| « poprzedni wątek | następny wątek » |
101. Data: 2012-11-01 17:50:49
Temat: Re: Zimowy gulasz dyniowo-cukiniowyDnia Thu, 1 Nov 2012 18:46:06 +0100, Stefan napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1csfltdvrygbr$.1llvmtivs9pvm$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 31 Oct 2012 21:26:59 +0100, u...@d...invalid napisał(a):
>>
>>
>> Aicha chciała tylko pokazać, ze tylko co zagramaniczne, to godne
>> smakowania
>> dla Polaka 3333-)
> ja osobiście wolę szynkę wędzoną w zimnym dymie, obszytą w płótno i
> dojrzewającą minimum 3 miesiące na tradycyjnym strychu.
Do takiej to się dopiero zbieram, nie wiem tylko, czym zastąpić "tradycyjny
strych", bo mój blachą kryty na pewno się nie nadaje. Może skorzystamy z
sąsiadowego, dachówkowego :-)
> Można ją kroić na cieniusieńkie plastry i smakować z domowej roboty
> musztardą. A jakby tak się trafił dobry domowy chleb ....
> pozdr
> Stefan po powrocie z cmentarza degustujący tradycyjny miodzik turecki...
Miooooodzik, mówisz??? - to ja zaraz pogonię pana męża po menzurkę, niech
spuści trochę naszego trójniaka z balonu, bo pewnie już zlewać w butelki
przyjdzie i trzeba posmakować :-)
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
102. Data: 2012-11-01 18:06:11
Temat: Re: Zimowy gulasz dyniowo-cukiniowyW dniu 2012-11-01 18:23, Ikselka pisze:
>>>> Współczesna dieta jest bardzo bogata w białko (niektórzy dietetycy sądzą
>>>> nawet, że jesteśmy przebiałczeni), w wapń i w ogóle jesteśmy lepiej
>>>> odżywieni w porównaniu z zapotrzebowaniem, jakie ma współczesny człowiek
>>>> (inne warunki przede wszystkim pracy i bytowania niż kiedyś).
>>>
>>> Problem polega na tym, że mimo znacznie lepszej dostępności tych
>>> lepszych produktów wybieramy te gorsze. Bo komuna z karpia zrobiła super
>>> rybę, z szynki smakołyk, z piersi kurczaka esencję wartości ożywczych.
>>
>> Jamon Serrano czy prosciutto crudo to też śmieci wg Ciebie?
>
> Weź się kobieto nie spodniecaj, to nie są polskie tradycyjne potrawy ani
> mięso. Wyskakujesz jak filip z konopi.
To z czego się te szynki robi? Z osioła? :D
--
Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem
wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
103. Data: 2012-11-01 18:07:51
Temat: Re: Zimowy gulasz dyniowo-cukiniowyW dniu 2012-11-01 18:24, Ikselka pisze:
>>>>> Współczesna dieta jest bardzo bogata w białko (niektórzy dietetycy sądzą
>>>>> nawet, że jesteśmy przebiałczeni), w wapń i w ogóle jesteśmy lepiej
>>>>> odżywieni w porównaniu z zapotrzebowaniem, jakie ma współczesny człowiek
>>>>> (inne warunki przede wszystkim pracy i bytowania niż kiedyś).
>>>>
>>>> Problem polega na tym, że mimo znacznie lepszej dostępności tych
>>>> lepszych produktów wybieramy te gorsze. Bo komuna z karpia zrobiła super
>>>> rybę, z szynki smakołyk, z piersi kurczaka esencję wartości ożywczych.
>>>
>>> Jamon Serrano czy prosciutto crudo to też śmieci wg Ciebie?
>>>
>> Właśnie w tym problem, że większość moich znajomych nawet nie wie co to
>> jest.
>
> Aicha chciała tylko pokazać, ze tylko co zagramaniczne, to godne smakowania
> dla Polaka 3333-)
Jak zwykle nie trafiłaś. Że szynka nie musi być farbowanym zewłokiem
ociekającym wodą i pokrywającym się obślizgłą mazią po 2 dniach.
--
Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem
wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
104. Data: 2012-11-01 18:09:18
Temat: Re: Zimowy gulasz dyniowo-cukiniowyDnia Thu, 01 Nov 2012 19:06:11 +0100, Aicha napisał(a):
> W dniu 2012-11-01 18:23, Ikselka pisze:
>
>>>>> Współczesna dieta jest bardzo bogata w białko (niektórzy dietetycy sądzą
>>>>> nawet, że jesteśmy przebiałczeni), w wapń i w ogóle jesteśmy lepiej
>>>>> odżywieni w porównaniu z zapotrzebowaniem, jakie ma współczesny człowiek
>>>>> (inne warunki przede wszystkim pracy i bytowania niż kiedyś).
