| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-21 10:08:20
Temat: ZapiekankaWitam Zacnych Grupowiczow
Troche grzebie w garkach i czesto czytam rozne przepisy na tej grupie. Mam problem:
robie zapiekanke
naczynie zaroodporne wytarte tluszczem, potem ziemniaki, potem miesko np. schab, albo
szynka (co kto
lubi) znowy ziemniaki itd a na gore ser. Zalewam to sobie kefirem z wbitym jajkiem,
ale
1. Składniki są surowe, wiec zapiekanie zabiera prawie 2,5h
2. Ser na górze robi sie prawie czarny
3. Zapiekanka ma dużo wody w sobie
4. Czy lepiej wcześniej gotować ziemniaki? Jak dlugo?
5. Czy mieso (schab, kurczak) opiec, czy może obgotowac (tak też mi radzili)?
6. Czy zamiast kefiru uzyc np smietany?
Dzieki i pozdrawiam, ewentualnie smacznego
C.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-08-21 10:57:56
Temat: Re: Zapiekanka> Troche grzebie w garkach i czesto czytam rozne przepisy na tej grupie. Mam
problem: robie zapiekanke
> naczynie zaroodporne wytarte tluszczem, potem ziemniaki, potem miesko np.
schab, albo szynka (co kto
> lubi) znowy ziemniaki itd a na gore ser. Zalewam to sobie kefirem z wbitym
jajkiem, ale
> 1. Składniki są surowe, wiec zapiekanie zabiera prawie 2,5h
> 2. Ser na górze robi sie prawie czarny
> 3. Zapiekanka ma dużo wody w sobie
> 4. Czy lepiej wcześniej gotować ziemniaki? Jak dlugo?
> 5. Czy mieso (schab, kurczak) opiec, czy może obgotowac (tak też mi
radzili)?
> 6. Czy zamiast kefiru uzyc np smietany?
Hej, ja robię z surowych ale zapiekam poukładane i posypane przyprawami
wszystkie warstwy - surowe, tak ok. 1,5 - 2 godz. Potem jak jest dużo wody
otwieram naczynie i zapiekam otwarte dopóki nie wyparuje, jak nie ma to nie
ma problema :)) Na koniec zalewam mieszanką startego sera, śmietany
słodkiej, gałki mauszkatałowej i innych przypraw, ale bez przesady. Zapiekam
bez przykrycia jeszcze jakieś 20 - 30 min (uważając na ser) i gotowe :)
Pozdrawiam, Aga
P.S. Z kefiru może być mnóstwo wody rzeczywiście, zobacz co się z kefirem
dzieje jak go odstawisz na dzień lub dwa w ciepłe miejsce...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-21 12:40:23
Temat: Re: Zapiekanka [P]Witam
Zapiekanke z ziemniakow ja robie troche inaczej. Wychodzi o NIEBO lepsza od
tej z naczynia zaroodpornego.
Najlepsza Zapiekanka Ziemniaczana Na Swiecie (R)
Przede wszystkim bedzie potrzebna patelnia. Ostatnio robie na teflonowej,
ale na kazdej innej tez wyjdzie - tyle, ze trzeba bardziej uwazac (zeby sie
boczek nie przypalil). Ale do rzeczy, skladniki (na oko):
- ziemniaki (surowe, nie zadne podgotowane),
- kilka grubych (ok 0,5 - 1 cm) plastrow boczku wedzonego surowego,
- kilka cebul bialych,
- maly buraczek czerwony,
- sol, pieprz ziolowy (czarny tez moze byc),
- wedlina (jaka kto lubi).
Plastry boczku ulozyc obok siebie na dnie patelni. Ziemniaki obrac i pokroic
w plastry. Z cebula zrobic to samo. Surowy czerwony buraczek obrac i
odkroic ze dwa, trzy bardzo cienkie plasterki. Wedline pokroic w plastry.
Ukladac kolejno warstwami na boczku, czyli: ziemniaki, cebula, wedlina,
ziemniaki, cebula, wedlina itd. Na samym wierzchu i przed ostatnia wartswa
ziemniakow wlozyc plasterki czerwonego buraczka. Warsty doprawiac pieprzem
ziolowym i sola.
Przykryc, postawic na malym ogniu i dusic. W razie potrzeby podac niewielka
iloscia wody. Dusic jakies 30-40 minut (srednia porcja).
I jeszcze kilka slow wyjasnienia:
- patelnia po to, zeby sie boczek ladnie przyrumienil i dal aromat. W
naczyniu zaroodpornym nie ma na to najmniejszych szans.
- buraczki daja przyjemny smak, zapach i przede wszystkim kolor. Nie moze
ich byc za duzo po wtedy potrawa bedzie zbyt slodka.
- ognien nie moze byc zbyt duzy, bo wtedy boczek sie po prostu zwegli, a
calosc bedzie smierdziala spalenizna.
Ta wersja zostala wprost przeniesiona z ogniskowego kociolka. Mimo, ze nieco
zubozona i tak jest rewelacyjna.
Smacznego
Jarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-21 14:29:21
Temat: Re: ZapiekankaWitam .
Ja polecam przepis podawany dawno temu przez
... , no wlasnie niestety nie zapisalam. :-(
Zapiekanka jest pyszna, mozna ja oczywiscie zmodyfikowac ja dodawalam
pieczarki, papryke, kukurydze. Jezeli ktos chce ja zapiec w piekarniku,
wtedy trwa to okolo 30 min.
Zapiekanka holenderska
6 dużych ziemniaków
35 dag kiełbasy
1 duży por
szklanka śmietany 12%
15 dag żółtego sera
3 ząbki czosnku
2 łyżki bułki tartej
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa
ostra papryka
tymianek
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, wrzucić do gotującej się wody
i gotować około 10 minut. Odsączyć. Pory pokroić w drobne
plasterki. Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ser żółty zetrzeć na drobnej tarce.Kiełbasę pokroić. Pory wymieszać
z kiełbasą i bułką tartą. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kolejno
warstwę ziemniaków, porów, kiełbasy i sera. Polać śmietaną i posypać
przyprawami. Takich warstw może być 2-3. Naczynie włożyć do
kuchenki mikrofalowej na 10 minut przy mocy 500 W. Podawać
z ogórkiem korniszonym i ketchupem.
Serdecznosci: Olla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-22 06:43:28
Temat: Re: Zapiekanka
Użytkownik "Ollla" <o...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3d63a433_1@news.vogel.pl...
> Witam .
> Ja polecam przepis podawany dawno temu przez
> Zapiekanka holenderska
dzieki za przepis,
wczoraj wyprobowalam, pyszne, sycace i niskokaloryczne (smietane zastapilam
kefirem zmieszanym z jogurtem naturalnym).
pozdr.
mag.
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-22 08:25:17
Temat: Re: Zapiekanka [P]
Uzytkownik "Jaroslaw Lech" <e...@N...SPAM.yahoo.com> napisal w wiadomosci
news:ak01i8$33h$1@flis.man.torun.pl...
> Witam
>
> Zapiekanke z ziemniakow ja robie troche inaczej. Wychodzi o NIEBO lepsza
od
> tej z naczynia zaroodpornego.
>
> Najlepsza Zapiekanka Ziemniaczana Na Swiecie (R)
.....(ciach)
ja osobiscie robie w piekarniku w geslarce (chyba tak sie ten garnek nazywa)
i dodaje kazdorazowa pokrojona w plastry marchew.......ale narobiliscie mi
smaku
pozdrowionka
efa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |