Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Popi" <f...@k...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Zielone pierogi ?!
Date: Mon, 6 Nov 2000 21:27:16 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 37
Message-ID: <8u744j$k58$1@news.tpi.pl>
Reply-To: "Popi" <f...@k...net.pl>
NNTP-Posting-Host: pb34.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 973542355 20648 213.77.227.34 (6 Nov 2000 20:25:55 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 6 Nov 2000 20:25:55 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:36752
Ukryj nagłówki
Dobry wszystkim !
Ostatnio koleżanka mnie nawiedziła z nowym przepisem, zgodziła sie zebym go
podal wszystkim.
Jest niesamowity ze wzgledu na kolor pierogów, sa to zielone pieogi z
soczewica.
No to zasuwam z przepisikiem.
1 szklanka zielonej soczewicy
2 srednie cebule
piure z 2 ugotowanych ziemniakow
2 lyzki oleju
1 łyzka uprazonych i zmielonych ziaren slonecznika
majeranek, sol, pieprz ziolowy
do ciasta trzeba:
2 szklanki maki
1/2 szklanki wody
garsc lisci szpinaku
1 lyzka masla roslinnego
1 lyzka oleju
Najpierw przygotujemy farsz i w tym celu drobno pokrojone cebule podsmazamy
na oleju. Soczewice ugotowac trzeba w 2 szklankach wody, gdy odparuje
łaczymy z cebula, ziemniakami i przyprawami. Bełtamy skladniki ciasta: make,
wode, maslo i liscie obgotowanego, drobno pokrojonego szpinaku. Ciasto
zagniatamy, walkujemy, wycinamy krazki i na kazdym ukladamy farsz i lepimy
pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
smacznego i pozdr
Popi
f...@p...onet.pl
|