« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-12-13 14:50:53
Temat: bacalhau - suszony solony portugalski dorsz:)Witam!
Googlalam, ale nic nie wygooglalam
Mam do przerobienia dwa kilo suszonego solonego dorsza. Znacie jakies
ciekawe, typowo portugalskie przepisy na przerobienie i zjedzenie tego?
Wszedzie pisza, ze przepisow jest ponoc tyle, ile dni w roku, ale nie moge
znalezc ani jednego konretnego:). Pomozcie, nie chce, zeby sie rybka
zmarnowala, a jak juz gotowac, to fachowo!:). Moze byc tez jakas wigilijna
potrawa, jako ze Swieta sie zblizaja, a ta mila rybka ma to do siebie, ze
moze poczekac.
Pozdrawiam,
Joan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-12-13 16:03:56
Temat: Re: bacalhau - suszony solony portugalski dorsz:)Dnia Tue, 13 Dec 2005 14:50:53 -0000, Joan napisał(a):
> Googlalam, ale nic nie wygooglalam
> Mam do przerobienia dwa kilo suszonego solonego dorsza. Znacie jakies
> ciekawe, typowo portugalskie przepisy na przerobienie i zjedzenie tego?
A musza byc portugalskie? Bo suszony dorsz jest doskonale znany w calym
basenie Morza Srodziemnego (a i poza nim) - w Hiszpanii OIDP pod nazwa
'bacalao', we Wloszech jako 'baccala', w Dalmacji jako 'bakalar'.
Pochwal sie przy okazji, czy udalo ci sie gdzies w Polsce toto kupic? Ja
bezskutecznie szukam juz od dawna.
--
pozdrawiam
Maciek
"Invent something idiot-proof,
and they will invent a better idiot"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-12-13 16:55:35
Temat: Re: bacalhau - suszony solony portugalski dorsz:)> A musza byc portugalskie? Bo suszony dorsz jest doskonale znany w calym
> basenie Morza Srodziemnego (a i poza nim) - w Hiszpanii OIDP pod nazwa
> 'bacalao', we Wloszech jako 'baccala', w Dalmacji jako 'bakalar'.
Tak bardzo mi nie zalezy, zeby przepis byl koniecznie portugalski, ale tak
sobie pomyslalam, ze jak juz jestem w Portugalii, to moze warto zjesc toto
po portugalsku:). Nawet chyba juz probowalam kiedys zrobic baccale po
wlosku, ale dorsz niestety byl tylko solony, a niekoniecznie suszony i
srednio mi to wyszlo. Pamietam, ze bylo w tym mleko, pinoli no i dorsz
oczywiscie, niestety szczegolow nie pamietam.
> Pochwal sie przy okazji, czy udalo ci sie gdzies w Polsce toto kupic? Ja
> bezskutecznie szukam juz od dawna.
Nieee, dostalismy to w Portugalii i to doslownie dostalismy, kupowac to
bysmy nie kupowali, bo jakos jak widzimy stosy tej rybki w marketach i
przede wszystkim jak ja czujemy:), to jakos nam ochota na bacalhau
przechodzi:). Ale skoro juz mamy, to jakze nie skorzystac:). Z tutejszych
ksiazek kucharskich niewiele wyczytam, poniewaz nie znam portugalskiego, a
niestety jestesmy tu za krotko, zeby miec sie kogo zapytac. Glupio zaczepiac
ludzi na ulicy i wypytywac jak zrobic ichnie wizytowkowe danie:).
Pozdrawiam i bede wdzieczna za jakies sugestie:),
Joan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-12-13 17:53:57
Temat: Re: bacalhau - suszony solony portugalski dorsz:)> Pochwal sie przy okazji, czy udalo ci sie gdzies w Polsce toto kupic? Ja
> bezskutecznie szukam juz od dawna.
>
W Auchan. Tylko wpierw pogadaj z kierownikiem, aby zamówił.
Pozdrawiam
Kucharz Amator
Wojti
--
"Ach Targowa, Ząbkowska, Kijowska
Ach te Szmulki, Targówek, Zacisze.
Tu przyjezdny się łamie,
Tutaj kupisz gdzieś w bramie
Lewe buty czyszczone na glanc"
Użytkownik "Maciek" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:j5p2z3yunwf6.6qc1k10nyhdl.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 13 Dec 2005 14:50:53 -0000, Joan napisał(a):
>
>> Googlalam, ale nic nie wygooglalam
>> Mam do przerobienia dwa kilo suszonego solonego dorsza. Znacie jakies
>> ciekawe, typowo portugalskie przepisy na przerobienie i zjedzenie tego?
>
> A musza byc portugalskie? Bo suszony dorsz jest doskonale znany w calym
> basenie Morza Srodziemnego (a i poza nim) - w Hiszpanii OIDP pod nazwa
> 'bacalao', we Wloszech jako 'baccala', w Dalmacji jako 'bakalar'.
>
> Pochwal sie przy okazji, czy udalo ci sie gdzies w Polsce toto kupic? Ja
> bezskutecznie szukam juz od dawna.
>
> --
> pozdrawiam
>
> Maciek
> "Invent something idiot-proof,
> and they will invent a better idiot"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-12-13 18:19:02
Temat: Re: bacalhau - suszony solony portugalski dorsz:)In article <j...@4...net>,
Maciek <d...@p...onet.pl> wrote:
> Dnia Tue, 13 Dec 2005 14:50:53 -0000, Joan napisał(a):
>
> > Googlalam, ale nic nie wygooglalam
> > Mam do przerobienia dwa kilo suszonego solonego dorsza. Znacie jakies
> > ciekawe, typowo portugalskie przepisy na przerobienie i zjedzenie tego?
>
> A musza byc portugalskie? Bo suszony dorsz jest doskonale znany w calym
> basenie Morza Srodziemnego (a i poza nim) - w Hiszpanii OIDP pod nazwa
> 'bacalao', we Wloszech jako 'baccala', w Dalmacji jako 'bakalar'.
W Polsce jako sztokfisz.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-12-13 20:14:43
Temat: Re: bacalhau - suszony solony portugalski dorsz:)Dnia Tue, 13 Dec 2005 19:19:02 +0100, Wladyslaw Los napisał(a):
> W Polsce jako sztokfisz.
Ja wiem, Wladyslawie, nawet miesiac temu pytalem o sztokfisza na tej grupie
( msg ID: 1...@4...net ), ale bez rezultatow.
W przecietnym rybnym tylko starsi sprzedawcy w ogole pamietaja co to
takiego, ale nikt nie wie gdzie kupic. Na Pomorzu pewnie byloby latwiej.
A Auchana w CKMK nie ma.
--
pozdrawiam
Maciek
"Oh gimme, gimme, gimme a beer after midnight"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-12-13 21:03:17
Temat: Re: bacalhau - suszony solony portugalski dorsz:)In article <2c3z29yhpsi.1b70tgc2ogwg$.dlg@40tude.net>,
Maciek <d...@p...onet.pl> wrote:
> Dnia Tue, 13 Dec 2005 19:19:02 +0100, Wladyslaw Los napisał(a):
>
> > W Polsce jako sztokfisz.
Tak czy inaczej nie jest to specyficznie śródziemnomorski produkt.
Kiedyś coś pisałem o tym tutaj:
<http://tinylink.com/?ck4hC6joTt>
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-12-13 22:02:38
Temat: Re: bacalhau - suszony solony portugalski dorsz:)
Le mardi 13 décembre 2005 ? 15:50:53, dans <dnmnbg$f2p$1@news.onet.pl> vous écriviez
:
> Witam!
> Googlalam, ale nic nie wygooglalam
> Mam do przerobienia dwa kilo suszonego solonego dorsza. Znacie jakies
> ciekawe, typowo portugalskie przepisy na przerobienie i zjedzenie tego?
