| « poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2009-01-13 06:45:00
Temat: Re: Wypiek chlebaOn 12 Sty, 22:34, Jan Werbiński <j...@j...com>
wrote:
> Użytkownik "Anka P." <t...@a...pl> napisał w
> wiadomościnews:gkg11m$1d6$1@node1.news.atman.pl...
>
> > Jan Werbiński pisze:
>
> >> Masz na myśli taki automat, jak do wypieku chleba?
>
> > Tak, przejęzyczenie. Chodziło mi o automat do wypieku chleba. Mam
> > Moulinexa (kosztował kilka miesięcy temu jakieś 340 zł). Wrzucam składniki
> > i nastawiam program na wyrabianie chleba, muszę niestety pomagać trochę
> > maszynie podgarniając czasem ciasto pod mieszadło. W najbliższym czasie
> > mam nadzieję przerzucić się na Kitchen Aida, bo akurat razowce u mnie w
> > domu to chleb podstawowy, i potrzebuję lepszej maszynki do mieszania.
>
> Kitchen Aid w USA z wysyłką i VAT kosztuje 600-1000 zł taniej niż w Polsce.
> Nie ma alternatywy? Np Kenwood Chef?
> Na poczatek spróbuję chyba ręcznie.
> --
> Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
> Prywatnahttp://www.janwer.com/
> Nasza siechttp://www.fredry.net/
Zależy ile ciasta chcesz wyrabiać jednorazowo, na 1kg ciasta
wystarczy malakser robota Fenomen Zelmera (bardzo przydatna maszynka),
a na 25kg ciasta NMK110 z Nakła
http://www.spomasz-naklo.eu/sklep/produkt,Naped_masz
yny_kuchennej_wieloczynno,66.html
Z przystawkami kosztuje co nie co - chyba, że nie wszystkie
potrzebne. Z tym to i jakąś gastronomię nad Soliną czy inną kałużą
można zrobić.
Osławiony Kitchen Aid ma tylko 300W mocy (Zelmer 1kW), syn sobie
kupił i po tygodniu reklamował - przekładnia się wysypała.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2009-01-13 08:33:43
Temat: Re: Wypiek chlebaJan Werbiński pisze:
>
> Kitchen Aid w USA z wysyłką i VAT kosztuje 600-1000 zł taniej niż w Polsce.
No właśnie czekam, aż mąż pojedzie na delegację do USA niedługo. Już
wpisałam Kitchen Aida na listę zakupów koniecznych ;-).
> Na poczatek spróbuję chyba ręcznie.
Też można, ale mnie denerwowało lepiące się ciasto, którego połowa
zostawała na rękach.
Ale warto, bo chleb razowy jest naprawdę smaczny.
A. Jeszcze ze stronki, którą podawałam wcześniej, polecam chleb mieszany
z siemieniem lnianym i słonecznikiem. To absolutny faworyt wśród mojej
rodziny. Zdarza mi się go piec na zamówienie np. siostry, która
odwiedzając mnie, zabiera chleb do domu.
Pozdrawiam
--
Anka P.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2009-01-13 19:54:58
Temat: Re: Wypiek chlebaUżytkownik "Anka P." <t...@a...pl> napisał w
wiadomości news:gkhcs8$80k$1@node1.news.atman.pl...
> Jan Werbiński pisze:
>>
>> Kitchen Aid w USA z wysyłką i VAT kosztuje 600-1000 zł taniej niż w
>> Polsce.
>
> No właśnie czekam, aż mąż pojedzie na delegację do USA niedługo. Już
> wpisałam Kitchen Aida na listę zakupów koniecznych ;-).
Weź kilka na handel. :-)
>
>> Na poczatek spróbuję chyba ręcznie.
>
> Też można, ale mnie denerwowało lepiące się ciasto, którego połowa
> zostawała na rękach.
> Ale warto, bo chleb razowy jest naprawdę smaczny.
> A. Jeszcze ze stronki, którą podawałam wcześniej, polecam chleb mieszany z
> siemieniem lnianym i słonecznikiem. To absolutny faworyt wśród mojej
> rodziny. Zdarza mi się go piec na zamówienie np. siostry, która
> odwiedzając mnie, zabiera chleb do domu.
No dobra, minęła doba od rozrobienia zakwasu. Jeden z mąki żytniej, drugi z
pszennej. Ten pierwszy po wstawieniu dziś rano do ciepłego rośnie w oczach i
jest go ponad 2x więcej, a pszenny nie rosnie. Pojawiły się jednak mizerne
bąbelki.
Zaraz je nakarmię, bo pewnie głodne. :-)
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2009-01-19 14:32:30
Temat: Re: Wypiek chlebaUżytkownik "Jan Werbiński" <j...@j...com> napisał w
wiadomości news:gkirm2
> No dobra, minęła doba od rozrobienia zakwasu. Jeden z mąki żytniej, drugi
> z pszennej. Ten pierwszy po wstawieniu dziś rano do ciepłego rośnie w
> oczach i jest go ponad 2x więcej, a pszenny nie rosnie. Pojawiły się
> jednak mizerne bąbelki.
> Zaraz je nakarmię, bo pewnie głodne. :-)
Pierwszy chleb zrobiony. O dziwo, udał się. Skórka jednak nie była
chrupiąca, tylko matowa. 50% żytni. Jest bardzo syty, nie da się zjeść zbyt
wiele na raz.
Przedtem były bagietki - pychotka. Chrupiące i wogóle miodzio.
Niestety ręczne mieszanie ciasta, to męczarnia. Ręce bolą i wszystko się
lepi, błeee. Mój zamówiony KA jest w tej chwili jeszcze gdzieś na środku
Atlantyku.
Polecam wszystkim spróbować własnego wypieku.
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2009-01-19 15:05:49
Temat: Re: Wypiek chlebaDnia Mon, 19 Jan 2009 15:32:30 +0100, Jan Werbiński napisał(a):
> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@j...com> napisał w
> wiadomości news:gkirm2
>> No dobra, minęła doba od rozrobienia zakwasu. Jeden z mąki żytniej, drugi
>> z pszennej. Ten pierwszy po wstawieniu dziś rano do ciepłego rośnie w
>> oczach i jest go ponad 2x więcej, a pszenny nie rosnie. Pojawiły się
>> jednak mizerne bąbelki.
>> Zaraz je nakarmię, bo pewnie głodne. :-)
>
> Pierwszy chleb zrobiony. O dziwo, udał się. Skórka jednak nie była
> chrupiąca, tylko matowa.
Jeśli chcesz mieć błyszczącą, chrupiącą skórkę na chlebie, to weź
spryskiwacz z lekko osoloną wodą i spryskaj powierzchnię chleba w formie,
kiedy już upieczony, ale w piekarniku - tzn. wysuń, spryskaj i wsuń jeszcze
na chwilę, zamykając piekarnik.
Jeśli chleb po wyjęciu jest blady, a masz pewność, że jest dostatecznie
wypieczony, natychmiast po wyjęciu z piekarnika posmaruj dokładnie
powierzchnię chleba skórką/kawałkiem słoniny. Stary sposób wiejskich
gospodyń.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2009-01-20 08:35:48
Temat: Re: Wypiek chleba
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1vyug0xff4o0x$.hwlmf35h05v8$.dlg@40tude.net...
> Dnia Mon, 19 Jan 2009 15:32:30 +0100, Jan Werbiński napisał(a):
>
>> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@j...com> napisał w
>> wiadomości news:gkirm2
>>> No dobra, minęła doba od rozrobienia zakwasu. Jeden z mąki żytniej,
>>> drugi
>>> z pszennej. Ten pierwszy po wstawieniu dziś rano do ciepłego rośnie w
>>> oczach i jest go ponad 2x więcej, a pszenny nie rosnie. Pojawiły się
>>> jednak mizerne bąbelki.
>>> Zaraz je nakarmię, bo pewnie głodne. :-)
>>
>> Pierwszy chleb zrobiony. O dziwo, udał się. Skórka jednak nie była
>> chrupiąca, tylko matowa.
>
> Jeśli chcesz mieć błyszczącą, chrupiącą skórkę na chlebie, to weź
> spryskiwacz z lekko osoloną wodą i spryskaj powierzchnię chleba w formie,
> kiedy już upieczony, ale w piekarniku - tzn. wysuń, spryskaj i wsuń
> jeszcze
> na chwilę, zamykając piekarnik.
>
> Jeśli chleb po wyjęciu jest blady, a masz pewność, że jest dostatecznie
> wypieczony, natychmiast po wyjęciu z piekarnika posmaruj dokładnie
> powierzchnię chleba skórką/kawałkiem słoniny. Stary sposób wiejskich
> gospodyń.
Jak dla mnie to smarowac bialkiem... Byc moze Twoje sposoby rowniez zdaja
egzamin, ale...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2009-01-20 09:26:39
Temat: Re: Wypiek chlebaDnia Tue, 20 Jan 2009 09:35:48 +0100, Misiek napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1vyug0xff4o0x$.hwlmf35h05v8$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Mon, 19 Jan 2009 15:32:30 +0100, Jan Werbiński napisał(a):
>>
>>> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@j...com> napisał w
>>> wiadomości news:gkirm2
>>>> No dobra, minęła doba od rozrobienia zakwasu. Jeden z mąki żytniej,
>>>> drugi
>>>> z pszennej. Ten pierwszy po wstawieniu dziś rano do ciepłego rośnie w
>>>> oczach i jest go ponad 2x więcej, a pszenny nie rosnie. Pojawiły się
>>>> jednak mizerne bąbelki.
>>>> Zaraz je nakarmię, bo pewnie głodne. :-)
>>>
>>> Pierwszy chleb zrobiony. O dziwo, udał się. Skórka jednak nie była
>>> chrupiąca, tylko matowa.
>>
>> Jeśli chcesz mieć błyszczącą, chrupiącą skórkę na chlebie, to weź
>> spryskiwacz z lekko osoloną wodą i spryskaj powierzchnię chleba w formie,
>> kiedy już upieczony, ale w piekarniku - tzn. wysuń, spryskaj i wsuń
>> jeszcze
>> na chwilę, zamykając piekarnik.
>>
>> Jeśli chleb po wyjęciu jest blady, a masz pewność, że jest dostatecznie
>> wypieczony, natychmiast po wyjęciu z piekarnika posmaruj dokładnie
>> powierzchnię chleba skórką/kawałkiem słoniny. Stary sposób wiejskich
>> gospodyń.
>
> Jak dla mnie to smarowac bialkiem... Byc moze Twoje sposoby rowniez zdaja
> egzamin, ale...
Mnie nauczyła sąsiadka - stara gospodyni. Jajkami kiedyś na wsi nie
szafowano...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |