| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-11-01 23:56:14
Temat: Z czarnej fasoli dla wegan pundzabskie delicyjeMa Di Dal - Creamy Spiced Beans
Kremowa fasola
200 g czarnego urid dal - phaseolus mungo, to malutka czarn fasola tak ze 2-3
mm dl
60 g czerwonej fasoli - czasam zastepuje juz ugotowana z puszki znaczy sie 60 g
suchej ~=120 - 150g z puszki
4 lyzeczki utartego imbiru
4 lyzeczki zmiazdzonego czosnku
2 sredniej wielkosci pokrojone pomodory
2 lyzeczki cayenne chilii - znacznie mniej dla nieodpornych
2-3 lyzeczki soli
85 g swiezego masla
120 ml smietany - robie bez
2 lyzeczki Pundzabskiej mieszanki garam masala - przepis ponizej
Na przybranie kilka wiorkow masla albo
Tarka:
3 lyzki oleju
1 mala cebula
1 lyzeczka cayenne chilli
2-3 lyzki zielonej kolendry (gdy sie ma)
Zamoczyc na noc, odcedzic i ugotowac obie fasole do miekkosci.
Polowe ugotowanej fasoli ubic na puree kopystka..
Polaczyc cala fasole, puree, imbir, czosnek, pomidory,sol, maslo, smietane, i
garam masala.
Gotowac 30 min na slabym ogniu.
Polozyc na wierzchu przed podaniem maslo albo zrobic tarka.
Rozgrzac olej, dodac cebule, smazyc do zbrazowienia.
Dodac cayenne, natychmiast dodac do ugotowanej juz fasoli.
Ja jak zwykle gotuje 3x porcje, i zamrazam.
Kolor tej potrawy moze odstraszyc, ale smak jest boski.
Polecam.
garam masala z Pundzabu
5 lyzek nasion kolendry
3 lyzki nasion kuminu :-)
2,5 lyzki nasion pieprzu ziarnistego
2,5 lyzki nasion czarnego kardamonu
1,5 lyzki nasion zielonego kardamonu
5 cm kory cynamonowca
4-5 gozdzikow.
1/3 galki muszkatolowej
Na lekko rozgrzana patelnie wsypac kolendre i kumin. Mieszajac podgrzac
azwspanialy aromat wydobywac sie zacznie., uwaga - latwo jest je przypalic.
Wysypac na talerz, poczekac az ostygna.
Do mlynka do kawy, ja uzywam elektrycznego, wlozyc wszystkie skladniki.
Jesli trzeba, to mielenie rozlozyc na kilka etapow.
Przechowywac w szczelnym sloiku.
iza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-11-02 05:50:58
Temat: Re: Z czarnej fasoli dla wegan pundzabskie delicyjee tam zaraz dla wegan - taki cymes to ja sobie tez przygotuje ;-) Dzieki
Izus za przepis.
Herbatka
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-02 08:07:33
Temat: Re: Z czarnej fasoli dla wegan pundzabskie delicyje> Ja jak zwykle gotuje 3x porcje, i zamrazam.
> Kolor tej potrawy moze odstraszyc, ale smak jest boski.
A jak to się podaje - jako usmazone kotleciki?
Brzmi smakowicie ;-)))
(wiesz Iza na co czekam, żeby cos takiego zrobic ;-))
serdecznie pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-02 08:57:24
Temat: Re: Z czarnej fasoli dla wegan pundzabskie delicyjei...@y...com wrote:
>
> Ma Di Dal - Creamy Spiced Beans
> Kremowa fasola
wow, dzieki
sporo przepisow juz mam do wyprobowania :)
szybciej je dostaje i wynajduje w puszccce niz jestem w stanie gotowac ;)
jednak z pewnoscia zrobie sobie takie cos - najpierw jednak poznajduje
skladniki do garam masali. albo... czy mozna uzyc gotowej? czy ta ma moze
jakis charakterystyczny smak nie do podrobienia?
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-02 09:19:40
Temat: Re: Z czarnej fasoli dla wegan pundzabskie delicyje
> jednak z pewnoscia zrobie sobie takie cos - najpierw jednak poznajduje
> skladniki do garam masali. albo... czy mozna uzyc gotowej? czy ta ma moze
> jakis charakterystyczny smak nie do podrobienia?
