From: "Ollla" <o...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <ajvorb$pq2$1@news.onet.pl>
Subject: Re: Zapiekanka
Date: Wed, 21 Aug 2002 16:29:21 +0200
Lines: 35
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
NNTP-Posting-Host: nico.delta.com.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: 195.117.184.19
Message-ID: <3...@n...vogel.pl>
X-Trace: news.vogel.pl 1029940275 nico.delta.com.pl (21 Aug 2002 16:31:15 +0200)
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: 195.117.184.19
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.internetia.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!news.vogel
.pl!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:121357
Ukryj nagłówki
Witam .
Ja polecam przepis podawany dawno temu przez
... , no wlasnie niestety nie zapisalam. :-(
Zapiekanka jest pyszna, mozna ja oczywiscie zmodyfikowac ja dodawalam
pieczarki, papryke, kukurydze. Jezeli ktos chce ja zapiec w piekarniku,
wtedy trwa to okolo 30 min.
Zapiekanka holenderska
6 dużych ziemniaków
35 dag kiełbasy
1 duży por
szklanka śmietany 12%
15 dag żółtego sera
3 ząbki czosnku
2 łyżki bułki tartej
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa
ostra papryka
tymianek
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, wrzucić do gotującej się wody
i gotować około 10 minut. Odsączyć. Pory pokroić w drobne
plasterki. Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ser żółty zetrzeć na drobnej tarce.Kiełbasę pokroić. Pory wymieszać
z kiełbasą i bułką tartą. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kolejno
warstwę ziemniaków, porów, kiełbasy i sera. Polać śmietaną i posypać
przyprawami. Takich warstw może być 2-3. Naczynie włożyć do
kuchenki mikrofalowej na 10 minut przy mocy 500 W. Podawać
z ogórkiem korniszonym i ketchupem.
Serdecznosci: Olla
|