| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-10-14 20:08:40
Temat: Wszystko o śmietanie-pytanieWitam ponownie.
Nikt nie skomentował moich przepisów, ale mam nadzieję, że doszły.
Chciałam was poprosić o pomoc. Ciągle gubię się w rodzajach śmietany...
Nie wiem która jest rzadka, a która gęsta, jak to się ma do numerków. Raz
widziałam trzydziestkę gęstą, a raz rzadką jak mleko... teraz już nawet nie
jestem tego pewna. Czy i jakie ma znaczenie czy to kwaśna, czy słodka, po
czym to rozpoznać, jakiego napisu szukać itd?
Bardzo proszę kogoś o pomoc. Jeśli to już tu było, albo jeśli to zbyt
oczywiste, to proszę o jakieś informacje na prv.
Pozdrawiam bardzo serdecznie
Monika
--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-10-14 21:19:48
Temat: Re: Wszystko o śmietanie-pytanie> Chciałam was poprosić o pomoc. Ciągle gubię się w rodzajach śmietany...
> Nie wiem która jest rzadka, a która gęsta, jak to się ma do numerków. Raz
> widziałam trzydziestkę gęstą, a raz rzadką jak mleko... teraz już nawet
nie
> jestem tego pewna. Czy i jakie ma znaczenie czy to kwaśna, czy słodka, po
> czym to rozpoznać, jakiego napisu szukać itd?
Generalnie z moich obserwacji wynika ze te w kartonikach sa rzadkie i
slodkie, te w kubeczkach geste i najczesciej kwasne. Sa jeszcze takie w
buteleczkach ktore tez sa geste i niejednokrotnie rowniez kwasne. Spotkalam
tez smietane w folii ktora byla slodka i gesta ale za to b. tlusta (ponad
30%)
Procent smietany nie ma chyba wplywu na jej slodkosc. Jesli na opakowaniu
jest napisane ze jest ona do deserow mozesz sie spodziewac ze bedzie slodka
chociaz ja juz sie nacielam raz i zrobilam okropna bita smietane z kwasnej
30% smietany do deserow. Nie zawsze na opakowaniu jest napisane czy smietana
jest slodka czy kwasna. Smietanka za to-nie smietana raczej jest slodka.
To czy jest slodka czy kwasna ma znaczenie o tyle ze do kazdej potrawy
potrzebujesz czegos innego-do salatek najlepsza kwasna, do deserow slodka.
Pzdr Yenefer
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-14 22:45:35
Temat: Re: Wszystko o śmietanie-pytanieBardzo dziękuję, a czy śmietanka jest rzadsza od śmietany, czy na to też nie
ma reguły?
Czy 12 jest rzadsza od 16? a 16 od 30?
troch to skomplikowane zaiste.
----- Original Message -----
From: "Yenefer" <y...@N...wp.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Tuesday, October 14, 2003 11:19 PM
Subject: Re: Wszystko o śmietanie-pytanie
> > Chciałam was poprosić o pomoc. Ciągle gubię się w rodzajach śmietany...
> > Nie wiem która jest rzadka, a która gęsta, jak to się ma do numerków.
Raz
> > widziałam trzydziestkę gęstą, a raz rzadką jak mleko... teraz już nawet
> nie
> > jestem tego pewna. Czy i jakie ma znaczenie czy to kwaśna, czy słodka,
po
> > czym to rozpoznać, jakiego napisu szukać itd?
>
> Generalnie z moich obserwacji wynika ze te w kartonikach sa rzadkie i
> slodkie, te w kubeczkach geste i najczesciej kwasne. Sa jeszcze takie w
> buteleczkach ktore tez sa geste i niejednokrotnie rowniez kwasne.
Spotkalam
> tez smietane w folii ktora byla slodka i gesta ale za to b. tlusta (ponad
> 30%)
> Procent smietany nie ma chyba wplywu na jej slodkosc. Jesli na opakowaniu
> jest napisane ze jest ona do deserow mozesz sie spodziewac ze bedzie
slodka
> chociaz ja juz sie nacielam raz i zrobilam okropna bita smietane z kwasnej
> 30% smietany do deserow. Nie zawsze na opakowaniu jest napisane czy
smietana
> jest slodka czy kwasna. Smietanka za to-nie smietana raczej jest slodka.
> To czy jest slodka czy kwasna ma znaczenie o tyle ze do kazdej potrawy
> potrzebujesz czegos innego-do salatek najlepsza kwasna, do deserow slodka.
> Pzdr Yenefer
>
>
--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-15 07:37:35
Temat: Re: Wszystko o śmietanie-pytanie
> Bardzo dziękuję, a czy śmietanka jest rzadsza od śmietany, czy na to też
nie
> ma reguły?
> Czy 12 jest rzadsza od 16? a 16 od 30?
Śmietanka jest rzadka, a śmietana gęsta.
--
Pozdr. Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-15 08:32:54
Temat: Re: Wszystko o śmietanie-pytanieGeneralnie według moich doswiadczeń możesz sie kierowac tym ze, śmietana im
starsza lub przechowywana w cieple tym gęstsza i kwaśniejsza.
W pozostalych kwestiach zgadzam sie w całej rozciągłośći z moimi
przedmówcami.
--
Kasia- Rzeszów
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-15 11:07:14
Temat: Re: Wszystko o śmietanie-pytanieEwa W <e...@b...wroc.pl> napisał(a):
>
>
> > Bardzo dziękuję, a czy śmietanka jest rzadsza od śmietany, czy na to też
> nie
> > ma reguły?
> > Czy 12 jest rzadsza od 16? a 16 od 30?
>
> Śmietanka jest rzadka, a śmietana gęsta.
Śmietanka (tzw. śmietana słodka) jest produktem uzyskiwanym poprzez oddzielenie
tłuszczu ze świeżego pasteryzowanego mleka. I może mieć różną
zawartość tłuszczu i konsystencję, z reguły jest płynna.
Po ukwaszeniu śmietanki czystymi kulturami bakteryjnymi uzyskujemy produkt o lekko
kwaśnym smaku i czystym zapachu oraz gęstej konsystencji czyli śmietanę.
I taka jest różnica.
Po otwarciu śmietanki możemy się liczyć z tym, że w krótkim czasie będziemy mieć z
niej śmietanę, lub nie jeżelie ona jest UHT-a.
;-)
pozdr. Jerzy
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |