Data: 2002-01-04 16:26:51
Temat: Re: Zupa kwasno-pikantna
Od: "Anka P." <j...@t...linux.net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Ktos moze wie jak zrobic? Usilowalem zdobyc przepis w chinskiej
> knajpce, ale mimo prob przekupstwa ;) nie udalo mi sie....
Ja mam pyszny wyprobowany przepis , nie do konca taki jak w chinskiej ,
ale naprawde polecam. Jak zrobilam smakowalo nawet mojej tesciowej
tradycjonalistce.
Zupa ostro-kwasna
kilka grzybkow shiitake
pol lyzki maki kukurydzianej
pol litra wywaru z kurczaka
2 male kawalki serka tofu , tak o dlugosci boku ok 4 cm (rozdrobnione , ja
kroje na maciupka kosteczke)
ok 100 g pedow z bambusa , odsaczonych i posiekanych
2 lyzki octu ryzowego
2 ubite jajka
1 lyzka jasnego sosu sezamowego
1 lyzka chinskiego wina ryzowego
1/2 lyzeczku bialego pieprzu mielonego ( ale tu wszystko zalezy od tego jak
pikantna ma byc zupka)
sol
i szczypiorek do posypania
Napierw trzeba namoczyc grzyby w cieplej wodzie (ok 150 ml) , ok pol
godziny. Trzonki odciac i wyrzucic , a reszte drobno pokroic.
Make kukurydziana wymieszac z woda na paste (pol lyzki stolowej).
Do wywaru dodac wode z moczenia grzybow , po zagotowaniu dodajemy grzyby ,
bambus , tofu , dodajemy wino , ocet i sos sojowy. Zagotowujemy i gotujemy
przez 1 minute , po czym wlewamy cienkim strumieniem ubite wczesniej jajka
i dodajemy paste z maki. I mieszamy chwile.
Zanim podamy na dno miseczki badz talerza sypiemy sol i pieprz , nalewamy
zupe i posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego.
matka
|