>
> pat
> --
> Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
> PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
> SPINACZ http://www.spinacz.pl/
mysle , ze warto sprobowac si potrudzic i zrobic swoja przyprawe
zalety
- niepowtarzalny aromat
- unikalny smak
- wystarczy na kilka razy
jesli nie znajdziesz czarnego cardamonu to go omin
a podaj adres to ci go przysle
iza - milosniczka domowej roboty mieszanek przypraw
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-05 10:21:23
Temat: Re: Z czarnej fasoli dla wegan pundzabskie delicyjei...@y...com wrote:
> mysle , ze warto sprobowac si potrudzic i zrobic swoja przyprawe
> zalety
> - niepowtarzalny aromat
> - unikalny smak
> - wystarczy na kilka razy
to ja mysle ze najpierw zrobie z kupna garam masala.
a pozniej powoli sobie zgromadze przyprawy i zrobie wlasna, tez sie
pobawie! a co! :)))
zobaczymy jak mi wyjdzie :)
> jesli nie znajdziesz czarnego cardamonu to go omin
alez bez problemu! a wrecz przeciwnie - kiedys sledzilam go po roznych
sklepach az wreszcie go kupilam i mam do tej pory :)
byl zielony i czarny do wyboru a ja kupilam czarny wlasnie :)))))))))))
> a podaj adres to ci go przysle
wow... podziwiam takich ludzi jak ty - takie dobre, uczynne duszyczki :)
pozdr.
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-05 13:35:19
Temat: Re: Pytania> Mam pytania....
> >Zamoczyc na noc, odcedzic i ugotowac obie fasole do miekkosci.
> >Polowe ugotowanej fasoli ubic na puree kopystka..
> >Polaczyc cala fasole, puree, imbir, czosnek, pomidory,sol, maslo, smietane, i
> >
> >garam masala.
> >Gotowac 30 min na slabym ogniu.
> Jak to gotowac??? Co gotowac???? przeciez to bedzie bardzie stale chyba. Moze
> smazyc???
> Chyba ze przez smietane bedzie takie rzedkie do gotowania???
o ile pamietam, to ta rozdrobniona/puree fasola daje wodnistosc, a woda
troszeczke podlac mozna, gdy wydaje sie za geste
>
>
> >Polozyc na wierzchu przed podaniem maslo albo zrobic tarka.
> >Rozgrzac olej, dodac cebule, smazyc do zbrazowienia.
> >Dodac cayenne, natychmiast dodac do ugotowanej juz fasoli.
> I to zgestenieje???
o co teraz pytasz fasole czy te cebule?
> I na wierzch wtedy te cebulke???
tak
Czy wymieszac????
traktuj tarka/maslo jak my uzywamy pietruszki do zupy
niektorzy mieszaja, niektorzy nie
I po co na wierzch to
> maslo, jak potem jest wymieszac???
potrawa ma wtedy inna konsystencje
>
>
> Sorry za pytania,
> ale ja poczatkuje w zakresie kuminu itp i nie lapie chyba wszytskiego...
>
ten kumin to tylko wymowka, zeby sprobowac inaczej smakujace potrawy
ale przyznam sie, ze nie raz szorowalam gary (nierdzewne na szczescie) po
gotowaniu curry o ktorym zapomnialam
poeksperymentuj, nie z proporcjami ale z technikami i na pewno sie uda :-))
powodzenia
iza
> Monisiatko
> --
> ============= P o l N E W S ==============
> archiwum i przeszukiwanie newsów
> http://www.polnews.pl
> ----- od 28.08 - nowa, lepsza wersja -----
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-05 14:03:07
Temat: PytaniaMam pytania....
>Zamoczyc na noc, odcedzic i ugotowac obie fasole do miekkosci.
>Polowe ugotowanej fasoli ubic na puree kopystka..
>Polaczyc cala fasole, puree, imbir, czosnek, pomidory,sol, maslo, smietane, i
>
>garam masala.
>Gotowac 30 min na slabym ogniu.
Jak to gotowac??? Co gotowac???? przeciez to bedzie bardzie stale chyba. Moze
smazyc???
Chyba ze przez smietane bedzie takie rzedkie do gotowania???
>Polozyc na wierzchu przed podaniem maslo albo zrobic tarka.
>Rozgrzac olej, dodac cebule, smazyc do zbrazowienia.
>Dodac cayenne, natychmiast dodac do ugotowanej juz fasoli.
I to zgestenieje???
I na wierzch wtedy te cebulke??? Czy wymieszac???? I po co na wierzch to
maslo, jak potem jest wymieszac???
Sorry za pytania,
ale ja poczatkuje w zakresie kuminu itp i nie lapie chyba wszytskiego...
Monisiatko
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
----- od 28.08 - nowa, lepsza wersja -----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |