« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-09-02 09:29:34
Temat: zagospodarowanie patisonów i cukinii?Hej-ho!
Mam ze tzy kilo patisonów w pięciu egzemplarzach, i dwa razy tyle cukinii.
I masę słoików litrowych.
Jak szybko i bez wysiłku zbędnego przełożyć warzywa do słoi i utrzymać w
nich do zimy-wiosny?
--
JackOss - obchodzi się bez sygnaturki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-09-03 05:53:23
Temat: Re: zagospodarowanie patisonów i cukinii?JackOss napisał(a):
> Mam ze tzy kilo patisonów w pięciu egzemplarzach, i dwa razy tyle cukinii.
> I masę słoików litrowych.
> Jak szybko i bez wysiłku zbędnego przełożyć warzywa do słoi i utrzymać w
> nich do zimy-wiosny?
Jeśli to w miarę młode, możesz zrobić w zalewie pomidorowej. Pokroić
cukinie ze skórką w niedużą kostkę, gotować ze trzy minuty, odcedzone
dać do słoików, zalać rzadkim przecierem pomidorowym (doprawionym sola,
cukrem, odrobiną pieprzu), słoiki pasteryzować z 40-50 minut.
--
pa, BBjk, bez przetworów
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-09-03 06:14:55
Temat: Re: zagospodarowanie patisonów i cukinii?
"JackOss" <p...@o...pl> wrote in message
news:edbitt$4jl$1@atena.e-wro.net...
> Hej-ho!
>
> Mam ze tzy kilo patisonów w pięciu egzemplarzach, i dwa razy tyle cukinii.
> I masę słoików litrowych.
> Jak szybko i bez wysiłku zbędnego przełożyć warzywa do słoi i utrzymać w
> nich do zimy-wiosny?
Pokroić w kostkę, poddusić krótko na wcześniej zeszklonej cebuli,
przyprawić i zapasteryzować w słoikach. Można i bez cebuli, ale jej dodatek
znakomicie skraca czas przygotowania produktu finalnego.
Ja takie przetwory mrożę.
Jedyna cukinia u mnie zamknięta w słoikach to plastry (3-4mm grubości),
liść selara, pietruszki, część baldacha kopru, opcje - gorczyca, papryka
mielona i niezbyt mocna zalewa octowa - wyśmienity dodatek do dań mięsnych.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |