Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Witam Wszystkich i dzieki za cudną grup

Grupy

Szukaj w grupach

 

Witam Wszystkich i dzieki za cudną grup

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-04-02 12:04:34

Temat: Witam Wszystkich i dzieki za cudną grup
Od: "Ismail" <a...@g...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witajcie
Grupę czytam odok 2 m-cy i jesto odczucie - rewelacja!
Nigdy nie miałam za bardzo czasu gotować (szkoła muzyczna, ćwiczenia,
studia, potem drugie(prawo), aplikacja itd - nie wiem po co to piszę może
chcę się przedstawić). Teraz czekam na etat w sądzie - jeszcze poczekam i
zaczęłam pichcić.
Mój mąż nigdy nie był zbyt wymagający ale teraz jest zachwycony a mi sprawia
to ogromną frajdę.
Zawsze lubiłam coś upichcić specjalnego (mój nr1 to wołowina po burgundzku)
ale codzienne obiady mnie dołowały
Teraz gotuję.
Z grupy ugotowałam już zupę chrzanową, polędwiczki wieprzowe w miodzie, pol,
wieprz w sosie grzybowym a w czoraj zapiekankę z kurczaka z brokułami
(post - "Po prostu pyszne") Rewelacja.
Dziś upiekłam popularną szarlotkę wg Castle. Pycha! Dokładnie jak w
przepisie (no, może drobne dodatki i wariacje ale to jasne). Kolejna
rewelacja.
Wielkie dzięki.
Aha, a tak od siebie. Kiedyś pytałam o fondue. Mówiliście o dwóch sposobach:
mięso w oleju lub chleb w serze (to tak w skrócie) A ja się uparłam i
zrobiła Mięso (wołowinę w winie i pol. wiperz odpowiednio przyrządzone) w
..... serze. (plus różne sosy). Śłuchajcie, wszyscy byli zachwyceni. Robiłam
już 3 razy różnym gościom i wszyscy zachwyceni. Może nie jest to najzdrowsze
ale naprawdę smakuje. Oczywiście chlebek też można umoczyć.

No, to na tyle,
Jeszcze raz dzięki za grupę


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-04-02 13:52:45

Temat: Re: Witam Wszystkich i dzieki za cudną grup
Od: a...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

> Witajcie
> Grupę czytam odok 2 m-cy i jesto odczucie - rewelacja!

Witaj!
Bardzo ladnie wszystko napisalas, mam identyczne odczucia wobec grupy.
Milo, ze bedziesz nas odwiedzac. Skoro jestes z nami od jakiegos czasu, to
wiesz, czym to grozi :).

Pozdrawiam,
Ania

PS. Przepis na wolowine po burgundzku mile widziany :). Bedziesz miala "wkupne"
z glowy ;)

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-02 14:22:28

Temat: Odp: Witam Wszystkich i dzieki za cudną grupe
Od: "*madzik*" <b...@b...op.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:7...@n...onet.pl...

> PS. Przepis na wolowine po burgundzku mile widziany :).

No wlasnie ja tez poprosze, bo szukam czegos specjalnego na weekend
:-)
Chetnie wlasnie z wolowiny, bo mam troche fajnej

--
cieplutko pozdrawia Magda
Pamiętaj o głodnych dzieciach: http://www.pajacyk.pl
Netykieta: http://www2.gazeta.pl/usenet/1,22781,705977.html
Archiwum grupy: http://www.google.com/advanced_group_search?hl=pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-02 17:31:42

