Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!not-for-mail
From: "Paul" <p...@p...ch>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Wczoraj na kolacje
Date: Sun, 2 Sep 2001 12:35:20 +0200
Organization: University of Mining & Metallurgy
Lines: 43
Message-ID: <9mt288$8mu$2@galaxy.uci.agh.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: ras24.planet.ch
X-Trace: galaxy.uci.agh.edu.pl 999427145 8926 195.141.26.144 (2 Sep 2001 10:39:05
GMT)
X-Complaints-To: u...@u...agh.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 2 Sep 2001 10:39:05 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:65485
Ukryj nagłówki
Po powrocie z Hiszpanii i chcac jak najszybciej zapomniec te ciezka i
regularnie tonaca w oliwie kuchnie, zrobilem wczoraj "kolacje po wlosku"
Zadne z tych dan nie jest zrobione wedlug jakiegos przepisu, ale wszystki sa
dzielnie "wlosko podobne"
Dla dwoch osob :
1) Zimna zupa z cukini
2) Spaghetti aglio olio peperoncino (klasyk)
3) plasterki cielece w zielonej cytrynie
1) Pokroic na kawalki dwie dokladnie umyte cukinie, wrzucic do gotujacej
wody na 3-4 minuty
Byle nie dluzej!!! rozgotowana cukinia ma dokladnie "0" smaku.
Wrzucic do garnuszka cukunie, 1 jogurt naturalny, rozgnieciony zabek
czosnku, troche posiekanego szczypiorku sol i pieprz
Rozbic to wszystko mikserem na ladna jaso zielona mase, dolac wody do
konsystencji zupy albo wrzucic kostki z lodu (szybciej bedzie chlodne) i to
koniec. Oczywiscie doprawic do smaku.
2) Spaghetti jeszcze twardawe smazyc na patelni w malej ilosci doskonalej
oliwy z mala iloscia peperoncino (uwaga, pieklo w gebie!)
Zaraz przed podaniem dodac zabek (albo ile wola zabkow) czosnku i starty
parmezan.
Osobiscie nie smaze czosnku poniewaz latwo staje sie gorzki czyli
paskudny...
3) Ostro podsmazyc mieso. Na glebokiej patelni przygotowac sos (dobra
musztardowke) : pol na pol bulion i biale wino + lyzeczka do herbaty
musztardy, sok z pol zielonej cytryny (jesli nie ma to z normalnej, ale
uwaga na ostrosc) lyzka do zupy koniaku do gotowania albo slodkiego wina czy
po prostu szczypte cukru. Dobrze wymieszac i sprawdzic czy opozycja smakow
ostry/kwasny/slodkawy istnieje, i czy ten sosik jest po prostu smaczny.
Na malutkim ogniu podsmazone mieso ma sobie pyrkac w tym sosiku kiedy ma
jemy zupe z cukini. Poniewaz plasterki sa cienki i juz podsmazone, te
powiedzmy 10 minut w sosie nadadza miesu rozkoszny letni kwaskowaty smak.
Podawac po wlosku tzn z chlodnym winem i cieplym usmiechem
--
Amicalement Paul Urstein
|