« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-12-13 14:02:20
Temat: Chleby - gniotyWitam!
Płakać się chce. Piekę całe życie ciasta i wychodzą palce lizać. Porażka
zupełna z chlebem. Chciałam na Wigilię podać, ale zrobiłam wczoraj próbę - i
na szczęście. To co upiekło się dla zwierząt podać nie można, bo żal zwierząt.
W normalnym gazowym piekraniku oddolnym, ciasta rosną, a to - K l a p a!
Zmarnowałam dwa wsady.
Może macie s p r a w d z o n y przepis na normalny chleb. Jest przepisów
tysiące, ale ktoś czegoś nie dopowiada i pewnie dlatego zgodnie z instukcją,
ale mi nie wyszło. Dobrze, że to próba, bo wsydziłabym się długo.
A może zaniechać, tego pomysłu?
OLUSIA
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-12-13 15:14:23
Temat: Re: Chleby - gniotyŚwiadomie, albo i nie OLUSIA napisał(a):
> Witam!
> Płakać się chce.
:/
> Może macie s p r a w d z o n y przepis na normalny chleb. Jest przepisów
> tysiące, ale ktoś czegoś nie dopowiada i pewnie dlatego zgodnie z instukcją,
> ale mi nie wyszło. Dobrze, że to próba, bo wsydziłabym się długo.
> A może zaniechać, tego pomysłu?
Jakieś pól godziny temu wyciągnąłem z piekarnika :) Czysty pszenny
chlebek
http://grota.mine.nu/slawi/forma6.jpg trochę nieostra fotka, ale to
akurat ten dzisiejszy wypiek... jeszcze za gorący :)
Przepis bardzo prosty
5dkg drożdży
1kg mąki (użyłem zwykłej tortowej)
3/4 szklanki mleka
łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
3 łyżki oleju
0.6-0.8l wody
1. Do dużej miski wrzucić drożdże i cukier, rozmieszać, dodać ciepłe
mleko i kilka łyżek mąki- odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia
(30-60 min)
2. Do wyrośniętego rozczynu przesiać resztę mąki i dodać sól
wyrabiać ciasto dodając stopniowo wodę, potem olej, gęstość ciasta na wyczucie,
ale generalnie to jest rzadkie ciasto- nie da się go wziąć w kawałku w rękę :)
Ciasto wyrabiamy 15-20min. (koniecznie!) i odstawiamy do wyrośnięcia,
pod przykryciem. Zależnie od tego jak mamy ciepło w kuchni nasze ciasto
różnie będzie rosło, może to być 40min, lub np 2 godziny :) Ma
co najmniej podwoić swoją objętość, Nie zaszkodzi mu też "zbijanie"
jeśli za dużo wyrosło a nie mamy czasu na dokończenie.
3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na dobrze posypaną mąką stolnicę i
delikatnie wyrabiamy. Dzielimy na dwie części i formujemy to co nam
potrzeba (bochenki czy też wałeczki do foremki, może też być jeden
wielki bochen)
4. Jeśli pieczemy w foremkach to smarujemy je olejem i wkładamy
uformowane wałeczki (1/3-1/2 wysokości foremki), odstawiamy znowu
do wyrośnięcia- pod przykryciem.
Jeśli robimy zwykłe bochenki to najlepiej jest posiadać koszyki do
garowania ciasta, bez tego ciasto zanim wyrośnie trochę się rozlewa na
blasze :/, ale i tak wyjdzie to co powinno :) Ciasto powinno nam teraz
wyrosnąć prawie do żądanego rozmiaru 15-20 minut. Smarujemy wodą/jajkiem
i ewentualnie posypujemy makiem/sezamem/itp.
5. Wsadzamy chleb do gorącego piekarnika (210^C), po 15 minutach
zmniejszamy temperaturę (170-180^C) i pieczemy aż się ładnie zarumieni
(45-60min) Jak już się upiecze przesmarować go wodą i gotowe :)
UWAGI!
Przepis jest uniwersalny, jeśli wymieszamy mąkę z żytnią to mamy chlebek
pszenno-żytni :) jeśli zrobimy zakwas to dajemy go zamiast drożdży, ale
wtedy dużo wolniej rośnie, ale za to jaki smak :)
Na chleb pszenno-żytni daję 700g mąki pszennej i 300g żytniej- kupowanej
w piekarni :)
Smacznego!
Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
www.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-12-13 15:59:10
Temat: Re: Chleby - gniotyUżytkownik "panta_rei" <j...@c...znajdzie> napisał w wiadomości
news:slrn.pl.dptpae.d89.jak_jakas@chce-to.znajdzie..
.
> Jakieś pól godziny temu wyciągnąłem z piekarnika :) Czysty pszenny
> chlebek
> http://grota.mine.nu/slawi/forma6.jpg trochę nieostra fotka, ale to
> akurat ten dzisiejszy wypiek... jeszcze za gorący :)
Hm, trafisz sam do mnie, czy podać adres? A już miałam dziś nic nie jeść:(
Pobudziłeś moje trzewia...
> 5dkg drożdży
Suszonych czy normalnych? Obstawiam normalne, ale wole sie upewnić...
Pozdrawiam,
Akulka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-12-13 16:16:39
Temat: Re: Chleby - gniotyŚwiadomie, albo i nie Akulka napisał(a):
>> Jakieś pól godziny temu wyciągnąłem z piekarnika :) Czysty pszenny
>> chlebek
>> http://grota.mine.nu/slawi/forma6.jpg trochę nieostra fotka, ale to
>> akurat ten dzisiejszy wypiek... jeszcze za gorący :)
>
> Hm, trafisz sam do mnie, czy podać adres? A już miałam dziś nic nie jeść:(
> Pobudziłeś moje trzewia...
hmmm, NNTP-Posting-Host: 213-238-67-59.adsl.inetia.pl to musi być daleko
:))
>> 5dkg drożdży
>
> Suszonych czy normalnych? Obstawiam normalne, ale wole sie upewnić...
Normalne, suszone trzeba przeliczyć, a potem popróbować jak wychodzi.
Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
www.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-12-13 16:42:22
Temat: Re: Chleby - gniotyUżytkownik "panta_rei" <j...@c...znajdzie> napisał w wiadomości
news:slrn.pl.dptsv7.drh.jak_jakas@chce-to.znajdzie..
.
> > Hm, trafisz sam do mnie, czy podać adres? A już miałam dziś nic nie
jeść:(
> > Pobudziłeś moje trzewia...
>
> hmmm, NNTP-Posting-Host: 213-238-67-59.adsl.inetia.pl to musi być daleko
Wiedziałam, że się wykpisz:) Od razu za daleko, ech, niech ci tam będzie...
Pozdrawiam,
Akulka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-12-13 16:56:11
Temat: Re: Chleby - gniotyŚwiadomie, albo i nie Akulka napisał(a):
>> hmmm, NNTP-Posting-Host: 213-238-67-59.adsl.inetia.pl to musi być daleko
>
> Wiedziałam, że się wykpisz:) Od razu za daleko, ech, niech ci tam będzie...
Oj tam zaraz wykpisz.. wpadaj jak masz chęć :)) moj adres:
81.168.191.56 :))
Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
www.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-12-13 17:02:49
Temat: Re: Chleby - gniotyUżytkownik "panta_rei" <j...@c...znajdzie> napisał w wiadomości
news:slrn.pl.dptv9b.eup.jak_jakas@chce-to.znajdzie..
.
> Oj tam zaraz wykpisz.. wpadaj jak masz chęć :)) moj adres:
> 81.168.191.56 :))
Dobra, jestem za pół godzinki, tylko trochę się ogarnę:P:)
Mam nadzieję, ze jak masz żonę, to ją wyślesz do koleżanki - kiepsko mi z
granatowymi cieniami na oczach:P
Pozdrawiam,
Akulka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-12-13 18:15:30
Temat: Re: Chleby - gnioty [OT]Świadomie, albo i nie Akulka napisał(a):
> Dobra, jestem za pół godzinki, tylko trochę się ogarnę:P:)
> Mam nadzieję, ze jak masz żonę, to ją wyślesz do koleżanki - kiepsko mi z
> granatowymi cieniami na oczach:P
Spokojowo... jeszcze w pracy będzie ;-)
Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
www.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-12-13 22:02:12
Temat: Re: Chleby - gniotyUżytkownik OLUSIA napisał:
> Witam!
> Płakać się chce. Piekę całe życie ciasta i wychodzą palce lizać. Porażka
> zupełna z chlebem. Chciałam na Wigilię podać, ale zrobiłam wczoraj próbę - i
> na szczęście. To co upiekło się dla zwierząt podać nie można, bo żal zwierząt.
> W normalnym gazowym piekraniku oddolnym, ciasta rosną, a to - K l a p a!
> Zmarnowałam dwa wsady.
> Może macie s p r a w d z o n y przepis na normalny chleb. Jest przepisów
> tysiące, ale ktoś czegoś nie dopowiada i pewnie dlatego zgodnie z instukcją,
> ale mi nie wyszło. Dobrze, że to próba, bo wsydziłabym się długo.
> A może zaniechać, tego pomysłu?
E tam zaniechać. wpisz w googla chleb fiony i szukaj w archiwum prk.
tapta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-12-13 22:04:13
Temat: Re: Chleby - gniotyUżytkownik panta_rei napisał:
>>>5dkg drożdży
>>
>>Suszonych czy normalnych? Obstawiam normalne, ale wole sie upewnić...
>
>
> Normalne, suszone trzeba przeliczyć, a potem popróbować jak wychodzi.
A jak to sie przelicza? Znaczy ja w druga strone potrzebuje, czyli ile
normalnych zamiast torebki suszonych.
tapta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |