Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ot-for-mail
From: Jaroslaw Lech <e...@N...SPAM.yahoo.com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zapiekanka [P]
Date: Wed, 21 Aug 2002 14:40:23 +0200
Organization: TORMAN
Lines: 44
Message-ID: <ak01i8$33h$1@flis.man.torun.pl>
References: <ajvorb$pq2$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: prograine2.raster.krakow.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7Bit
X-Trace: flis.man.torun.pl 1029933448 3185 212.160.153.165 (21 Aug 2002 12:37:28 GMT)
X-Complaints-To: u...@m...torun.pl
NNTP-Posting-Date: 21 Aug 2002 12:37:28 GMT
User-Agent: KNode/0.7.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:121314
Ukryj nagłówki
Witam
Zapiekanke z ziemniakow ja robie troche inaczej. Wychodzi o NIEBO lepsza od
tej z naczynia zaroodpornego.
Najlepsza Zapiekanka Ziemniaczana Na Swiecie (R)
Przede wszystkim bedzie potrzebna patelnia. Ostatnio robie na teflonowej,
ale na kazdej innej tez wyjdzie - tyle, ze trzeba bardziej uwazac (zeby sie
boczek nie przypalil). Ale do rzeczy, skladniki (na oko):
- ziemniaki (surowe, nie zadne podgotowane),
- kilka grubych (ok 0,5 - 1 cm) plastrow boczku wedzonego surowego,
- kilka cebul bialych,
- maly buraczek czerwony,
- sol, pieprz ziolowy (czarny tez moze byc),
- wedlina (jaka kto lubi).
Plastry boczku ulozyc obok siebie na dnie patelni. Ziemniaki obrac i pokroic
w plastry. Z cebula zrobic to samo. Surowy czerwony buraczek obrac i
odkroic ze dwa, trzy bardzo cienkie plasterki. Wedline pokroic w plastry.
Ukladac kolejno warstwami na boczku, czyli: ziemniaki, cebula, wedlina,
ziemniaki, cebula, wedlina itd. Na samym wierzchu i przed ostatnia wartswa
ziemniakow wlozyc plasterki czerwonego buraczka. Warsty doprawiac pieprzem
ziolowym i sola.
Przykryc, postawic na malym ogniu i dusic. W razie potrzeby podac niewielka
iloscia wody. Dusic jakies 30-40 minut (srednia porcja).
I jeszcze kilka slow wyjasnienia:
- patelnia po to, zeby sie boczek ladnie przyrumienil i dal aromat. W
naczyniu zaroodpornym nie ma na to najmniejszych szans.
- buraczki daja przyjemny smak, zapach i przede wszystkim kolor. Nie moze
ich byc za duzo po wtedy potrawa bedzie zbyt slodka.
- ognien nie moze byc zbyt duzy, bo wtedy boczek sie po prostu zwegli, a
calosc bedzie smierdziala spalenizna.
Ta wersja zostala wprost przeniesiona z ogniskowego kociolka. Mimo, ze nieco
zubozona i tak jest rewelacyjna.
Smacznego
Jarek
|