>>>>
>>>> Problem polega na tym, że mimo znacznie lepszej dostępności tych
>>>> lepszych produktów wybieramy te gorsze. Bo komuna z karpia zrobiła super
>>>> rybę, z szynki smakołyk, z piersi kurczaka esencję wartości ożywczych.
>>>
>>> Jamon Serrano czy prosciutto crudo to też śmieci wg Ciebie?
>>
>> Weź się kobieto nie spodniecaj, to nie są polskie tradycyjne potrawy ani
>> mięso. Wyskakujesz jak filip z konopi.
>
> To z czego się te szynki robi? Z osioła? :D
Nie wiem, bo nie po polsku piszesz :->
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
105. Data: 2012-11-01 18:09:32
Temat: Re: Zimowy gulasz dyniowo-cukiniowyW dniu 2012-11-01 18:26, Ikselka pisze:
>>>>>>>>> Mnie się wydaje, że bardziej chodzi o to, że te warzywa są w
>>>>>>>>> zapiekankach takie rozciapciane. Dla córy składniki muszą albo
>>>>>>>>> zachowywać ładny kształt (bez np. wiszących farfocli), albo ulec
>>>>>>>>> zupełnemu zmiksowaniu. ;)
>>>>>>>>
>>>>>>>> Hmmm... no to większy problem :) Może osobno, na parze?
>>>>>>>
>>>>>>> A sparowane się na talerzu nie rozciapcia?
>>>>>>
>>>>>> Jak się weźmie widelec w łapkę i nim zadziała, to na pewno.
>>>>>
>>>>> A już jak pogryzie, to na sto procent :-}
>>>>
>>>> Na talerzu?? O ile wiem, Medea ma dziecko, nie zwierzę.
>>>
>>> Dlatego właśnie, że dziecko - pogryźć i mu podać :->
>>
>> Hahaha. Przypomniałaś mi znajomych dziadka, którzy swojemu pekińczykowi
>> przeżuwali jedzonko. Z własnych talerzy oczywiście :)))
>
> Indianie i Eskimosi tudzież matki Polki na dawnej wsi byli pierwsiejsi -
> podawali malutkim dzieciom przeżute jedzenie.
Wtedy nie było parowarów, blenderów, mikserów i Gerberów :P
--
Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem
wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
106. Data: 2012-11-01 18:10:26
Temat: Re: Zimowy gulasz dyniowo-cukiniowyDnia Thu, 01 Nov 2012 19:07:51 +0100, Aicha napisał(a):
> W dniu 2012-11-01 18:24, Ikselka pisze:
>
>>>>>> Współczesna dieta jest bardzo bogata w białko (niektórzy dietetycy sądzą
>>>>>> nawet, że jesteśmy przebiałczeni), w wapń i w ogóle jesteśmy lepiej
>>>>>> odżywieni w porównaniu z zapotrzebowaniem, jakie ma współczesny człowiek
>>>>>> (inne warunki przede wszystkim pracy i bytowania niż kiedyś).
>>>>>
>>>>> Problem polega na tym, że mimo znacznie lepszej dostępności tych
>>>>> lepszych produktów wybieramy te gorsze. Bo komuna z karpia zrobiła super
>>>>> rybę, z szynki smakołyk, z piersi kurczaka esencję wartości ożywczych.
>>>>
>>>> Jamon Serrano czy prosciutto crudo to też śmieci wg Ciebie?
>>>>
>>> Właśnie w tym problem, że większość moich znajomych nawet nie wie co to
>>> jest.
>>
>> Aicha chciała tylko pokazać, ze tylko co zagramaniczne, to godne smakowania
>> dla Polaka 3333-)
>
> Jak zwykle nie trafiłaś. Że szynka nie musi być farbowanym zewłokiem
> ociekającym wodą i pokrywającym się obślizgłą mazią po 2 dniach.
Nie zarejestrowałam tego na mojej. Sklepowej tu oczywiście nie rozważam, no
ale jeśli o nią chodzi, to TO przede wszystkim nie jest szynka..
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
107. Data: 2012-11-01 18:13:17
Temat: Re: Zimowy gulasz dyniowo-cukiniowyW dniu 2012-11-01 19:10, Ikselka pisze:
>>>>>> Problem polega na tym, że mimo znacznie lepszej dostępności tych
>>>>>> lepszych produktów wybieramy te gorsze. Bo komuna z karpia zrobiła super
>>>>>> rybę, z szynki smakołyk, z piersi kurczaka esencję wartości ożywczych.
>>>>>
>>>>> Jamon Serrano czy prosciutto crudo to też śmieci wg Ciebie?
>>>>>
>>>> Właśnie w tym problem, że większość moich znajomych nawet nie wie co to
>>>> jest.
>>>
>>> Aicha chciała tylko pokazać, ze tylko co zagramaniczne, to godne smakowania
>>> dla Polaka 3333-)
>>
>> Jak zwykle nie trafiłaś. Że szynka nie musi być farbowanym zewłokiem
>> ociekającym wodą i pokrywającym się obślizgłą mazią po 2 dniach.
>
> Nie zarejestrowałam tego na mojej. Sklepowej tu oczywiście nie rozważam, no
> ale jeśli o nią chodzi, to TO przede wszystkim nie jest szynka..
W bloku raczej trudno robić sobie dojrzewalnię na strychu :>
--
Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem
wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
108. Data: 2012-11-01 18:15:49
Temat: Re: Zimowy gulasz dyniowo-cukiniowyW dniu 2012-11-01 19:13, Aicha pisze:
>>>> Aicha chciała tylko pokazać, ze tylko co zagramaniczne, to godne
>>>> smakowania dla Polaka 3333-)
>>>
>>> Jak zwykle nie trafiłaś. Że szynka nie musi być farbowanym zewłokiem
>>> ociekającym wodą i pokrywającym się obślizgłą mazią po 2 dniach.
>>
>> Nie zarejestrowałam tego na mojej. Sklepowej tu oczywiście nie
>> rozważam, no
>> ale jeśli o nią chodzi, to TO przede wszystkim nie jest szynka..
>
> W bloku raczej trudno robić sobie dojrzewalnię na strychu :>
Kiedyś "moi" studenci przed wyjazdem za granicę po zrobionej magisterce
probowali sobie wysuszyć kiełbasę - zawieszona luzem, w kuchni.
Niestety, mimo że było lato, a moje mieszkanie jest bardzo suche, wzięła
się i spleśniała.
--
Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem
wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
109. Data: 2012-11-01 18:18:15
Temat: Re: Zimowy gulasz dyniowo-cukiniowyW dniu 2012-10-31 21:29, u...@d...invalid pisze:
> W dniu 2012-10-31 17:55, medea pisze:
>> Chyba Ci się tutaj logika rozjechała. To z samej dostępności dobrych
>> produktów tak rośniemy, pomimo że spożywamy chłam, jak sądzisz?
> Idąc twoim tokiem myślenia mogę udowodnić, przeciwną Twojej tezie
> bazując na dzisiejszej fali otyłości, więc Twój kierunek raczej nie jest
> właściwy.
Ale dlaczego to miałoby być coś przeciwnego? Tak jak każdy kiji
dostępność ma dwa końce. Przesadzić można we wszystkim. Poza tym otyłość
bierze się głównie ze spożywania cukru(i innych węglowodanów), soli oraz
tłuszczu (a tego w drobiu w porównaniu doinnych mięs i tak stosunkowo
mało). Nie sądzę, żeby akurat spożycie mięsa w sensie białkamiało na to
tak duży wpływ.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
110. Data: 2012-11-01 18:19:41
Temat: Re: Zimowy gulasz dyniowo-cukiniowyW dniu 2012-10-31 21:26, u...@d...invalid pisze:
>>> Problem polega na tym, że mimo znacznie lepszej dostępności tych
>>> lepszych produktów wybieramy te gorsze. Bo komuna z karpia zrobiła super
>>> rybę, z szynki smakołyk, z piersi kurczaka esencję wartości ożywczych.
>>
>> Jamon Serrano czy prosciutto crudo to też śmieci wg Ciebie?
>>
> Właśnie w tym problem, że większość moich znajomych nawet nie wie co to
> jest.
IMO nie należy uszczęśliwiać nikogo na siłę, jak tu (i nie tylko tu)
niektórzy próbują. Ci, których na to stać, i dla których najważniejsze
jest zdrowie, mniej lub bardziej świadomie będą szukać alternatyw. Ci,
dla których - z przymusu - liczy się tylko ekonomia, nie przeskoczą
pewnych rzeczy, choćby nawet bardzo chcieli.
--
Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem
wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |