« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-12-13 20:48:23
Temat: Zupa chlebowa -Ktoś wie jak to się robi?Przeczytałem w jednym z portali o Śląsku(niestety brak przepisu), że
występuje coś takiego jak zupa chlebowa, czy ktoś wie jak to się robi?
Pozdrawiam
Kucharz Amator
Wojti
--
"Ach Targowa, Ząbkowska, Kijowska
Ach te Szmulki, Targówek, Zacisze.
Tu przyjezdny się łamie,
Tutaj kupisz gdzieś w bramie
Lewe buty czyszczone na glanc"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-12-13 22:43:24
Temat: Re: Zupa chlebowa -Ja wiem - jestem ze Śląska
Użytkownik "Wojti" <j...@w...pl> napisał w wiadomości
news:dnnc3p$3hm$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Przeczytałem w jednym z portali o Śląsku(niestety brak przepisu), że
> występuje coś takiego jak zupa chlebowa, czy ktoś wie jak to się robi?
>
tam zaraz "zupa chlebowa"
No przeca idzie o wodzionka....
Co by narychtowoć wodzionki trza:
- trocha chlyba
- wendzono szpyrka albo wczesnij narychtowane tuste ze cebulkom i szkwarkami
- knoblauch
- majeranek
- uwarzono woda
i tera tak:
- musis natargać chlyb i wciepnąć do biksy
- nasuć trocha tustego abo łoztopiono szpyrka
- knoblauch łozciaprać abo pokroić cienko we plastry
- nasuć majeranku
- posolić i popieprzić
- zaloć wodom
- wloć maggi
Chwilka poczkać i idzie już jeść
Dować pozór coby chlyba było fest srogo- wodzionka niy może być rzadko- sie
musi tako ciapraka narobić hoby babraki.
Wodzionka tak smakuje jak se jom posolisz, pomagujesz i knoblauchym
zaprowisz
--
Jackare
Bytom
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-12-13 23:01:02
Temat: Re: Zupa chlebowa -Ja wiem - jestem ze Śląska
Le mardi 13 décembre 2005 ŕ 23:43:24, dans <dnnis8$7mh$1@nemesis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
> Wodzionka tak smakuje jak se jom posolisz, pomagujesz i knoblauchym
> zaprowisz
Wszystko gra, ale co to knoblauchy ?
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-12-13 23:02:20
Temat: Re: Zupa chlebowa -Ja wiem - jestem ze ŚląskaDnia 2005-12-14 00:01:02 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Ewa (siostra Ani) N.* skreślił te oto słowa:
>> Wodzionka tak smakuje jak se jom posolisz, pomagujesz i knoblauchym
>> zaprowisz
>
>
> Wszystko gra, ale co to knoblauchy ?
Z niemieckiego - czosnek jak mniemam.
Fantastycznie napisany post :)
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org
*psy mają właścicieli, koty mają służących*
http://www.voila.pl/7ufx3/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-12-13 23:13:47
Temat: Re: Zupa chlebowa -Ja wiem - jestem ze Śląska
Le mercredi 14 décembre 2005 ŕ 00:02:20, dans <ppvczblvrc95$.dlg@iska.from.poznan>
vous écriviez :
>> Wszystko gra, ale co to knoblauchy ?
> Z niemieckiego - czosnek jak mniemam.
> Fantastycznie napisany post :)
Dlatego napisalam "wszysko gra".
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-12-13 23:14:59
Temat: Re: Zupa chlebowa -Ja wiem - jestem ze ŚląskaDnia 2005-12-14 00:13:47 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Ewa (siostra Ani) N.* skreślił te oto słowa:
>> Fantastycznie napisany post :)
>
>
> Dlatego napisalam "wszysko gra".
Dlatego też chciałam wyrazic swoje uznanie, a nie chciało mi sie tworzyc
kolejnego postu - to tak przy okazji 2w1 uskuteczniłam :)
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org
*psy mają właścicieli, koty mają służących*
http://www.voila.pl/7ufx3/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-12-13 23:26:18
Temat: Re: Zupa chlebowa -Ja wiem - jestem ze Śląska
Le mercredi 14 décembre 2005 ŕ 00:14:59, dans <bjwv4r0gb0ck$.dlg@iska.from.poznan>
vous écriviez :
> Dlatego też chciałam wyrazic swoje uznanie, a nie chciało mi sie tworzyc
> kolejnego postu - to tak przy okazji 2w1 uskuteczniłam :)
i dziekuje za knoblauchy :)
(jezeli toto to toto)
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-12-14 00:18:17
Temat: Re: Zupa chlebowa -Ja wiem - jestem ze Śląska> i dziekuje za knoblauchy :)
> (jezeli toto to toto)
To to :P
--
morghul
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-12-14 02:21:33
Temat: Re: Zupa chlebowa -Ktoś wie jak to się robi?oprócz wspomnianej wodzionki jest jeszcze mniej znana garmuszka (słyszałem
też inne nazwy):
stary, suchy chleb dodaje się do wody i razem gotuje tak długo, aż się
rozgotuje na jednolitą mase. taką średnio-gęstą (uwaga: trzymać pod
przykryciem bo pryska). przyprawia się kminkiem (dużo), masłem, albo
smalcem, solą , maggi i czosnkiem roztartym z solą. zresztą właśnie taki
czosnek jest też lepszy do wodzionki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-12-14 12:46:49
Temat: Re: Zupa chlebowa -Ja wiem - jestem ze ŚląskaAaa, nie wiedziałem że to inną nazwę.Zaraz idę robić.Dziękuję bałdzo :-)
Pozdrawiam
Kucharz Amator
Wojti
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |