Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "mariusz" <m...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wypiek chleba
Date: Sat, 10 Jan 2009 11:59:27 +0100
Organization: onet.pl
Lines: 31
Message-ID: <gk9v2c$qci$1@news3.onet>
References: <4967ae3e$0$29431$f69f905@mamut2.aster.pl>
NNTP-Posting-Host: 82.160.243.2
X-Trace: news3.onet 1231585164 27026 82.160.243.2 (10 Jan 2009 10:59:24 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 10 Jan 2009 10:59:24 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5512
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5579
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus: avast! (VPS 090109-0, 2009-01-09), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:318894
Ukryj nagłówki
> Natomiast w ksiazeczce jaka dostalem wraz z automatem jako skladniki stoi
> np. : maka biala, razowa, zytnia itd.
> Czy drozdze piekarskie moge zastapic jakimis innymi, czy moze sa dostepne
> w handlu?
> Pod nosem mam carrefour...
Maka to po prostu maka. Do wypieku chleba stosuje sie najczesciej mieszanke
maki pszennej i zytniej. Na ogol ok. 30% calosci to maka zytnia (w tych
najbardziej tradycyjnych chlebach). Maka zytnia czesto jest w sklepach
"zurkowa". Bywa, ze innej nie ma, bo maka zytnia nie jest tak bardzo
powszechna jak pszenna. Ta "zurkowa" swietnie sie nadaje. Maki razowe nie sa
zbyt czeste na polkach, ale one sa potrzebna do wypieku chleba razowego.
Make pszenna stosuje sie wg zasady: im gorzej tym lepiej, tzn. lepiej jest
stosowac make o najwyzszym typie, czyli gdzies okolo 1000. Trudno taka
dostac, ale gdzieniegdze bywa. Zreszta moze byc inna np. typ 700. Sa tez w
marketach gotowe mieszanki mak do wypieku chleba. W carrefourze na bank tez
beda.
Drozdze piekarskie - nie jestem pewien czy to jakies inne drozdze, czy te
zwykle, ale z absolutnym powodzeniem mozna stosowac te zwykle. Mozna tez
stosowac suszone. Ja ostatnio stosuje wlasnie suszone najczesciej, bo latwo
je mozna przechowywac i jest OK.
Zasadniczo chleb to jedno z najprostszych ciast i na pewno Ci sie uda.
Zabawa jest przednia.
Mariusz
|