Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia bacalhau - suszony solony portugalski dorsz:) Re: bacalhau - suszony solony portugalski dorsz:)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: bacalhau - suszony solony portugalski dorsz:)

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Joan" <s...@v...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: bacalhau - suszony solony portugalski dorsz:)
Date: Tue, 13 Dec 2005 16:55:35 -0000
Organization: Onet.pl
Lines: 26
Message-ID: <dnmulq$9hg$1@news.onet.pl>
References: <dnmnbg$f2p$1@news.onet.pl> <j...@4...net>
NNTP-Posting-Host: a213-22-32-1.cpe.netcabo.pt
X-Trace: news.onet.pl 1134493178 9776 213.22.32.1 (13 Dec 2005 16:59:38 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 13 Dec 2005 16:59:38 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
X-Sender: jo7+9Zi5BQ4sTHR9uEGXFpnQgj9/mzgQ
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:255581
Ukryj nagłówki

> A musza byc portugalskie? Bo suszony dorsz jest doskonale znany w calym
> basenie Morza Srodziemnego (a i poza nim) - w Hiszpanii OIDP pod nazwa
> 'bacalao', we Wloszech jako 'baccala', w Dalmacji jako 'bakalar'.

Tak bardzo mi nie zalezy, zeby przepis byl koniecznie portugalski, ale tak
sobie pomyslalam, ze jak juz jestem w Portugalii, to moze warto zjesc toto
po portugalsku:). Nawet chyba juz probowalam kiedys zrobic baccale po
wlosku, ale dorsz niestety byl tylko solony, a niekoniecznie suszony i
srednio mi to wyszlo. Pamietam, ze bylo w tym mleko, pinoli no i dorsz
oczywiscie, niestety szczegolow nie pamietam.

> Pochwal sie przy okazji, czy udalo ci sie gdzies w Polsce toto kupic? Ja
> bezskutecznie szukam juz od dawna.

Nieee, dostalismy to w Portugalii i to doslownie dostalismy, kupowac to
bysmy nie kupowali, bo jakos jak widzimy stosy tej rybki w marketach i
przede wszystkim jak ja czujemy:), to jakos nam ochota na bacalhau
przechodzi:). Ale skoro juz mamy, to jakze nie skorzystac:). Z tutejszych
ksiazek kucharskich niewiele wyczytam, poniewaz nie znam portugalskiego, a
niestety jestesmy tu za krotko, zeby miec sie kogo zapytac. Glupio zaczepiac
ludzi na ulicy i wypytywac jak zrobic ichnie wizytowkowe danie:).

Pozdrawiam i bede wdzieczna za jakies sugestie:),
Joan


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
13.12 Wojti
13.12 Wladyslaw Los
13.12 Maciek
13.12 Wladyslaw Los
13.12 Ewa (siostra Ani) N.
13.12 Maciek
14.12 Krysia Thompson
14.12 Dariusz K. Ladziak
14.12 Maciek
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?