> Wszedzie pisza, ze przepisow jest ponoc tyle, ile dni w roku, ale nie moge
> znalezc ani jednego konretnego:). Pomozcie, nie chce, zeby sie rybka
> zmarnowala, a jak juz gotowac, to fachowo!:). Moze byc tez jakas wigilijna
> potrawa, jako ze Swieta sie zblizaja, a ta mila rybka ma to do siebie, ze
> moze poczekac.
> Pozdrawiam,
> Joan
Czesc
Widzialam posty o sztokfiszu, ale nie skojarzylam :(
A od wielu lat sie zastanawiam jak sie nazywa po polsku solony (i w
zwiazku z tym wysuszony) dorsz. Nie tylko portugalski, oczywiscie.
Doradzam, w okolicach Swiat, potrawe zwana we Fr. "brandade". Istnieja
2 wersje :
1. Brandade ziemniaczana :
2/3 ugotowanych ziemniakow, 1/3 troche odmoczonego sztokfisza 1/10
zoltek jajecznych, pieprz, troche tymianku lub ziol prowansalskich i
czosnku, ser do zapiekania, smietana
Ziemniaki rozgniesc z reszta skladnikow (z wyjatkiem sera) posypac
serem, zapiec.
2. Brandade nie-ziemniaczane :
odmoczony sztokfisz, oliwa z oliwek extra virgin, ziemniaki w
mundurkach, czosnek, pieprz
Rozetrzec ugotowanego, goracego sztokfisza z paroma lyzkami oliwy i
zabkiem czosnku, podawac z ziemniakami w mundurkach i pieprzem.
Na koniec a?oli o ktore sie ktos ostatnio pytal :
przygotowac majonez w ktorym zoltko zostalo zastapione (malym
ugotowanym i roztartym) ziemniakiem, a olej oliwa extra virgin. W
trakcie ucierania majonezu wkrecic 8 zabkow czosnku.
Sos podawac do goracego sztokfisza (odmoczonago i ugotowanego na
parze), i do bukietu warzyw (w tym obowiazkowo zielona fasolka) i
jajka na twardo.
To by bylo na temat podstawowego przygotowywanie sztokfisza w
poludniwej Francji.
Zupelnie inna szkola jazdy jest ze sztokfiszem na francuskich
Karaibach (ale to inna bajka)
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-12-13 23:59:42
Temat: Re: bacalhau - suszony solony portugalski dorsz:)Dnia Tue, 13 Dec 2005 14:50:53 -0000, Joan napisał(a):
> Witam!
> Googlalam, ale nic nie wygooglalam
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis1460.html
http://kuchnia.serwisy.net/drukarticle.php?id=57
--
pozdrawiam
Maciek
"Invent something idiot-proof,
and they will invent a better idiot"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-12-14 00:10:31
Temat: Re: bacalhau - suszony solony portugalski dorsz:)On Tue, 13 Dec 2005 22:03:17 +0100, Wladyslaw Los
<w...@o...pl> wrote:
>In article <2c3z29yhpsi.1b70tgc2ogwg$.dlg@40tude.net>,
> Maciek <d...@p...onet.pl> wrote:
>
>> Dnia Tue, 13 Dec 2005 19:19:02 +0100, Wladyslaw Los napisał(a):
>>
>> > W Polsce jako sztokfisz.
>
>Tak czy inaczej nie jest to specyficznie śródziemnomorski produkt.
>Kiedyś coś pisałem o tym tutaj:
>
><http://tinylink.com/?ck4hC6joTt>
>
>Władysław
I straszliwie smierdzacy przysmak...nie zapomne zapachu w sklepie
w Portugalii, gdzie baby grzebaly wsrod kawalow tego....ciarki to
po mnie dalej lataja. Ale glupich min patrzac nie robilam. Ani
komentarzy :P
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |