Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Wypiek chleba

Grupy

Szukaj w grupach

 

Wypiek chleba

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 27


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2009-01-09 20:06:15

Temat: Wypiek chleba
Od: "Mrqs" <m...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,

Jestem tutaj przechodniem ale mam nadzieje, ze dowiem sie kilku rzeczy.

Mianowice zostalem szczesliwym (?) posiadaczem automatu do wypieku chleba.
Jednak zawiodla mnie logistyka i skladniki do pieczenia dostane dopiero w
przyszlym tygodniu. W przepisach na sieci wymienia sie milion jakichs mąk i
inne specjaly.
Natomiast w ksiazeczce jaka dostalem wraz z automatem jako skladniki stoi
np. : maka biala, razowa, zytnia itd.

Chcialbym jeszcze w weekend cos sobie wypiec wiec pozwalam sobie na pytanie:

Czy biala tzn. np. szymanowska? Czy to bedzie dobra maka do automatu? To
samo pytanie dot. pozostalych - zakladam, ze w stolicy dostane gdzies make
razowa i zytnia.

Czy drozdze piekarskie moge zastapic jakimis innymi, czy moze sa dostepne w
handlu?

Pod nosem mam carrefour i mysle tam isc na zakupy, chyba, ze ktos moze wie
gdzie na Zoliborzu jest jakis sklep z takim towarem? Bede wdzieczny za kazda
informacje i rade

Mrqs

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2009-01-09 20:42:44

Temat: Re: Wypiek chleba
Od: Baseciq <n...@b...org> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 9 Jan 2009 21:06:15 +0100, Mrqs napisał(a):

> Czy drozdze piekarskie moge zastapic jakimis innymi, czy moze sa dostepne w
> handlu?

Nie wiem jak w dzisiejszych czasach, ale w 95 roku to piekarnie kupowały
zwykłe takie drożdże co są dostępne w sklepie, w kostkach.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2009-01-09 21:31:57

Temat: Re: Wypiek chleba
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 9 Jan 2009 21:06:15 +0100, Mrqs napisał(a):


> Czy drozdze piekarskie moge zastapic jakimis innymi, czy moze sa dostepne w
> handlu?

Boszsz, drożdże piekarskie to każde drożdże w kostkach, np. Drożdże Babuni
czy takie tam.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2009-01-10 09:48:13

Temat: Re: Wypiek chleba
Od: Panslavista <p...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 9 Sty, 21:06, "Mrqs" <m...@q...pl> wrote:
> Witam,
>
> Jestem tutaj przechodniem ale mam nadzieje, ze dowiem sie kilku rzeczy.
>
> Mianowice zostalem szczesliwym (?) posiadaczem automatu do wypieku chleba.
> Jednak zawiodla mnie logistyka i skladniki do pieczenia dostane dopiero w
> przyszlym tygodniu.  W przepisach na sieci wymienia sie milion jakichs mąk i
> inne specjaly.
> Natomiast w ksiazeczce jaka dostalem wraz z automatem jako skladniki stoi
> np. : maka biala, razowa, zytnia itd.
>
> Chcialbym jeszcze w weekend cos sobie wypiec wiec pozwalam sobie na pytanie:
>
> Czy biala tzn. np. szymanowska? Czy to bedzie dobra maka do automatu? To
> samo pytanie dot. pozostalych - zakladam, ze w stolicy dostane gdzies make
> razowa i zytnia.
>
> Czy drozdze piekarskie moge zastapic jakimis innymi, czy moze sa dostepne w
> handlu?
>
> Pod nosem mam carrefour i mysle tam isc na zakupy, chyba, ze ktos moze wie
> gdzie na Zoliborzu jest jakis sklep z takim towarem? Bede wdzieczny za kazda
> informacje i rade
>
> Mrqs

Jeżeli masz piekarnik na dwa mieszadła to masz sprawdzony przepis na
biały chleb:
400ml wody lub mleka (mleko wtedy, gdy nie nastawiasz timerem wypieku
na rano).
70 dag mąki pszennej (dowolnej - szymanowskiej, wrocławskiej, babuni)
trzy miarki (łyżeczki) cukru, tyleż soli.
1/6 do 1/4 paczki dowolnych swieżych drożdży.
50ml oleju (może być masła lub margaryny,smalcu, a nawet smalecu z
cebulą zeszkloną).
Opcjonalnie dodatki:
kminek
czarnuszka
mak
Inne - po nabraniu wprawy. Ilość 2do 3 łyżek stołowych.

