Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!fu-berlin.de!uni
-berlin.de!individual.net!not-for-mail
From: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: bacalhau - suszony solony portugalski dorsz:)
Date: Tue, 13 Dec 2005 23:02:38 +0100
Organization: Niesz & Niesz Ltd.
Lines: 74
Message-ID: <4533662006$20051213230239@ewcia.kloups>
References: <dnmnbg$f2p$1@news.onet.pl>
Reply-To: e...@g...com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-15
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: individual.net HWhfyHF59hlcl/BXRka5yg3bxuI4ccQvokqZC/o9hhUlgiBMfA
X-Priority: 3 (Normal)
In-Reply-To: <dnmnbg$f2p$1@news.onet.pl>
X-Comment-To: Joan
X-Newsreader: MyGate/2.6.0.171 (http://barin.com.ua/soft/mygate/)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:255640
Ukryj nagłówki
Le mardi 13 décembre 2005 ? 15:50:53, dans <dnmnbg$f2p$1@news.onet.pl> vous écriviez
:
> Witam!
> Googlalam, ale nic nie wygooglalam
> Mam do przerobienia dwa kilo suszonego solonego dorsza. Znacie jakies
> ciekawe, typowo portugalskie przepisy na przerobienie i zjedzenie tego?
> Wszedzie pisza, ze przepisow jest ponoc tyle, ile dni w roku, ale nie moge
> znalezc ani jednego konretnego:). Pomozcie, nie chce, zeby sie rybka
> zmarnowala, a jak juz gotowac, to fachowo!:). Moze byc tez jakas wigilijna
> potrawa, jako ze Swieta sie zblizaja, a ta mila rybka ma to do siebie, ze
> moze poczekac.
> Pozdrawiam,
> Joan
Czesc
Widzialam posty o sztokfiszu, ale nie skojarzylam :(
A od wielu lat sie zastanawiam jak sie nazywa po polsku solony (i w
zwiazku z tym wysuszony) dorsz. Nie tylko portugalski, oczywiscie.
Doradzam, w okolicach Swiat, potrawe zwana we Fr. "brandade". Istnieja
2 wersje :
1. Brandade ziemniaczana :
2/3 ugotowanych ziemniakow, 1/3 troche odmoczonego sztokfisza 1/10
zoltek jajecznych, pieprz, troche tymianku lub ziol prowansalskich i
czosnku, ser do zapiekania, smietana
Ziemniaki rozgniesc z reszta skladnikow (z wyjatkiem sera) posypac
serem, zapiec.
2. Brandade nie-ziemniaczane :
odmoczony sztokfisz, oliwa z oliwek extra virgin, ziemniaki w
mundurkach, czosnek, pieprz
Rozetrzec ugotowanego, goracego sztokfisza z paroma lyzkami oliwy i
zabkiem czosnku, podawac z ziemniakami w mundurkach i pieprzem.
Na koniec a?oli o ktore sie ktos ostatnio pytal :
przygotowac majonez w ktorym zoltko zostalo zastapione (malym
ugotowanym i roztartym) ziemniakiem, a olej oliwa extra virgin. W
trakcie ucierania majonezu wkrecic 8 zabkow czosnku.
Sos podawac do goracego sztokfisza (odmoczonago i ugotowanego na
parze), i do bukietu warzyw (w tym obowiazkowo zielona fasolka) i
jajka na twardo.
To by bylo na temat podstawowego przygotowywanie sztokfisza w
poludniwej Francji.
Zupelnie inna szkola jazdy jest ze sztokfiszem na francuskich
Karaibach (ale to inna bajka)
Ewcia
--
Niesz
|