| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-01-20 10:48:40
Temat: WSPANIAŁA JAJECZNICA POLECAMWitam wszystkich mysle ze nadszedł czas abym podzielił sie z wami własnym
przepisem na wspaniałą jajecznice.
Otórz podaje składniki i sposób przygotowania:
W zależności od pojemności żołądka średnio na jedną osobe wystarczają 3
jajka także zacznijmy od tego
Potrzebne będą ( porcja na jedną osobę) :
- 3 jajka
- jedna śrenia cebula ( średnica 3-4 cm)
- 3/4 suszonej kiełbasy ( dobrze wysuszonej)
- 1 lub 1,5 plasterka sera (jajlepiej firmy hohland,takie co są w
plasterkach) albo zwykłe plasterki dobrego żółtego sera
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- a więc po pierwsze kroimy cebule na jak najdrobniejszą kostkę po czym
wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnie najlepiej z oliwą z oliwek lub
olejem,smarzymy ją do momentu gdy
stwierdzimy ze zaczyna się rumienić
- następnie tak samo pokrojoną wcześniej kiełbase ( jak najdrobniej)
dorzucamy do smarzacej się cebuli i podkręcamy obroty palnika.
- Kiełbase i cebule smarzymy do momentu kiedy zauważymy ze cebula zaczyna
robić sie bardzo ciemna wręcz sie przypala.
- Nastepnie mozemy zabrać sie do wbijania jajek, po czym od razu dosypujemy
jak najdrobniej pokrojony żółty ser,solimy i mieszamy wszystko razem,
ser powinien zacząć sie rozpuszczać.
- w końcowym efekcie uzyskujemy wspaniałą jajecznice,spróbujcie,polecam I
ŻYCZE SMACZNEGO!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-01-20 13:15:15
Temat: Re: WSPANIAŁA JAJECZNICA POLECAMUżytkownik "KUBA ANCZYKOWSKI" napisał:
> cebula zaczyna robić sie bardzo ciemna wręcz sie przypala.
A wiesz, jakie to szkodliwe? ;>
> ŻYCZE SMACZNEGO!!!
Chyba smarz(o)nego... brrr!
--
Pozdrawiam - Aicha
Dozwolone od lat 18:
http://aicha.opowiadania.org
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-01-20 13:28:18
Temat: Re: WSPANIAŁA JAJECZNICA POLECAM
Użytkownik "Aicha" <m...@p...strone> napisał w wiadomości
news:dqqnrb$mpu$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "KUBA ANCZYKOWSKI" napisał:
>
> > cebula zaczyna robić sie bardzo ciemna wręcz sie przypala.
>
> A wiesz, jakie to szkodliwe? ;>
>
> > ŻYCZE SMACZNEGO!!!
>
> Chyba smarz(o)nego... brrr!
>
>
a ja myślałam, że jajecznicę się smaŻy...
pozdr.
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-01-20 13:53:50
Temat: Re: WSPANIAŁA JAJECZNICA POLECAMDnia 20-01-2006, pią o godzinie 11:48 +0100, KUBA ANCZYKOWSKI
napisał(a):
> Witam wszystkich mysle ze nadszedł czas abym podzielił sie z wami własnym
> przepisem na wspaniałą jajecznice.
>
> Otórz podaje składniki i sposób przygotowania:
>
> W zależności od pojemności żołądka średnio na jedną osobe wystarczają 3
> jajka także zacznijmy od tego
>
> Potrzebne będą ( porcja na jedną osobę) :
>
> - 3 jajka
> - jedna śrenia cebula ( średnica 3-4 cm)
> - 3/4 suszonej kiełbasy ( dobrze wysuszonej)
> - 1 lub 1,5 plasterka sera (jajlepiej firmy hohland,takie co są w
> plasterkach) albo zwykłe plasterki dobrego żółtego sera
>
>
> SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
>
> - a więc po pierwsze kroimy cebule na jak najdrobniejszą kostkę po czym
> wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnie najlepiej z oliwą z oliwek lub
> olejem,smarzymy ją do momentu gdy
> stwierdzimy ze zaczyna się rumienić
> - następnie tak samo pokrojoną wcześniej kiełbase ( jak najdrobniej)
> dorzucamy do smarzacej się cebuli i podkręcamy obroty palnika.
> - Kiełbase i cebule smarzymy do momentu kiedy zauważymy ze cebula zaczyna
> robić sie bardzo ciemna wręcz sie przypala.
> - Nastepnie mozemy zabrać sie do wbijania jajek, po czym od razu dosypujemy
> jak najdrobniej pokrojony żółty ser,solimy i mieszamy wszystko razem,
> ser powinien zacząć sie rozpuszczać.
> - w końcowym efekcie uzyskujemy wspaniałą jajecznice,spróbujcie,polecam I
> ŻYCZE SMACZNEGO!!!
Jest naprawdę super, ta Jajecznica Wspaniała.
>
>
>
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-01-20 14:32:27
Temat: Re: WSPANIAŁA JAJECZNICA POLECAMmozna jeszcze do tego miksu dodac pieczarki i swieze pomidory
--
gosiaczek
www.pphuadma.bazarek.pl
Użytkownik "KUBA ANCZYKOWSKI" <l...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dqqf6q$npk$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam wszystkich mysle ze nadszedł czas abym podzielił sie z wami własnym
> przepisem na wspaniałą jajecznice.
>
> Otórz podaje składniki i sposób przygotowania:
>
> W zależności od pojemności żołądka średnio na jedną osobe wystarczają 3
> jajka także zacznijmy od tego
>
> Potrzebne będą ( porcja na jedną osobę) :
>
> - 3 jajka
> - jedna śrenia cebula ( średnica 3-4 cm)
> - 3/4 suszonej kiełbasy ( dobrze wysuszonej)
> - 1 lub 1,5 plasterka sera (jajlepiej firmy hohland,takie co są w
> plasterkach) albo zwykłe plasterki dobrego żółtego sera
>
>
> SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
>
> - a więc po pierwsze kroimy cebule na jak najdrobniejszą kostkę po czym
> wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnie najlepiej z oliwą z oliwek lub
> olejem,smarzymy ją do momentu gdy
> stwierdzimy ze zaczyna się rumienić
> - następnie tak samo pokrojoną wcześniej kiełbase ( jak najdrobniej)
> dorzucamy do smarzacej się cebuli i podkręcamy obroty palnika.
> - Kiełbase i cebule smarzymy do momentu kiedy zauważymy ze cebula zaczyna
> robić sie bardzo ciemna wręcz sie przypala.
> - Nastepnie mozemy zabrać sie do wbijania jajek, po czym od razu
dosypujemy
> jak najdrobniej pokrojony żółty ser,solimy i mieszamy wszystko razem,
> ser powinien zacząć sie rozpuszczać.
> - w końcowym efekcie uzyskujemy wspaniałą jajecznice,spróbujcie,polecam I
> ŻYCZE SMACZNEGO!!!
>
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-01-20 17:44:14
Temat: Re: WSPANIAŁA JAJECZNICA POLECAM> mozna jeszcze do tego miksu dodac pieczarki i swieze pomidory
Można, smakuje też pysznie.
Ale ta jajecznica to żadne odkrycie, oczywiście nie chce koledze odbierać
radości eksperymentowania w kuchni
Ja daje tylko ser w dużych kostkach, tak koło 1cm. Ładnie się ciągnie :)
--
morghul
>>
>>
>>
>>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-01-20 17:48:19
Temat: Re: WSPANIAŁA JAJECZNICA POLECAM"KUBA ANCZYKOWSKI" zapodał ciężką jajecznicę...
Wg mojej wiedzy porządną jajecznicę robi się zupełnie inaczej. Nie chodzi
o dodatki, ale o sposób wykonania. Podgrzewa się lekko jajka z odrobiną
masła na małym ogniu. Gdy tylko zaczną gęstnieć i ścinać się, trzeba
zmniejszyć ogień, dodać po trochę oziębionego masła w kawałkach i
zeskrobywać ścięte jajko z dna patelni. Dzięki temu jajecznica jest
wilgotna, błyszcząca i luźno ścięta. Odstawia się ją teraz z ognia,
przyprawia solą i pieprzem i ciągle miesza aż się zetnie do końca. Trzeba
uważać, żeby jajka z wilgotnych nie zrobiły się suche, mają być dość
sztywne, ale nadal kremowe.
--
Pozdrawiam
"Powiedziałem i ukoiłem sumienie..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-01-20 18:22:43
Temat: Re: WSPANIAŁA JAJECZNICA POLECAM** KUBA ANCZYKOWSKI, 2006-01-20 11:48:
> Witam wszystkich mysle ze nadszedł czas abym podzielił sie z wami własnym
> przepisem na wspaniałą jajecznice.
Może nie jajecznica, ale też z jajek, bo omletowate:
Składniki:
- 4 jaja (właściwie to w zależności od rozmiarów patelni, ja mam dosyć
dużą bo 35cm, na mniejszej mniej jaj analogicznie)
- jedna dymka
- kiełki sojowe (ok. 100g)
- szynka gotowana (ew. paluszki krabowe, czy pieczarki - jak kto woli)
- lekki sos sojowy
- wino ryżowe (bądź Sherry)
- ząbek czosnku
- kilka plastrów imbiru z zalewy (ew. świeżego)
- olej do smażenia (ja preferuję arachidowy)
Na sos:
- ciemny sos sojowy
- kilka łyżeczek Sambala
- ciepła woda
Przygotowanie:
1. dymkę kroimy w cienkie piórka, szczypior z dymki i szynkę w paski
(ew. paluszki krabowe w talarki, pieczarki w cienkie paski), część
szczypioru można drobno posiekać do przyozdobienia
2. czosnek i imbir drobno szatkujemy
3. jaja rozbijamy do naczynia, dodajemy dwie łyżeczki sosu sojowego i
rozkłucamy na gładko
4. na mocno rozgrzany olej wrzucamy imbir i czosnek, smażymy kilkanaście
sekund dodajemy piórka dymki i szynkę (czy paluszki krabowe, czy
pieczarki), smażymy ok. pół minuty szybko mieszając; dodajemy kiełki
sojowe i paski szczypioru, podlewamy ok. trzema łyżkami wina
ryżowego; przesmażamy kolejne pół minuty i zawartość patelni zrzucamy
do naczynia z rozkłuconymi jajami
5. mieszamy jaja ze składnikami; ponownie nagrzewamy (mocno) olej;
wylewamy zawartość na patelnię i smażymy omlet ok. minutę na jednej
stronie (aż się mocno zetnie), pół minuty po obróceniu; zdejmujemy z
patelni
6. sos: w naczynku mieszamy Sambala, sos sojowy i połowę objętości sosów
ciepłej wody
7. jemy gorące, podzielone na trójkąciki, obsypane szczypiorem
W sumie prosta potrawa, bardzo smaczna, tak może wyglądać:
http://www.eggs.ab.ca/recipes/images/eggfooyung.jpg
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-01-20 19:02:44
Temat: Re: WSPANIAŁA JAJECZNICA POLECAMgosiaczek napisał(a):
> mozna jeszcze do tego miksu dodac pieczarki i swieze pomidory
Pomidory do jajecznicy są fajne na wyjazdach, bo puszczają sok i
jajecznica sama od chodzi od patelni. Zdarzyło mi się kiedyś robić taką
jajecznicę zamiast mycia (po prostu nie było warunków)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-01-20 20:05:54
Temat: Re: WSPANIAŁA JAJECZNICA POLECAMO, widzę, ze o jajecznicy tez można :) To ja Wam opowiem jaką ja
jajecznice wymysliłem. Dodatki to kwestia gustu wiec skupie sie tylko na
technologii :)
Otóz ja najbardziej w jajku lubię półpłynne żółtko, a ścięte białko (nie
cierpię nie do końca scietych "glutów" z białka). Robię więc tak:
- odzielam zółtka od białek,
- do białek dodaje jeszcze troche wody,
- smażę najpierw same białka, na małym ogniu, rzadko mieszająć aby
białko scinało sie w wieksze płaty,
- jak białko "dochodzi" to wlewam żółtka,
- bełtam krótka chwilę, aż pierwsze partie żółtka zaczną sie scinać i...
- ... szybko na talerz.
Taka jajecznica smakuje zupełnie inaczej i tak przyjemnie przylepia sie
do podniebienia :) Wystarczy na samym maśle z odrobina soli, czasem z
odrobina pieprzu. Jak ktos woli z dodatkami niech sobie przepis rozwinie
:)
Poza tą lubie tez jajecznicę z duuuzą ilościa cebuli (tak 1:1 z
jajkami). Biore więc 3-4 cebule, duszę, dodaje jajka sól i pieprz.
Smacznego,
T.
PS. Marzę o tym, zeby genetycy wyhodowali takie kury, które bedą znosić
takie jajka, w których temperatura scinania sie żółtka bedzie znacząco
wyzsza od temperatury scinania sie białka. Umozliwi to gotowanie
idealnych jajek na miekko :)
--
http://foto.maniac.org.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |