« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-09-01 06:16:07
Temat: Re: Zrazy - mielone??? Post ScriptumWladyslaw Los <w...@t...com.pl> wrote:
>
> Tez mnie zawsze dziwily zrazy mielone, a takze siekane. Przeciez slowo
> "zrazy" pochodzi od "razic", czyli uderzac, wiec zrazy to tyle co bitki.
> Ale nigdy nie oponowalem, bo przeciez zrazy siekane to tradycyjne danie
> kuchni polskiej, wiec sadzilem, ze po prostu pierwotne znaczenie sie
> kiedys tam rozszerzylo. Dopiero niedawno poznalem stare przepisy, w
> ktorych mieso posiekane tlucze sie w mozdzierzu, a nawet przeciera sie
> potem przez sito. Wiec moze byly dwa rodzaje zrazow -- jedne zwyczajnie
> bite i drugie, z miesa ubijanego w mozdzierzu na miazge. Po
> wprowadzeniu maszynek do miesa mielenie zastapilo tluczenie.
>
> Wladyslaw
To, ze slowo zrazy pochodzi od "razic", czyli bic, a wiec zraz to: "plat
miesa zrazony, taki, ktory powstal przez dawanie razow, czyli bicie"
wzialem z artykulu prof. Andrzeja Markowskiego o nazwach produktow
kulinarnych w ksiazce "Wokol stolu i kuchni" wydawnictwa Tenten
(Warszawa 1994). Ale teraz ogarnely mnie watpliwosci. Wydaje mi sie
raczej, ze "zraz" pochodzi od dawnego znaczenia slowa "razic" -- ciac,
siekac oraz "raz" -- ciecie. Tak jak u Zablockiego (kon. XVIII w): "
Filander o Diane czy srogimi razy swojego przeciwnika nie zrabal na
zrazy?" Wiec zraz bylby to kawalek miesa odciety od wiekszego, tak jak
sznycel, z niemieckiego "schnitzel" od "schnitt" -- ciecie. Podobnie w
ogrodnictwie, gdzie zraz to kawalek galazki odciety w celu
przeszczepienia.
Wladyslaw
--
Wladyslaw Los
mailto:w...@t...com.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-09-01 09:25:54
Temat: Re: Zrazy - mielone???Wladyslaw Los wrote:
>
> basia <b...@z...polsl.gliwice.pl> wrote:
>
> > Użytkownik Niuska <n...@p...top.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> > napisa":xbpr5.1583$l...@n...tpnet.pl...
> > > a u nas (kujawsko-pomorskie) zrazy to zawiniete bitki, w srodeczku
> > znajduje
> > > sie kawalek skorki od chlebka, kawalek sloninki lub boczku czy innej
> > > kielbaski w zastepstwie, co niektorzy dodaja tez kawalek ogorka kiszonego
> > no
> > > i oczywiscie cebulka, wszystko spiete wykalaczkami i opieczone
> >
> > Nie jestem specjalistką, ale czym to się różni od rolady (Śląsk)?
>
> Juz tlumacze.
>
> Zrazy, sadzac po zrodloslowie, to powinno byc mieso bite, bo slowo
> wywodzi sie od "razic" -- bic. Kuchnia polska rozroznia 3 rodzaje
> zrazow:
> Zwykle plaskie plastry bitego miesa
> Zrazy zawijane -- jak powyzej tylko nadziane farszem i zwiniete
> Zrazy siekane. Starsze ksiazki kucharskie kaza mieso posiekac, (a
> niektore jeszcze ubic w mozdziezu -- byc moze dlatego tez nazywaja sie
> zrazy). Ale juz Monatowa w poczatku XX wieku poleca mieso na zrazy
> siekane po prostu przemielic w maszynce.
Wróćmy więc do genezy wątku - można określić zraz jako mielony?
Czy mielony zraz nie staje się po prostu kotletem, czy klopsem
mielonym...?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-01 17:36:15
Temat: Re: Zrazy - mielone???Monika =?iso-8859-2?Q?M=EA=BFy=F1ska?= <m...@p...pl> wrote:
> Wróćmy więc do genezy wątku - można określić zraz jako mielony?
> Czy mielony zraz nie staje się po prostu kotletem, czy klopsem
> mielonym...?
Mielony kotlet to zwykle jest zwykle z wieprzowiny i smazony. Klops to
zupelnie co innego - kawal mielonej pieczeni w duzym kawalku, inaczej
pieczen rzymska lub falszywy zajac. A zraz siekany jest zwykle z
wolowiny i duszony w sosie.
Wladyslaw
--
Wladyslaw Los
mailto:w...@t...com.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-21 09:29:32
Temat: Re: Zrazy - mielone???
Monika Mężyńska wrote:
>
> Aneta Baran wrote:
> >
> > Monika Mężyńska <m...@p...pl> wrote:
> > > Czy ktoś z was spotkał się kiedykolwiek z takim zjawiskiem jak zrazy
> > > mielone???!!!
> > Nie :-) Zrazy są bite i zawijane, a następnie duszone. Mielone to jedynie
> > kotlety, w pewnych regionach Polski zwane sznyclami, a w innych karminadlami
Tak dokladniej, to karbinadel. Ale nie o to mi chodzi, pewnie niewielu
zna
przepis na ich odmiane z solonymi sledziami.
Robi sie tak samo, jak zwykle, ale dodaje sie wymoczone, odfiletowane i
zemlete solone sledzie - tak ze dwa na pol kilo wieprzowiny. Doprawia
sie sola, pieprzem i tymiankiem.
Najlepiej oczywiscie smakuja z ziemniakami i zasmazana kiszona kapusta.
BK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |