Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-m
ail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: WINOGRONO MARYNOWANE
Date: Sat, 2 Sep 2006 19:26:16 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 35
Message-ID: <edcesj$q21$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <edbbt8$13s$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abcu7.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1157218007 26689 83.6.236.7 (2 Sep 2006 17:26:47 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 2 Sep 2006 17:26:47 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus: avast! (VPS 0635-4, 2006-09-01), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:277063
Ukryj nagłówki
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:edbbt8$13s$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Marynowane winogrona to doskonała zakąska i składnik wielu sałatek lub
> do zdobienia wyrobów.
> Można marynować oddzielne jagody lub części gron, po 5-6 jagód, w tym
> celu nożyczkami odcinamy wybrane kształtne fragmenty. Winogrona dokładnie
> myjemy i układamy w słoikach, zalewamy zalewą o temperaturze nie wyższej
> niż 30°C. Do słoików 0,5 litra wkladamy przyprawy - ziele angielskie 3-4
> ziarna, goździki 2-3 ziarna i kawałek kory cynamonu.
> Zalewa:
> 1% roztwór octu
> 28dag cukru na 1 litr zalewy.
> Pasteryzacja:
> słoiki 0,5 litra - temp. 85°C, czas 15 min
> słoiki 1litr - temp. 85°C, czas 20 min
> słoiki 2litry - temp. 100°C, czas 20 min
> słoiki 3litry - temp. 100°C, czas 25 min
Na zapytania:
Winogrona o dużych i mięsistych jagodach. Proponuję próbę na początek.
Zalewa z innego przepisu:
na słoik 3-litrowy i 2kg winogron
cukier 30-70dag
ocet 5% - pół szklanki (lub 10% - 1/4 szklanki)
woda - 5 szklanek
goździki - 10 ziaren
cynamon - 1g
Wodę z cukrem zagotować zdjąć z ognia, ochłodzić do 50°C, dolać ocet,
wymieszać i wlać do słoja.
|