Temat: Re: Witam Wszystkich i dzieki za cudną grupe
Od: "Ismail" <a...@g...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> > PS. Przepis na wolowine po burgundzku mile widziany :).
>
> No wlasnie ja tez poprosze, bo szukam czegos specjalnego na weekend
> :-)
> Chetnie wlasnie z wolowiny, bo mam troche fajnej
>
Super.
Już podaję przepis na wołowinę bourgignone (jak to zwą francuzi):
Składniki (dla 6 osób):
1. ok.70 dag wołowiny pokrojonej w kostkę (tak ok 3 cm bok)
2. 1 obrana i drobno posiekana cebula, 1 pokrojona w kostkę marchew
3. 2 obrane i wypestkowane pomidory
4. 4 obrane i drobno posiekane ząbki czosnku
5. 2 łyżki mąki
6. 250 ml bulionu
7. 250 ml czeronego wytrawnego wina
8. 50 ml brandy
9. bouquet garni (może być z tym problem w Gdańku nie widziałam, przywoziłam
z Francji - to takie kostki jak rozołowe ale z ziołam, zatem zamiast tego
można poprostu dodać zioła prowansalskie albo jakie kto lubi)
10. sól, pieprz
11. 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy do smażenia ( Francuzi nauczyli mnie by
smażyć zawsze na mieszaninie masła i oleju (ja używam arachidowego)
12. 0,5 kg nie dużych ziemniaków
13. 30 dag małych pieczarek
14. 30 dag wędzonego boczku pokrajanego w słupki
15.1 łyżka siekane łyżki pietruczki do p[rzybrania
16. 1 łyżka masła

Połowę wołowiny przesmażyć do zbrązowienia (ok 6 min.) na silnie rozgrzanej
mieszaninie masła i oliwy (czy na czym kto woli smażyć), po czym wyjąć ją,
osączyć i niech leży w cieple. W ten sam sposób przesmażyć resztę mięsa,
dodać poprzednią porcję oraz cebulkę i marchewkę. Oprószyć mąką, smażyć
dalej przez ok 3 min (trzeba sprawdzać, moje czasy to takie
pomocno-orientacyjne). Polać koniakie i zapalić; gdy się wypali, zamieszać
(ale jak ktoś nie lubi bawić się ogniem może sobie koniak darować).
Następnie zalać bulionem i winem, dodać czosnek, pomidory i bouquet garni
(lub, jak pisałam wcześniej - zioła). Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Gotować (dusić) na wolnym ogniu ok 1,5h.

W tym czasie obrać ziemniaki, przekroić na pół i gotować przez ok. 20 min.
Odcedzić, wymieszać z 1 łyżką masła, przełożyć do żaroodpornego naczynia i
zapiekać przez ok 35 min w tem 230 st.. W połwoie pieczenia przewrócić (i
znów uwaga - to takie naximum, gdy brak czasu lub chęci, wystarczy ziemniaki
podgotować i nie zapiekać lub np na patelni lekko je podpiec)

Boczek przesmażyć p[rzez ok 5-6 min na silnie rozgrzane patelni i dodać do
mięsa. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć pieczarki i też dodać je do mięsa.
Przykryć i gotować przez kolejne 30 min./ Na ok. 5 min przed podaniem dodać
zapielane kartofle (ale jak już pisałam nie są one niezbędne, można podać je
dodatkowo)

Na 2-gi dzień po przyrządzeniu jest jeszcze lepsza.

Aha, ja duszę mięsko ze wszystkimi dodatkami w dużej, dość głębokiej
patelni.
A do tego najbardziej lubę starą, dobrą, tradycyjną mizerię.

Smacznego i pozdrawiam

Ismail (Dorota)



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-02 21:20:05

Temat: Odp: Witam Wszystkich i dzieki za cudną grupe
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



Hej, wolowina po burgundzku to akurat pierwsze danie z "kuchni francowatej",
ktorego sie nauczylam, wiec mam sentyment. Tez bardzo lubie.
Witamy w klubie! ;o))


Agata Solon, naturalna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Fasolka po bretonsku
Czajnik mi smierdzi....
Toskańska zupa jarzynowa Makłowicza
Pytanie do ekspertów pieczeni za 100 lub nawet więcej punktów
pizza i ser:)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »