Data: 2006-01-20 20:05:54
Temat: Re: WSPANIAŁA JAJECZNICA POLECAM
Od: "Tomasz Piotrowski" <n...@n...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
O, widzę, ze o jajecznicy tez można :) To ja Wam opowiem jaką ja
jajecznice wymysliłem. Dodatki to kwestia gustu wiec skupie sie tylko na
technologii :)
Otóz ja najbardziej w jajku lubię półpłynne żółtko, a ścięte białko (nie
cierpię nie do końca scietych "glutów" z białka). Robię więc tak:
- odzielam zółtka od białek,
- do białek dodaje jeszcze troche wody,
- smażę najpierw same białka, na małym ogniu, rzadko mieszająć aby
białko scinało sie w wieksze płaty,
- jak białko "dochodzi" to wlewam żółtka,
- bełtam krótka chwilę, aż pierwsze partie żółtka zaczną sie scinać i...
- ... szybko na talerz.
Taka jajecznica smakuje zupełnie inaczej i tak przyjemnie przylepia sie
do podniebienia :) Wystarczy na samym maśle z odrobina soli, czasem z
odrobina pieprzu. Jak ktos woli z dodatkami niech sobie przepis rozwinie
:)
Poza tą lubie tez jajecznicę z duuuzą ilościa cebuli (tak 1:1 z
jajkami). Biore więc 3-4 cebule, duszę, dodaje jajka sól i pieprz.
Smacznego,
T.
PS. Marzę o tym, zeby genetycy wyhodowali takie kury, które bedą znosić
takie jajka, w których temperatura scinania sie żółtka bedzie znacząco
wyzsza od temperatury scinania sie białka. Umozliwi to gotowanie
idealnych jajek na miekko :)
--
http://foto.maniac.org.pl/
|