Data: 2006-09-02 07:29:15
Temat: WINOGRONO MARYNOWANE
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Marynowane winogrona to doskonała zakąska i składnik wielu sałatek lub
do zdobienia wyrobów.
Można marynować oddzielne jagody lub części gron, po 5-6 jagód, w tym
celu nożyczkami odcinamy wybrane kształtne fragmenty. Winogrona dokładnie
myjemy i układamy w słoikach, zalewamy zalewą o temperaturze nie wyższej niż
30°C. Do słoików 0,5 litra wkladamy przyprawy - ziele angielskie 3-4 ziarna,
goździki 2-3 ziarna i kawałek kory cynamonu.
Zalewa:
1% roztwór octu
28dag cukru na 1 litr zalewy.
Pasteryzacja:
słoiki 0,5 litra - temp. 85°C, czas 15 min
słoiki 1litr - temp. 85°C, czas 20 min
słoiki 2litry - temp. 100°C, czas 20 min
słoiki 3litry - temp. 100°C, czas 25 min
|