Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Joan" <s...@v...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: bacalhau - suszony solony portugalski dorsz:)
Date: Tue, 13 Dec 2005 16:55:35 -0000
Organization: Onet.pl
Lines: 26
Message-ID: <dnmulq$9hg$1@news.onet.pl>
References: <dnmnbg$f2p$1@news.onet.pl> <j...@4...net>
NNTP-Posting-Host: a213-22-32-1.cpe.netcabo.pt
X-Trace: news.onet.pl 1134493178 9776 213.22.32.1 (13 Dec 2005 16:59:38 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 13 Dec 2005 16:59:38 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
X-Sender: jo7+9Zi5BQ4sTHR9uEGXFpnQgj9/mzgQ
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:255581
Ukryj nagłówki
> A musza byc portugalskie? Bo suszony dorsz jest doskonale znany w calym
> basenie Morza Srodziemnego (a i poza nim) - w Hiszpanii OIDP pod nazwa
> 'bacalao', we Wloszech jako 'baccala', w Dalmacji jako 'bakalar'.
Tak bardzo mi nie zalezy, zeby przepis byl koniecznie portugalski, ale tak
sobie pomyslalam, ze jak juz jestem w Portugalii, to moze warto zjesc toto
po portugalsku:). Nawet chyba juz probowalam kiedys zrobic baccale po
wlosku, ale dorsz niestety byl tylko solony, a niekoniecznie suszony i
srednio mi to wyszlo. Pamietam, ze bylo w tym mleko, pinoli no i dorsz
oczywiscie, niestety szczegolow nie pamietam.
> Pochwal sie przy okazji, czy udalo ci sie gdzies w Polsce toto kupic? Ja
> bezskutecznie szukam juz od dawna.
Nieee, dostalismy to w Portugalii i to doslownie dostalismy, kupowac to
bysmy nie kupowali, bo jakos jak widzimy stosy tej rybki w marketach i
przede wszystkim jak ja czujemy:), to jakos nam ochota na bacalhau
przechodzi:). Ale skoro juz mamy, to jakze nie skorzystac:). Z tutejszych
ksiazek kucharskich niewiele wyczytam, poniewaz nie znam portugalskiego, a
niestety jestesmy tu za krotko, zeby miec sie kogo zapytac. Glupio zaczepiac
ludzi na ulicy i wypytywac jak zrobic ichnie wizytowkowe danie:).
Pozdrawiam i bede wdzieczna za jakies sugestie:),
Joan
|