Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!newsfeed.silweb.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!
not-for-mail
From: Konrad Kosmowski <k...@k...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: WSPANIAŁA JAJECZNICA POLECAM
Date: Fri, 20 Jan 2006 19:22:43 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 59
Message-ID: <dqr9p4$j6c$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <dqqf6q$npk$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: dla109.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1137781349 19660 83.24.30.109 (20 Jan 2006 18:22:29
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 20 Jan 2006 18:22:29 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8) Gecko/20051223
Fedora/1.5-0.2.fc4.remi Thunderbird/1.5 Mnenhy/0.7.3.0
In-Reply-To: <dqqf6q$npk$1@atlantis.news.tpi.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:258452
Ukryj nagłówki
** KUBA ANCZYKOWSKI, 2006-01-20 11:48:
> Witam wszystkich mysle ze nadszedł czas abym podzielił sie z wami własnym
> przepisem na wspaniałą jajecznice.
Może nie jajecznica, ale też z jajek, bo omletowate:
Składniki:
- 4 jaja (właściwie to w zależności od rozmiarów patelni, ja mam dosyć
dużą bo 35cm, na mniejszej mniej jaj analogicznie)
- jedna dymka
- kiełki sojowe (ok. 100g)
- szynka gotowana (ew. paluszki krabowe, czy pieczarki - jak kto woli)
- lekki sos sojowy
- wino ryżowe (bądź Sherry)
- ząbek czosnku
- kilka plastrów imbiru z zalewy (ew. świeżego)
- olej do smażenia (ja preferuję arachidowy)
Na sos:
- ciemny sos sojowy
- kilka łyżeczek Sambala
- ciepła woda
Przygotowanie:
1. dymkę kroimy w cienkie piórka, szczypior z dymki i szynkę w paski
(ew. paluszki krabowe w talarki, pieczarki w cienkie paski), część
szczypioru można drobno posiekać do przyozdobienia
2. czosnek i imbir drobno szatkujemy
3. jaja rozbijamy do naczynia, dodajemy dwie łyżeczki sosu sojowego i
rozkłucamy na gładko
4. na mocno rozgrzany olej wrzucamy imbir i czosnek, smażymy kilkanaście
sekund dodajemy piórka dymki i szynkę (czy paluszki krabowe, czy
pieczarki), smażymy ok. pół minuty szybko mieszając; dodajemy kiełki
sojowe i paski szczypioru, podlewamy ok. trzema łyżkami wina
ryżowego; przesmażamy kolejne pół minuty i zawartość patelni zrzucamy
do naczynia z rozkłuconymi jajami
5. mieszamy jaja ze składnikami; ponownie nagrzewamy (mocno) olej;
wylewamy zawartość na patelnię i smażymy omlet ok. minutę na jednej
stronie (aż się mocno zetnie), pół minuty po obróceniu; zdejmujemy z
patelni
6. sos: w naczynku mieszamy Sambala, sos sojowy i połowę objętości sosów
ciepłej wody
7. jemy gorące, podzielone na trójkąciki, obsypane szczypiorem
W sumie prosta potrawa, bardzo smaczna, tak może wyglądać:
http://www.eggs.ab.ca/recipes/images/eggfooyung.jpg
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
|