Data: 2006-01-20 18:22:43
Temat: Re: WSPANIAŁA JAJECZNICA POLECAM
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
** KUBA ANCZYKOWSKI, 2006-01-20 11:48:
> Witam wszystkich mysle ze nadszedł czas abym podzielił sie z wami własnym
> przepisem na wspaniałą jajecznice.
Może nie jajecznica, ale też z jajek, bo omletowate:
Składniki:
- 4 jaja (właściwie to w zależności od rozmiarów patelni, ja mam dosyć
dużą bo 35cm, na mniejszej mniej jaj analogicznie)
- jedna dymka
- kiełki sojowe (ok. 100g)
- szynka gotowana (ew. paluszki krabowe, czy pieczarki - jak kto woli)
- lekki sos sojowy
- wino ryżowe (bądź Sherry)
- ząbek czosnku
- kilka plastrów imbiru z zalewy (ew. świeżego)
- olej do smażenia (ja preferuję arachidowy)
Na sos:
- ciemny sos sojowy
- kilka łyżeczek Sambala
- ciepła woda
Przygotowanie:
1. dymkę kroimy w cienkie piórka, szczypior z dymki i szynkę w paski
(ew. paluszki krabowe w talarki, pieczarki w cienkie paski), część
szczypioru można drobno posiekać do przyozdobienia
2. czosnek i imbir drobno szatkujemy
3. jaja rozbijamy do naczynia, dodajemy dwie łyżeczki sosu sojowego i
rozkłucamy na gładko
4. na mocno rozgrzany olej wrzucamy imbir i czosnek, smażymy kilkanaście
sekund dodajemy piórka dymki i szynkę (czy paluszki krabowe, czy
pieczarki), smażymy ok. pół minuty szybko mieszając; dodajemy kiełki
sojowe i paski szczypioru, podlewamy ok. trzema łyżkami wina
ryżowego; przesmażamy kolejne pół minuty i zawartość patelni zrzucamy
do naczynia z rozkłuconymi jajami
5. mieszamy jaja ze składnikami; ponownie nagrzewamy (mocno) olej;
wylewamy zawartość na patelnię i smażymy omlet ok. minutę na jednej
stronie (aż się mocno zetnie), pół minuty po obróceniu; zdejmujemy z
patelni
6. sos: w naczynku mieszamy Sambala, sos sojowy i połowę objętości sosów
ciepłej wody
7. jemy gorące, podzielone na trójkąciki, obsypane szczypiorem
W sumie prosta potrawa, bardzo smaczna, tak może wyglądać:
http://www.eggs.ab.ca/recipes/images/eggfooyung.jpg
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
|