Data: 2002-01-04 16:00:15
Temat: Re: Zupa kwasno-pikantna
Od: <m...@h...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Mam, mam :)
> Lubie chinska kuchnie wiec posiadam te produkty - moglabys?
>
> Pozdrawiam,
> Marcin
>
Moglabym, ciekawa jestem jak ci wyjdzie ))
Tak z 60 g bardzo chudego wieprzowego wloz na chwile do zamrazarki,
tak zeby zesztywnialo, ale dalo sie kroic. Pokroj na dlugie, cieniutkie
paseczki. Ze 3 grzyby swieze lub ugotowane suszone, odcedzone i drobno
pokrojone wloz do garnka. Mieso tez. Mozesz dorzucic z 50 g krewetek
jesli lubisz. Zalej mieso, grzyby i ew. krewetki kurzym rosolem 1 1/2 litra.
Zagotuj i potrzymaj na malym gazie ze 3-4 minuty.
Dodaj: bambusa (ew. odsaczonego) pokrojonego, ze 3 wiosenne cebulki,
takie biale, male i ze szczypiorem, sol, bialy pieprz. No i po lyzce
stolowej:
cukru, slodkiego ketjapu i sosu sojowego (lekkiego). Jeszcze 1-2 lyzki
sosu chili, poltora lyzki chinskiego octu, chlust chinskiego wina lyb
sherry,
lyzke oleju sezamowego.
Wymieszaj, daj sie temu wszystkiemu ogrzewajac przegryzc i porzadnie
zagrzac. Utrzep jajko i cieniutka struzka mieszajac gotujaca sie juz zupe
wlej je da garnka. Az powstana niteczki. Wymieszaj osobno 1 lyzke
maizeny w 2 lyzkach wody, wlej do zupy. Sprawdz czy nie trzeba jeszcze
soli lub pieprzu.
Taka zupa nie moze dlugo stac, najlepiej zjesc od razu w podgrzanych
miseczkach. Zycze udanego gotowania.
*******
m-gosia
*******
|