Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Witam Wszystkich i dzieki za cudną grup Re: Witam Wszystkich i dzieki za cudną grupe

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Witam Wszystkich i dzieki za cudną grupe

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Ismail" <a...@g...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Witam Wszystkich i dzieki za cudną grupe
Date: Wed, 2 Apr 2003 19:31:42 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 64
Message-ID: <b6f6qc$mpi$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <b6ejks$24c$1@atlantis.news.tpi.pl>
<7...@n...onet.pl> <b6ersb$7t4$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pf40.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1049304717 23346 213.76.29.40 (2 Apr 2003 17:31:57 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 2 Apr 2003 17:31:57 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:151592
Ukryj nagłówki

> > PS. Przepis na wolowine po burgundzku mile widziany :).
>
> No wlasnie ja tez poprosze, bo szukam czegos specjalnego na weekend
> :-)
> Chetnie wlasnie z wolowiny, bo mam troche fajnej
>
Super.
Już podaję przepis na wołowinę bourgignone (jak to zwą francuzi):
Składniki (dla 6 osób):
1. ok.70 dag wołowiny pokrojonej w kostkę (tak ok 3 cm bok)
2. 1 obrana i drobno posiekana cebula, 1 pokrojona w kostkę marchew
3. 2 obrane i wypestkowane pomidory
4. 4 obrane i drobno posiekane ząbki czosnku
5. 2 łyżki mąki
6. 250 ml bulionu
7. 250 ml czeronego wytrawnego wina
8. 50 ml brandy
9. bouquet garni (może być z tym problem w Gdańku nie widziałam, przywoziłam
z Francji - to takie kostki jak rozołowe ale z ziołam, zatem zamiast tego
można poprostu dodać zioła prowansalskie albo jakie kto lubi)
10. sól, pieprz
11. 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy do smażenia ( Francuzi nauczyli mnie by
smażyć zawsze na mieszaninie masła i oleju (ja używam arachidowego)
12. 0,5 kg nie dużych ziemniaków
13. 30 dag małych pieczarek
14. 30 dag wędzonego boczku pokrajanego w słupki
15.1 łyżka siekane łyżki pietruczki do p[rzybrania
16. 1 łyżka masła

Połowę wołowiny przesmażyć do zbrązowienia (ok 6 min.) na silnie rozgrzanej
mieszaninie masła i oliwy (czy na czym kto woli smażyć), po czym wyjąć ją,
osączyć i niech leży w cieple. W ten sam sposób przesmażyć resztę mięsa,
dodać poprzednią porcję oraz cebulkę i marchewkę. Oprószyć mąką, smażyć
dalej przez ok 3 min (trzeba sprawdzać, moje czasy to takie
pomocno-orientacyjne). Polać koniakie i zapalić; gdy się wypali, zamieszać
(ale jak ktoś nie lubi bawić się ogniem może sobie koniak darować).
Następnie zalać bulionem i winem, dodać czosnek, pomidory i bouquet garni
(lub, jak pisałam wcześniej - zioła). Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Gotować (dusić) na wolnym ogniu ok 1,5h.

W tym czasie obrać ziemniaki, przekroić na pół i gotować przez ok. 20 min.
Odcedzić, wymieszać z 1 łyżką masła, przełożyć do żaroodpornego naczynia i
zapiekać przez ok 35 min w tem 230 st.. W połwoie pieczenia przewrócić (i
znów uwaga - to takie naximum, gdy brak czasu lub chęci, wystarczy ziemniaki
podgotować i nie zapiekać lub np na patelni lekko je podpiec)

Boczek przesmażyć p[rzez ok 5-6 min na silnie rozgrzane patelni i dodać do
mięsa. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć pieczarki i też dodać je do mięsa.
Przykryć i gotować przez kolejne 30 min./ Na ok. 5 min przed podaniem dodać
zapielane kartofle (ale jak już pisałam nie są one niezbędne, można podać je
dodatkowo)

Na 2-gi dzień po przyrządzeniu jest jeszcze lepsza.

Aha, ja duszę mięsko ze wszystkimi dodatkami w dużej, dość głębokiej
patelni.
A do tego najbardziej lubę starą, dobrą, tradycyjną mizerię.

Smacznego i pozdrawiam

Ismail (Dorota)



 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
02.04 Agata Solon
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem