Data: 2006-01-20 17:48:19
Temat: Re: WSPANIAŁA JAJECZNICA POLECAM
Od: "Przemodar" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"KUBA ANCZYKOWSKI" zapodał ciężką jajecznicę...
Wg mojej wiedzy porządną jajecznicę robi się zupełnie inaczej. Nie chodzi
o dodatki, ale o sposób wykonania. Podgrzewa się lekko jajka z odrobiną
masła na małym ogniu. Gdy tylko zaczną gęstnieć i ścinać się, trzeba
zmniejszyć ogień, dodać po trochę oziębionego masła w kawałkach i
zeskrobywać ścięte jajko z dna patelni. Dzięki temu jajecznica jest
wilgotna, błyszcząca i luźno ścięta. Odstawia się ją teraz z ognia,
przyprawia solą i pieprzem i ciągle miesza aż się zetnie do końca. Trzeba
uważać, żeby jajka z wilgotnych nie zrobiły się suche, mają być dość
sztywne, ale nadal kremowe.
--
Pozdrawiam
"Powiedziałem i ukoiłem sumienie..."
|