| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-01-04 12:45:27
Temat: Zupa kwasno-pikantnaWitajcie,
Ktos moze wie jak zrobic? Usilowalem zdobyc przepis w chinskiej
knajpce, ale mimo prob przekupstwa ;) nie udalo mi sie....
Pozdrawiam :)
M
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-01-04 12:53:05
Temat: Re: Zupa kwasno-pikantna
> Witajcie,
> Ktos moze wie jak zrobic? Usilowalem zdobyc przepis w chinskiej
> knajpce, ale mimo prob przekupstwa ;) nie udalo mi sie....
> Pozdrawiam :)
w niektórych chińskich knajpkach przepis wygląda tak:
1. puszka z drugiej szafki po lewej stronie, pierwsza półka otworzyć.
2. Wlać do miski
3. Włożyć do kuchenki mikrofalowej, ustawić na 3 minuty, włączyć.
4. Podać
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-04 13:16:36
Temat: Re: Zupa kwasno-pikantnaOn Fri, 04 Jan 2002 13:53:05 +0100, Waldemar Krzok
<w...@z...fu-berlin.de> wrote:
>
>w niektórych chińskich knajpkach przepis wygl?da tak:
>1. puszka z drugiej szafki po lewej stronie, pierwsza półka otworzyć.
>2. Wlać do miski
>3. Włożyć do kuchenki mikrofalowej, ustawić na 3 minuty, wł?czyć.
>4. Podać
>
W tej chyba gotowali rano i mieli na caly dzien :)
Ale i tak byla niezla...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-04 13:23:03
Temat: Re: Zupa kwasno-pikantnaOn Fri, 04 Jan 2002 13:53:05 +0100, Waldemar Krzok
<w...@z...fu-berlin.de> wrote:
>
>> Witajcie,
>> Ktos moze wie jak zrobic? Usilowalem zdobyc przepis w chinskiej
>> knajpce, ale mimo prob przekupstwa ;) nie udalo mi sie....
>> Pozdrawiam :)
>
>w niektórych chińskich knajpkach przepis wygl?da tak:
>1. puszka z drugiej szafki po lewej stronie, pierwsza półka otworzyć.
>2. Wlać do miski
>3. Włożyć do kuchenki mikrofalowej, ustawić na 3 minuty, wł?czyć.
>4. Podać
>
>Waldek
W tej chyba gotowali rano i mieli na caly dzien :)
Ale i tak byla niezla...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-04 13:31:20
Temat: Re: Zupa kwasno-pikantnaOn Fri, 04 Jan 2002 13:53:05 +0100, Waldemar Krzok
<w...@z...fu-berlin.de> wrote:
>
>w niektorych chinskich knajpkach przepis wyglada tak:
>1. puszka z drugiej szafki po lewej stronie, pierwsza polka otworzyc.
>2. Wlac do miski
>3. Wlozyc do kuchenki mikrofalowej, ustawic na 3 minuty, wlaczyc.
>4. Podac
>
W tej chyba gotowali rano i mieli na caly dzien :)
Ale i tak byla niezla...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-04 14:03:51
Temat: Re: Zupa kwasno-pikantna
Serial # 19781010 <m...@i...pl> schreef in berichtnieuws
a...@4...com...
> Witajcie,
> Ktos moze wie jak zrobic? Usilowalem zdobyc przepis w chinskiej
> knajpce, ale mimo prob przekupstwa ;) nie udalo mi sie....
> Pozdrawiam :)
> M
Jesli chcesz zrobic oryginalna to musisz sie przygotowac na takie oto
specyfiki:
chinskie grzyby (nikoniecznie), bambus - moze byc z puszki, slodki ketjap,
sos sojowy, sos chili, chinski ocet, olej sezamowy.
Jak sie zglosisz, ze to masz, to ci wklepie cala zupe o r y g i n a l n
a ))))
******
m-gosia
******
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-04 14:08:05
Temat: Re: Zupa kwasno-pikantna>
>Jesli chcesz zrobic oryginalna to musisz sie przygotowac na takie oto
>specyfiki:
>chinskie grzyby (nikoniecznie), bambus - moze byc z puszki, slodki ketjap,
>sos sojowy, sos chili, chinski ocet, olej sezamowy.
>Jak sie zglosisz, ze to masz, to ci wklepie cala zupe o r y g i n a l n
>a ))))
>
>******
>m-gosia
>******
Mam, mam :)
Lubie chinska kuchnie wiec posiadam te produkty - moglabys?
Pozdrawiam,
Marcin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-04 16:00:15
Temat: Re: Zupa kwasno-pikantna> Mam, mam :)
> Lubie chinska kuchnie wiec posiadam te produkty - moglabys?
>
> Pozdrawiam,
> Marcin
>
Moglabym, ciekawa jestem jak ci wyjdzie ))
Tak z 60 g bardzo chudego wieprzowego wloz na chwile do zamrazarki,
tak zeby zesztywnialo, ale dalo sie kroic. Pokroj na dlugie, cieniutkie
paseczki. Ze 3 grzyby swieze lub ugotowane suszone, odcedzone i drobno
pokrojone wloz do garnka. Mieso tez. Mozesz dorzucic z 50 g krewetek
jesli lubisz. Zalej mieso, grzyby i ew. krewetki kurzym rosolem 1 1/2 litra.
Zagotuj i potrzymaj na malym gazie ze 3-4 minuty.
Dodaj: bambusa (ew. odsaczonego) pokrojonego, ze 3 wiosenne cebulki,
takie biale, male i ze szczypiorem, sol, bialy pieprz. No i po lyzce
stolowej:
cukru, slodkiego ketjapu i sosu sojowego (lekkiego). Jeszcze 1-2 lyzki
sosu chili, poltora lyzki chinskiego octu, chlust chinskiego wina lyb
sherry,
lyzke oleju sezamowego.
Wymieszaj, daj sie temu wszystkiemu ogrzewajac przegryzc i porzadnie
zagrzac. Utrzep jajko i cieniutka struzka mieszajac gotujaca sie juz zupe
wlej je da garnka. Az powstana niteczki. Wymieszaj osobno 1 lyzke
maizeny w 2 lyzkach wody, wlej do zupy. Sprawdz czy nie trzeba jeszcze
soli lub pieprzu.
Taka zupa nie moze dlugo stac, najlepiej zjesc od razu w podgrzanych
miseczkach. Zycze udanego gotowania.
*******
m-gosia
*******
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-04 16:25:47
Temat: Re: Zupa kwasno-pikantna
Użytkownik <m...@h...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a14jmh$96a$...@n...xs4all.nl...
> cukru, slodkiego ketjapu i sosu sojowego (lekkiego). Jeszcze 1-2 lyzki
> sosu chili, poltora lyzki chinskiego octu, chlust chinskiego wina lyb
> sherry,
Z tego, co wiem ocet i wino albo cherry można zastapić wódką i octem winnym.
Dobra zupa z tego wychodzi.
Ja znam wersję z rosołku instant, sosu sojowego, wódki, octu, kilku
chińskich grzybów w paski, pokrojonej w malutkie paseczki albo drobniej
szynki i rozbełtanego jajka, które się wlewa na rosołek.
Bardzo lekkie i smaczne. no i sól i pieprz jeszcze.
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-04 16:26:51
Temat: Re: Zupa kwasno-pikantna> Ktos moze wie jak zrobic? Usilowalem zdobyc przepis w chinskiej
> knajpce, ale mimo prob przekupstwa ;) nie udalo mi sie....
Ja mam pyszny wyprobowany przepis , nie do konca taki jak w chinskiej ,
ale naprawde polecam. Jak zrobilam smakowalo nawet mojej tesciowej
tradycjonalistce.
Zupa ostro-kwasna
kilka grzybkow shiitake
pol lyzki maki kukurydzianej
pol litra wywaru z kurczaka
2 male kawalki serka tofu , tak o dlugosci boku ok 4 cm (rozdrobnione , ja
kroje na maciupka kosteczke)
ok 100 g pedow z bambusa , odsaczonych i posiekanych
2 lyzki octu ryzowego
2 ubite jajka
1 lyzka jasnego sosu sezamowego
1 lyzka chinskiego wina ryzowego
1/2 lyzeczku bialego pieprzu mielonego ( ale tu wszystko zalezy od tego jak
pikantna ma byc zupka)
sol
i szczypiorek do posypania
Napierw trzeba namoczyc grzyby w cieplej wodzie (ok 150 ml) , ok pol
godziny. Trzonki odciac i wyrzucic , a reszte drobno pokroic.
Make kukurydziana wymieszac z woda na paste (pol lyzki stolowej).
Do wywaru dodac wode z moczenia grzybow , po zagotowaniu dodajemy grzyby ,
bambus , tofu , dodajemy wino , ocet i sos sojowy. Zagotowujemy i gotujemy
przez 1 minute , po czym wlewamy cienkim strumieniem ubite wczesniej jajka
i dodajemy paste z maki. I mieszamy chwile.
Zanim podamy na dno miseczki badz talerza sypiemy sol i pieprz , nalewamy
zupe i posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego.
matka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |