Data: 2005-12-13 15:14:23
Temat: Re: Chleby - gnioty
Od: panta_rei <j...@c...znajdzie>
Pokaż wszystkie nagłówki
Świadomie, albo i nie OLUSIA napisał(a):
> Witam!
> Płakać się chce.
:/
> Może macie s p r a w d z o n y przepis na normalny chleb. Jest przepisów
> tysiące, ale ktoś czegoś nie dopowiada i pewnie dlatego zgodnie z instukcją,
> ale mi nie wyszło. Dobrze, że to próba, bo wsydziłabym się długo.
> A może zaniechać, tego pomysłu?
Jakieś pól godziny temu wyciągnąłem z piekarnika :) Czysty pszenny
chlebek
http://grota.mine.nu/slawi/forma6.jpg trochę nieostra fotka, ale to
akurat ten dzisiejszy wypiek... jeszcze za gorący :)
Przepis bardzo prosty
5dkg drożdży
1kg mąki (użyłem zwykłej tortowej)
3/4 szklanki mleka
łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
3 łyżki oleju
0.6-0.8l wody
1. Do dużej miski wrzucić drożdże i cukier, rozmieszać, dodać ciepłe
mleko i kilka łyżek mąki- odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia
(30-60 min)
2. Do wyrośniętego rozczynu przesiać resztę mąki i dodać sól
wyrabiać ciasto dodając stopniowo wodę, potem olej, gęstość ciasta na wyczucie,
ale generalnie to jest rzadkie ciasto- nie da się go wziąć w kawałku w rękę :)
Ciasto wyrabiamy 15-20min. (koniecznie!) i odstawiamy do wyrośnięcia,
pod przykryciem. Zależnie od tego jak mamy ciepło w kuchni nasze ciasto
różnie będzie rosło, może to być 40min, lub np 2 godziny :) Ma
co najmniej podwoić swoją objętość, Nie zaszkodzi mu też "zbijanie"
jeśli za dużo wyrosło a nie mamy czasu na dokończenie.
3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na dobrze posypaną mąką stolnicę i
delikatnie wyrabiamy. Dzielimy na dwie części i formujemy to co nam
potrzeba (bochenki czy też wałeczki do foremki, może też być jeden
wielki bochen)
4. Jeśli pieczemy w foremkach to smarujemy je olejem i wkładamy
uformowane wałeczki (1/3-1/2 wysokości foremki), odstawiamy znowu
do wyrośnięcia- pod przykryciem.
Jeśli robimy zwykłe bochenki to najlepiej jest posiadać koszyki do
garowania ciasta, bez tego ciasto zanim wyrośnie trochę się rozlewa na
blasze :/, ale i tak wyjdzie to co powinno :) Ciasto powinno nam teraz
wyrosnąć prawie do żądanego rozmiaru 15-20 minut. Smarujemy wodą/jajkiem
i ewentualnie posypujemy makiem/sezamem/itp.
5. Wsadzamy chleb do gorącego piekarnika (210^C), po 15 minutach
zmniejszamy temperaturę (170-180^C) i pieczemy aż się ładnie zarumieni
(45-60min) Jak już się upiecze przesmarować go wodą i gotowe :)
UWAGI!
Przepis jest uniwersalny, jeśli wymieszamy mąkę z żytnią to mamy chlebek
pszenno-żytni :) jeśli zrobimy zakwas to dajemy go zamiast drożdży, ale
wtedy dużo wolniej rośnie, ale za to jaki smak :)
Na chleb pszenno-żytni daję 700g mąki pszennej i 300g żytniej- kupowanej
w piekarni :)
Smacznego!
Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
www.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
|