« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2012-10-27 16:38:28
Temat: Zimowy gulasz dyniowo-cukiniowyW związku z nadejściem kolejnej pory roku przedstawiam jw.
Patelnia I (duża, stalowa): dynia hokkaido pół na pół z cukinią, podlane
oliwą, uduszone, doprawione solą, zielem angielskim, cynamonem, imbirem,
gałką muszkatołową, kardamonem i kurkumą (młoda nie lubi curry) oraz
sokiem z cytryny.
Patelnia II (teflonowa): cycek kurzy, "usmażony" z przyprawą do grilla i
kebabu, a później do tego cebula, papryka czerwona, czosnek oraz
ziarenka kolorowego pieprzu i kumin, wszystko podlane wodą plus odrobina
soku z cytryny i uduszone.
Zawartość obu patelni mieszamy, odstawiamy pod przykryciem na 10 minut,
coby się przegryzło. Podajemy z kuskusem.
--
Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem
wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2012-10-27 16:57:30
Temat: Re: Zimowy gulasz dyniowo-cukiniowyW dniu 2012-10-27 18:38, Aicha pisze:
> Patelnia II (teflonowa): cycek kurzy, "usmażony" z przyprawą do grilla i
> kebabu, a później do tego cebula, papryka czerwona, czosnek oraz
> ziarenka kolorowego pieprzu i kumin, wszystko podlane wodą plus odrobina
> soku z cytryny i uduszone.
... zapomniałam o ostrej papryce w proszku. Bez tego efekt zimowości nie
byłby pełny ;)
--
Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem
wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2012-10-27 18:07:27
Temat: Re: Zimowy gulasz dyniowo-cukiniowyDnia Sat, 27 Oct 2012 18:38:28 +0200, Aicha napisał(a):
> z przyprawą do grilla i
> kebabu
"Przyprawa do grilla i kebabu"? - nie znam takich ziółek.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2012-10-27 18:51:32
Temat: Re: Zimowy gulasz dyniowo-cukiniowyW dniu 2012-10-27 20:07, Ikselka pisze:
>> z przyprawą do grilla i
>> kebabu
>
> "Przyprawa do grilla i kebabu"? - nie znam takich ziółek.
Sorry... gyrosa i kebabu.
Znasz, znasz.
Składniki:
sól, czosnek, cukier, kurkuma, chili, kolendra, cebula, papryka słodka,
majeranek, jałowiec, ziele angielskie, goździki, rozmaryn, gorczyca
biała, substancja wzmacniająca smak i zapach (glutaminian monosodowy),
produkt zawiera dwutlenek siarki, pochodzący z czosnku i cebuli.,
--
Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem
wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2012-10-27 20:33:59
Temat: Re: Zimowy gulasz dyniowo-cukiniowyDnia Sat, 27 Oct 2012 20:51:32 +0200, Aicha napisał(a):
> W dniu 2012-10-27 20:07, Ikselka pisze:
>
>>> z przyprawą do grilla i
>>> kebabu
>>
>> "Przyprawa do grilla i kebabu"? - nie znam takich ziółek.
>
> Sorry... gyrosa i kebabu.
> Znasz, znasz.
> Składniki:
> (...)czosnek, (...), kurkuma, chili, kolendra, cebula, papryka słodka,
> majeranek, jałowiec, ziele angielskie, goździki, rozmaryn, gorczyca
> biała,
A, te ziółka znam.
Używam każdego z nich świadomie, nie w "przyprawach".
> substancja wzmacniająca smak i zapach (glutaminian monosodowy),
> produkt zawiera dwutlenek siarki, pochodzący z czosnku i cebuli.,
Pochodzący z czosnku i cebuli? - chłyt marketingowy...
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2012-10-28 06:57:49
Temat: Re: Zimowy gulasz dyniowo-cukiniowyW dniu 2012-10-27 18:38, Aicha pisze:
> W związku z nadejściem kolejnej pory roku przedstawiam jw.
>
> Patelnia I (duża, stalowa): dynia hokkaido pół na pół z cukinią, podlane
> oliwą, uduszone, doprawione solą, zielem angielskim, cynamonem, imbirem,
> gałką muszkatołową, kardamonem i kurkumą (młoda nie lubi curry) oraz
> sokiem z cytryny.
> Patelnia II (teflonowa): cycek kurzy, "usmażony" z przyprawą do grilla i
> kebabu, a później do tego cebula, papryka czerwona, czosnek oraz
> ziarenka kolorowego pieprzu i kumin, wszystko podlane wodą plus odrobina
> soku z cytryny i uduszone.
> Zawartość obu patelni mieszamy, odstawiamy pod przykryciem na 10 minut,
> coby się przegryzło. Podajemy z kuskusem.
>
Może i smaczne, ale to nie gulasz. Słowo gulasz pochodzi od słowa
gulyas: http://en.wikipedia.org/wiki/Gulyás_(herdsman), czyli pasterza
bydła rogatego. Zresztą cały ten przepis to profanacja gulaszu, w
szczególności przyprawy. Co nie oznacza, że to co proponujesz może być
smaczne.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2012-10-28 07:34:35
Temat: Re: Zimowy gulasz dyniowo-cukiniowyW dniu 2012-10-27 22:33, Ikselka pisze:
> Dnia Sat, 27 Oct 2012 20:51:32 +0200, Aicha napisał(a):
>
>> substancja wzmacniająca smak i zapach (glutaminian monosodowy),
>> produkt zawiera dwutlenek siarki, pochodzący z czosnku i cebuli.,
> Pochodzący z czosnku i cebuli? - chłyt marketingowy...
To, że dwutlenek siarki pochodzi z czosnku i cebuli, ma być chwytem
marketingowym? Dobre :-D
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2012-10-28 07:47:59
Temat: Re: Zimowy gulasz dyniowo-cukiniowyW dniu 2012-10-28 07:57, u...@d...invalid pisze:
> Może i smaczne, ale to nie gulasz. Słowo gulasz pochodzi od słowa
> gulyas: http://en.wikipedia.org/wiki/Gulyás_(herdsman), czyli pasterza
> bydła rogatego. Zresztą cały ten przepis to profanacja gulaszu, w
> szczególności przyprawy. Co nie oznacza, że to co proponujesz może być
> smaczne.
Ta(d)żinu niestety nie posiadam, aby użyć tej nazwy. Owszem, są w "moim"
Leclercu, ale tylko malutkie. Zresztą pewnie okazałoby się, że też
profanuję, bo tylko jagnięcina albo coś w tym guście :)
--
Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem
wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2012-10-28 07:50:13
Temat: Re: Zimowy gulasz dyniowo-cukiniowyW dniu 2012-10-27 22:33, Ikselka pisze:
>> (...)czosnek, (...), kurkuma, chili, kolendra, cebula, papryka słodka,
>> majeranek, jałowiec, ziele angielskie, goździki, rozmaryn, gorczyca
>> biała,
>
> A, te ziółka znam.
> Używam każdego z nich świadomie, nie w "przyprawach".
Ja używam tej właśnie przyprawy świadomie, ze względu na skład. Oraz smak.
>> produkt zawiera dwutlenek siarki, pochodzący z czosnku i cebuli.,
>
> Pochodzący z czosnku i cebuli? - chłyt marketingowy...
Raczej ostrzeżenie dla alergików. Ale Ty oczywiście wiesz lepiej, że nie
ma suszonego czosnku i cebuli tam, gdzie podają je w składzie.
--
Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem
wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2012-10-28 08:17:47
Temat: Re: Zimowy gulasz dyniowo-cukiniowyW dniu 2012-10-27 18:38, Aicha pisze:
> W związku z nadejściem kolejnej pory roku przedstawiam jw.
>
> Patelnia I (duża, stalowa): dynia hokkaido
Ja jak do tej pory przekonałam się jedynie do zupy dyniowej wg przepisu
Kręglickiej. Jestem nią wręcz zachwycona, szkoda tylko, że rodzina nie
podziela mego zachwytu.
http://www.rondelek.pl/zupa-krem-z-dyni-agnieszki-kr
eglickiej/
Dodatkowo posypuję ją drobno startą mozzarellą, tak jak ktoś zasugerował
w komentarzach. Pyszota.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |