Reply-To: "Joanna" <d...@g...pl>
From: "Joanna" <d...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Witam
Date: Tue, 27 Feb 2001 16:27:48 -0000
Lines: 39
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2014.211
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2014.211
NNTP-Posting-Host: castro.matrix.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: castro.matrix.pl
Message-ID: <3a9bc665$1@news.vogel.pl>
X-Trace: news.vogel.pl 983287397 castro.matrix.pl (27 Feb 2001 16:23:17 +0100)
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!news.bipnet.pl!news.tpi.pl!news.vogel.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:45277
Ukryj nagłówki
Witam grupowiczów. Czytam grupę od kilu miesięcy. Odzywam się raczej rzadko,
a jeżeli to już z pytaniem ,a nie z radą. A to dlatego, że rzadko kiedy
gotuję. Tak to jest jak się długo pracuje :-((
Skorzystałam już z kilku przepisów. Szczególnie przypadła do gustu mojej
drugiej połowie i mnie wieprzowinka z fasolą (niestety nie pamiętam czyjego
autorstwa).
A na wkupnego podam to co mi najlepie wychodzi.
Piersi kuraka z warzywami (mówimy na to chińszczyzna chociaż z kuchnią
chińska ma to niewiele wspólnego)
Składniki:
Pierś kuraka (większa)
3 papryki (zielona, czerwona i zółta)
1 cebulka
brokułu
pieczarki (wedle uznania ja dodaję dość sporo bo lubię)
przyprawy: sól, pieprz (najlepiej kayeński, czy jak to sie tam pisze),
curry - tego najwięcej
olej do smażenia
Potrzebna głęboka patelnia z przykrywką.
Przygotowanie:
Pierś kuraka kroimy w kostkę, paprykę w paski, cebuklę na drobno, brokuły na
kwiatki, pieczarki w talarki.
Piers kuraka na patelnię i leciutko podsmażamy, następnie dodajemy, paprykę,
pieczarki i cebulkę. Mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu. Po
pewnym czasie dodajemy brokuły i przyprawy do samku (ja robię na ostro).
Jak brokuły zmiękną danie gotowe. Waże aby nie trzymać za długo tych brokuł
bo jak się rozgotują to takie flaczki nie są zbyt smaczne :-))
Podajemy z ryżem ugotowanym z szfranem lub kurkumą.
--
Pozdrawiam
Joanna
d...@g...pl
|