Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chleby - gnioty Re: Chleby - gnioty

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Chleby - gnioty

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.dialog.net.pl!not-for-mail
From: panta_rei <j...@c...znajdzie>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chleby - gnioty
Date: Tue, 13 Dec 2005 16:14:23 +0100
Organization: sztrandek.int.pl
Lines: 78
Message-ID: <s...@c...znajdzie>
References: <dnmk9c$rl1$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: xdsl-312.elblag.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.dialog.net.pl 1134486859 25376 81.168.191.56 (13 Dec 2005 15:14:19 GMT)
X-Complaints-To: a...@d...net.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 13 Dec 2005 15:14:19 +0000 (UTC)
X-Licznik: 653
User-Agent: slrn/0.9.7.4 (pl-1.4.3) (Linux/2.6.11.10-6 (i686))
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:255563
Ukryj nagłówki

Świadomie, albo i nie OLUSIA napisał(a):

> Witam!
> Płakać się chce.

:/

> Może macie s p r a w d z o n y przepis na normalny chleb. Jest przepisów
> tysiące, ale ktoś czegoś nie dopowiada i pewnie dlatego zgodnie z instukcją,
> ale mi nie wyszło. Dobrze, że to próba, bo wsydziłabym się długo.
> A może zaniechać, tego pomysłu?

Jakieś pól godziny temu wyciągnąłem z piekarnika :) Czysty pszenny
chlebek

http://grota.mine.nu/slawi/forma6.jpg trochę nieostra fotka, ale to
akurat ten dzisiejszy wypiek... jeszcze za gorący :)

Przepis bardzo prosty

5dkg drożdży
1kg mąki (użyłem zwykłej tortowej)
3/4 szklanki mleka
łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
3 łyżki oleju
0.6-0.8l wody

1. Do dużej miski wrzucić drożdże i cukier, rozmieszać, dodać ciepłe
mleko i kilka łyżek mąki- odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia
(30-60 min)

2. Do wyrośniętego rozczynu przesiać resztę mąki i dodać sól
wyrabiać ciasto dodając stopniowo wodę, potem olej, gęstość ciasta na wyczucie,
ale generalnie to jest rzadkie ciasto- nie da się go wziąć w kawałku w rękę :)
Ciasto wyrabiamy 15-20min. (koniecznie!) i odstawiamy do wyrośnięcia,
pod przykryciem. Zależnie od tego jak mamy ciepło w kuchni nasze ciasto
różnie będzie rosło, może to być 40min, lub np 2 godziny :) Ma
co najmniej podwoić swoją objętość, Nie zaszkodzi mu też "zbijanie"
jeśli za dużo wyrosło a nie mamy czasu na dokończenie.

3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na dobrze posypaną mąką stolnicę i
delikatnie wyrabiamy. Dzielimy na dwie części i formujemy to co nam
potrzeba (bochenki czy też wałeczki do foremki, może też być jeden
wielki bochen)

4. Jeśli pieczemy w foremkach to smarujemy je olejem i wkładamy
uformowane wałeczki (1/3-1/2 wysokości foremki), odstawiamy znowu
do wyrośnięcia- pod przykryciem.
Jeśli robimy zwykłe bochenki to najlepiej jest posiadać koszyki do
garowania ciasta, bez tego ciasto zanim wyrośnie trochę się rozlewa na
blasze :/, ale i tak wyjdzie to co powinno :) Ciasto powinno nam teraz
wyrosnąć prawie do żądanego rozmiaru 15-20 minut. Smarujemy wodą/jajkiem
i ewentualnie posypujemy makiem/sezamem/itp.

5. Wsadzamy chleb do gorącego piekarnika (210^C), po 15 minutach
zmniejszamy temperaturę (170-180^C) i pieczemy aż się ładnie zarumieni
(45-60min) Jak już się upiecze przesmarować go wodą i gotowe :)

UWAGI!


Przepis jest uniwersalny, jeśli wymieszamy mąkę z żytnią to mamy chlebek
pszenno-żytni :) jeśli zrobimy zakwas to dajemy go zamiast drożdży, ale
wtedy dużo wolniej rośnie, ale za to jaki smak :)

Na chleb pszenno-żytni daję 700g mąki pszennej i 300g żytniej- kupowanej
w piekarni :)

Smacznego!

Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
www.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
13.12 Akulka
13.12 panta_rei
13.12 Akulka
13.12 panta_rei
13.12 Akulka
13.12 panta_rei
13.12 tapta
13.12 tapta
13.12 Lia
14.12 mieszanki.pl
14.12 Krysia Thompson
14.12 Gamon
14.12 Shrek
15.12 OLUSIA
15.12 panta_rei
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem