Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!wsisiz.edu.pl!newsfeed.neostrada.pl!
atlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: ZACZYNAM SEZON...
Date: Mon, 22 Sep 2008 08:00:45 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 27
Message-ID: <gb7cdj$12k$1@atlantis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: abdh199.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.neostrada.pl 1222063347 1108 83.6.249.199 (22 Sep 2008
06:02:27 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 22 Sep 2008 06:02:27 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 080921-0, 2008-09-21), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:315541
Ukryj nagłówki
... żurkowy. Ukisił mi się niezły zakwas. I juz dzisiaj na sniadanie zjadłem
żurek z jajkami na twardo, chrzanem i skwarkami z przesmażonego kawałka
słoniny.
Aby otrzymac żurek wystarczy kupić płarki owsiane albo mąkę żytnią, w
słoik 1 do 1,5 litra sypiemy 1/3 paczki płatków owsianych lub parę łyżek
mąki żytniej (z pełnoziarnistej będzie smaczniejszy) oraz łyżkę - dwie
stołowe mąki pszennej. Stawiamy w ciepłym miejscu na parę dni zabezpieczone
przed octówkami - ja zakręcam, ale nie bardzo szczelnie zakrętkę typu
TWIST - bo taki mam słoik. Od czasu do czasu zamieszamy łyżką zakwas
wąchając zawartość i po mieszaniu próbując troszkę zakwasu z łyżki. Gdy
pachnie kwasem mlekowym i jest kwaskowaty możemy nastawić wodę do garnka np
1,5 litra wrzucając po dwa-trzy ziarna ziela angielskiego, pieprzu czarnego,
listek laurowy, dwa grzybki suszone, solimy solą kamienną i wlewamy jedną -
dwie łyżki oleju. Gotujemy te grzybki aż puszczą smak, wtedy wlewamy w
międzyczasie przecedzony przez gęste sitko zakwas i zagotowujemy pod koniec
zasypując dwoma łyżkami majeranku i wyciskając przez praskę czosnek -
stosownie do upodobań, wlewamy stopionej słoninki i ewentualnie wędliny
kiełbasę w platerkach czy boczek wędzony, szynkę pokrojoną w kostkę,
możemy - jak kto lubi dodać twarogu. Kroimy jedno - dwa jajka na talerze czy
miski, dodajemy chrzanu - ja starłem sobie chrzan przy kiszeniu ogórków -
mam więc gotowy...
Pychotka, ale mi się ciepło zrobiło - kwas mlekowy to substancja
energetyczna - pokarm wszystkich mięśni...
Smacznego życzy grupowiczom - Panslavista hr. Sas
|