Automat ustawiasz na ciasto kluskowe (makaron). Do foremki nalewasz
albo całą ilość oleju, albo gdy korzystasz z innych tłuszczy nalewasz
parę kropel oleju na osie mieszadeł i załączasz na chwilę - mieszadła
smarują się a z nimi uszczelnienia osi. Następnie wyłączasz piekarnik,
nalewasz wodę (lub mleko), osobno mieszasz wszystkie składniki i
wsypujesz na wodę w foremce automatu. Na wierzch mąki wsypujesz
pokruszone drożdże. Załączasz automat (piekarnik) na tym cieście
kluskowym, pomagasz wymieszać ciasto łyżką, uważając, aby nie znalazła
się w zasięgu mieszadeł - zsuwasz słabo wymieszane lub przyklejone do
ścianek ciasto do reszty. Całość (około 14min mozesz powtórzyć jeżeli
ciasto nie jest gładkie. Gdy ciasto jest dobrze wyrobione (odchodzi od
ścianek) wyłączasz piekarnik i przełączasz na biały chleb - jest to
zawzwyczaj 1 program piekarnika (najdłuższy czasowo), załączasz
piekarnik. Nadzorujesz rośnięcie ciasta, gdy grozi wykipieniem z formy
do piekarnika podnosisz pokrywę i dziobiąc ciasto palcami zmuszasz je
aby opadło (i tak wyrośnie). Po wyrośnięciu i po upieczeniu zostawiasz
na pół godziny w piekarniku.
Następnie wyjmujesz foremkę i wytrząsasz chleb z foremki, gdyby nie
chciał wyjść (mieszadła są w chlebie) możesz spróbować ochłodzić formę
np. pod strumieniem wody z kranu lub wyrwiesz go po oderwaniu od
ścianek drewnianą lub plastokiwa szpatułką. Wyjmujesz mieszadła
(zostają po nich, niestety, dziury) i zostawiasz chleb do ostygnięcia.
Nie radzę jeść ciepłego chleba - rozwala watrobę (jak inne ciasta
drożdżowe np.pizza). Ale trudno się opanować - chleb z czarnuszką, z
położonym świeżym maselkiem i popity kwaśnym mlekiem lub kefirem to
jest TO!!!
To, czego bluzgłe programowo nie znają (a niby gramotne).

Powodzenia w początkach, marsjańskie...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2009-01-10 10:59:27

Temat: Re: Wypiek chleba
Od: "mariusz" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Natomiast w ksiazeczce jaka dostalem wraz z automatem jako skladniki stoi
> np. : maka biala, razowa, zytnia itd.
> Czy drozdze piekarskie moge zastapic jakimis innymi, czy moze sa dostepne
> w handlu?
> Pod nosem mam carrefour...


Maka to po prostu maka. Do wypieku chleba stosuje sie najczesciej mieszanke
maki pszennej i zytniej. Na ogol ok. 30% calosci to maka zytnia (w tych
najbardziej tradycyjnych chlebach). Maka zytnia czesto jest w sklepach
"zurkowa". Bywa, ze innej nie ma, bo maka zytnia nie jest tak bardzo
powszechna jak pszenna. Ta "zurkowa" swietnie sie nadaje. Maki razowe nie sa
zbyt czeste na polkach, ale one sa potrzebna do wypieku chleba razowego.
Make pszenna stosuje sie wg zasady: im gorzej tym lepiej, tzn. lepiej jest
stosowac make o najwyzszym typie, czyli gdzies okolo 1000. Trudno taka
dostac, ale gdzieniegdze bywa. Zreszta moze byc inna np. typ 700. Sa tez w
marketach gotowe mieszanki mak do wypieku chleba. W carrefourze na bank tez
beda.

Drozdze piekarskie - nie jestem pewien czy to jakies inne drozdze, czy te
zwykle, ale z absolutnym powodzeniem mozna stosowac te zwykle. Mozna tez
stosowac suszone. Ja ostatnio stosuje wlasnie suszone najczesciej, bo latwo
je mozna przechowywac i jest OK.

Zasadniczo chleb to jedno z najprostszych ciast i na pewno Ci sie uda.
Zabawa jest przednia.

Mariusz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2009-01-10 12:54:57

Temat: Re: Wypiek chleba
Od: Baseciq <n...@b...org> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 10 Jan 2009 11:59:27 +0100, mariusz napisał(a):

> Zasadniczo chleb to jedno z najprostszych ciast i na pewno Ci sie uda.
> Zabawa jest przednia.

A jak to finansowo wygląda? Da się w tym bułki robić? Znaczy, kajzerki, do
pracy :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2009-01-10 14:36:39

Temat: Re: Wypiek chleba
Od: Panslavista <p...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 10 Sty, 13:54, Baseciq <n...@b...org> wrote:
> Dnia Sat, 10 Jan 2009 11:59:27 +0100, mariusz napisał(a):
>
> > Zasadniczo chleb to jedno z najprostszych ciast i na pewno Ci sie uda.
> > Zabawa jest przednia.
>
> A jak to finansowo wygląda? Da się w tym bułki robić? Znaczy, kajzerki, do
> pracy :-)

Mają opcję "ciasto drożdżowe" - wyrobią i wyrosną, po sygnale
wyjmujesz foremkę z ciastem i robisz co ci się podoba - wypiekasz w
innym piekarniku. Ja teraz chleb tak robię - wyrabiam więcej ciasta,
niż automat mogłby upiec i przekładam do foremek i do piekarnika z
termoobiegiem...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2009-01-10 16:05:01

Temat: Re: Wypiek chleba
Od: "mariusz" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> A jak to finansowo wygląda?

No finansowo to tak:
najczesciej pieke chleb z 1/2 kg maki, czyli maka pszenna za 1 kg ok. 0,90
zl * 0,35 kg = ok. 0,32 zl; do tego maka zytnia 0,15 kg w cenie ok. 1,00 zl
za 1 kg, czyli 0,15 zl.
Maki razem 0,37 zl. Do tego drozdze - bedzie z 0,80 zl, sol, cukier, maslo
(lub olej, margaryna), woda, dodatki (ziarna lub ziola lub razem) - to daje
w sumie z 0,50 zl.
Suma materialow - 1,67 zl
Prad - ???
Zuzycie maszyny - ???

Bedzie 1,80 zl za chleb.


> Da się w tym bułki robić? Znaczy, kajzerki, do pracy :-)

W sumie da sie zrobic ciasto na bulki, bo potem raczej jedna wielka bula z
tego wyjdzie, a nie bulki. Jak Ci to nie przeszkadza to prosze bardzo.
Mozna to ciasto potem wyjac, ulepic bulki i do piekarnika wlozyc, tylko ze
to juz komplikator jest.

Mariusz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2009-01-10 22:15:07

Temat: Re: Wypiek chleba
Od: Jan Werbiński <j...@j...com> szukaj wiadomości tego autora

Dajcie jakiś przepis na chleb np graham, albo żytni ciemny.
I jak to wypiec w piekarniku?

--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2009-01-10 22:33:30

Temat: Re: Wypiek chleba
Od: "Anka P." <t...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jan Werbiński pisze:
> Dajcie jakiś przepis na chleb np graham, albo żytni ciemny.
> I jak to wypiec w piekarniku?

Ja korzystam z przepisów z tej stronki. Jest kilka interesujacych
razowców żytnich.
http://chleb.info.pl/

Pozdrawiam
--
Anka P.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Coś z owocami morza...
Deska do krojenia
co dziś na obiad?
Maile od Bluzgacza
placek drozdżowy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »