Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.nask.pl!news.us.edu.pl!newsfeed.silweb
.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <i...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Z czarnej fasoli dla wegan pundzabskie delicyje
Date: 2 Nov 2001 00:56:14 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 58
Message-ID: <0...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1004658974 5482 192.168.240.245 (1 Nov 2001 23:56:14 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 1 Nov 2001 23:56:14 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 212.140.159.18, 213.180.130.23
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows 95; L1Batch November 2000
B2000BY)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:78098
Ukryj nagłówki
Ma Di Dal - Creamy Spiced Beans
Kremowa fasola
200 g czarnego urid dal - phaseolus mungo, to malutka czarn fasola tak ze 2-3
mm dl
60 g czerwonej fasoli - czasam zastepuje juz ugotowana z puszki znaczy sie 60 g
suchej ~=120 - 150g z puszki
4 lyzeczki utartego imbiru
4 lyzeczki zmiazdzonego czosnku
2 sredniej wielkosci pokrojone pomodory
2 lyzeczki cayenne chilii - znacznie mniej dla nieodpornych
2-3 lyzeczki soli
85 g swiezego masla
120 ml smietany - robie bez
2 lyzeczki Pundzabskiej mieszanki garam masala - przepis ponizej
Na przybranie kilka wiorkow masla albo
Tarka:
3 lyzki oleju
1 mala cebula
1 lyzeczka cayenne chilli
2-3 lyzki zielonej kolendry (gdy sie ma)
Zamoczyc na noc, odcedzic i ugotowac obie fasole do miekkosci.
Polowe ugotowanej fasoli ubic na puree kopystka..
Polaczyc cala fasole, puree, imbir, czosnek, pomidory,sol, maslo, smietane, i
garam masala.
Gotowac 30 min na slabym ogniu.
Polozyc na wierzchu przed podaniem maslo albo zrobic tarka.
Rozgrzac olej, dodac cebule, smazyc do zbrazowienia.
Dodac cayenne, natychmiast dodac do ugotowanej juz fasoli.
Ja jak zwykle gotuje 3x porcje, i zamrazam.
Kolor tej potrawy moze odstraszyc, ale smak jest boski.
Polecam.
garam masala z Pundzabu
5 lyzek nasion kolendry
3 lyzki nasion kuminu :-)
2,5 lyzki nasion pieprzu ziarnistego
2,5 lyzki nasion czarnego kardamonu
1,5 lyzki nasion zielonego kardamonu
5 cm kory cynamonowca
4-5 gozdzikow.
1/3 galki muszkatolowej
Na lekko rozgrzana patelnie wsypac kolendre i kumin. Mieszajac podgrzac
azwspanialy aromat wydobywac sie zacznie., uwaga - latwo jest je przypalic.
Wysypac na talerz, poczekac az ostygna.
Do mlynka do kawy, ja uzywam elektrycznego, wlozyc wszystkie skladniki.
Jesli trzeba, to mielenie rozlozyc na kilka etapow.
Przechowywac w szczelnym sloiku.
iza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|