« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2017-03-06 14:53:33
Temat: Zapiekanka z bakłażanówAlbo coś a' la wegańska musaka. Zrobiłam według tego przepisu:
http://www.jadlonomia.com/przepisy/zapiekanka-z-baka
zanow-i-kaszy-jaglanej/
Dodałam jeszcze 2 ugotowane ziemniaki, żeby była treściwsza. No i
przyprawić można po swojemu, u mnie oczywiście czubryca.
A sam pomysł wykorzystania zmiksowanej kaszy jaglanej w roli beszamelu
uważam za bardzo dobry.
Ogólnie polecam.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2017-03-07 11:05:23
Temat: Re: Zapiekanka z bakłażanówBakłążany są bardzo złe na tarczacę.
By były mniej złe należe je posolić, odczekać aż woda wylezie, odlać, i piec
w bardzo wysokiej temperaturce.
W jakiejś książce wyczytałam, że w rodzinach gdzie je się bardzo dużo
bakłazanów w Japoni,
występuje więcej wad genetycznyh u nowo narodzonych dzieci niż w
pszeciętnej rodzinie.
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. ( ortografia . pev . pl )
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2017-03-07 11:44:12
Temat: Re: Zapiekanka z bakłażanówW dniu 07.03.2017 o 11:05, Stokrotka pisze:
> Bakłążany są bardzo złe na tarczacę.
> By były mniej złe należe je posolić, odczekać aż woda wylezie, odlać, i
> piec w bardzo wysokiej temperaturce.
> W jakiejś książce wyczytałam, że w rodzinach gdzie je się bardzo dużo
> bakłazanów w Japoni,
> występuje więcej wad genetycznyh u nowo narodzonych dzieci niż w
> pszeciętnej rodzinie.
>
Bakłażany zawierają solaninę, która jest nieźle trująca. Stąd trzeba z
nimi odpowiednio się obchodzić przed zjedzeniem. Inna sprawa, że
najwięcej solaniny zawierają ziemniaki o zielonym miąższu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2017-03-07 13:29:50
Temat: Re: Zapiekanka z bakłażanówW dniu 07.03.2017 o 11:05, Stokrotka pisze:
> Bakłążany są bardzo złe na tarczacę.
Jakieś źródło do tego?
> By były mniej złe należe je posolić, odczekać aż woda wylezie, odlać,
> i piec w bardzo wysokiej temperaturce.
> W jakiejś książce wyczytałam, że w rodzinach gdzie je się bardzo dużo
> bakłazanów w Japoni,
> występuje więcej wad genetycznyh u nowo narodzonych dzieci niż w
> pszeciętnej rodzinie.
Bez przesady. Nawet jeśli, to przecież nikt nie każe jeść tych
bakłażanów codziennie.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2017-03-07 13:30:52
Temat: Re: Zapiekanka z bakłażanówW dniu 07.03.2017 o 11:44, Jingiel pisze:
> W dniu 07.03.2017 o 11:05, Stokrotka pisze:
>> Bakłążany są bardzo złe na tarczacę.
>> By były mniej złe należe je posolić, odczekać aż woda wylezie, odlać, i
>> piec w bardzo wysokiej temperaturce.
>> W jakiejś książce wyczytałam, że w rodzinach gdzie je się bardzo dużo
>> bakłazanów w Japoni,
>> występuje więcej wad genetycznyh u nowo narodzonych dzieci niż w
>> pszeciętnej rodzinie.
>>
>
> Bakłażany zawierają solaninę, która jest nieźle trująca. Stąd trzeba z
> nimi odpowiednio się obchodzić przed zjedzeniem. Inna sprawa, że
> najwięcej solaniny zawierają ziemniaki o zielonym miąższu.
Oraz niedojrzałe pomidory. A dla niektórych (odpowiednio przyrządzone)
to przysmak.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2017-03-07 15:06:16
Temat: Re: Zapiekanka z bakłażanówW dniu 2017-03-07 o 11:44, Jingiel pisze:
> W dniu 07.03.2017 o 11:05, Stokrotka pisze:
>> Bakłążany są bardzo złe na tarczacę.
>> By były mniej złe należe je posolić, odczekać aż woda wylezie, odlać, i
>> piec w bardzo wysokiej temperaturce.
>> W jakiejś książce wyczytałam, że w rodzinach gdzie je się bardzo dużo
>> bakłazanów w Japoni,
>> występuje więcej wad genetycznyh u nowo narodzonych dzieci niż w
>> pszeciętnej rodzinie.
>>
>
> Bakłażany zawierają solaninę, która jest nieźle trująca. Stąd trzeba z
> nimi odpowiednio się obchodzić przed zjedzeniem. Inna sprawa, że
> najwięcej solaniny zawierają ziemniaki o zielonym miąższu.
Ale kto je surowe bakłażany ?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |