Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!skynet.be!skynet.be!newsfeeds.belnet.be!news.belnet.be!transit.news.xs4all.n
l!not-for-mail
From: <m...@h...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zupa kwasno-pikantna
Date: Fri, 4 Jan 2002 17:00:15 +0100
Organization: XS4ALL Internet BV
Lines: 34
Message-ID: <a14jmh$96a$1@news1.xs4all.nl>
References: <a...@4...com>
<a14cs3$6l9$1@news1.xs4all.nl>
<q...@4...com>
NNTP-Posting-Host: 213-84-212-80.adsl.xs4all.nl
X-Trace: news1.xs4all.nl 1010160145 9418 213.84.212.80 (4 Jan 2002 16:02:25 GMT)
X-Complaints-To: a...@x...nl
NNTP-Posting-Date: 4 Jan 2002 16:02:25 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:90155
Ukryj nagłówki
> Mam, mam :)
> Lubie chinska kuchnie wiec posiadam te produkty - moglabys?
>
> Pozdrawiam,
> Marcin
>
Moglabym, ciekawa jestem jak ci wyjdzie ))
Tak z 60 g bardzo chudego wieprzowego wloz na chwile do zamrazarki,
tak zeby zesztywnialo, ale dalo sie kroic. Pokroj na dlugie, cieniutkie
paseczki. Ze 3 grzyby swieze lub ugotowane suszone, odcedzone i drobno
pokrojone wloz do garnka. Mieso tez. Mozesz dorzucic z 50 g krewetek
jesli lubisz. Zalej mieso, grzyby i ew. krewetki kurzym rosolem 1 1/2 litra.
Zagotuj i potrzymaj na malym gazie ze 3-4 minuty.
Dodaj: bambusa (ew. odsaczonego) pokrojonego, ze 3 wiosenne cebulki,
takie biale, male i ze szczypiorem, sol, bialy pieprz. No i po lyzce
stolowej:
cukru, slodkiego ketjapu i sosu sojowego (lekkiego). Jeszcze 1-2 lyzki
sosu chili, poltora lyzki chinskiego octu, chlust chinskiego wina lyb
sherry,
lyzke oleju sezamowego.
Wymieszaj, daj sie temu wszystkiemu ogrzewajac przegryzc i porzadnie
zagrzac. Utrzep jajko i cieniutka struzka mieszajac gotujaca sie juz zupe
wlej je da garnka. Az powstana niteczki. Wymieszaj osobno 1 lyzke
maizeny w 2 lyzkach wody, wlej do zupy. Sprawdz czy nie trzeba jeszcze
soli lub pieprzu.
Taka zupa nie moze dlugo stac, najlepiej zjesc od razu w podgrzanych
miseczkach. Zycze udanego gotowania.
*******
m-gosia
*******
|