Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Anka P." <j...@t...linux.net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zupa kwasno-pikantna
Date: Fri, 4 Jan 2002 17:26:51 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 37
Message-ID: <a14l36$qe8$1@news.tpi.pl>
References: <a...@4...com>
NNTP-Posting-Host: pe156.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-1"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news.tpi.pl 1010161575 27080 213.76.40.156 (4 Jan 2002 16:26:15 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 4 Jan 2002 16:26:15 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:90158
Ukryj nagłówki
> Ktos moze wie jak zrobic? Usilowalem zdobyc przepis w chinskiej
> knajpce, ale mimo prob przekupstwa ;) nie udalo mi sie....
Ja mam pyszny wyprobowany przepis , nie do konca taki jak w chinskiej ,
ale naprawde polecam. Jak zrobilam smakowalo nawet mojej tesciowej
tradycjonalistce.
Zupa ostro-kwasna
kilka grzybkow shiitake
pol lyzki maki kukurydzianej
pol litra wywaru z kurczaka
2 male kawalki serka tofu , tak o dlugosci boku ok 4 cm (rozdrobnione , ja
kroje na maciupka kosteczke)
ok 100 g pedow z bambusa , odsaczonych i posiekanych
2 lyzki octu ryzowego
2 ubite jajka
1 lyzka jasnego sosu sezamowego
1 lyzka chinskiego wina ryzowego
1/2 lyzeczku bialego pieprzu mielonego ( ale tu wszystko zalezy od tego jak
pikantna ma byc zupka)
sol
i szczypiorek do posypania
Napierw trzeba namoczyc grzyby w cieplej wodzie (ok 150 ml) , ok pol
godziny. Trzonki odciac i wyrzucic , a reszte drobno pokroic.
Make kukurydziana wymieszac z woda na paste (pol lyzki stolowej).
Do wywaru dodac wode z moczenia grzybow , po zagotowaniu dodajemy grzyby ,
bambus , tofu , dodajemy wino , ocet i sos sojowy. Zagotowujemy i gotujemy
przez 1 minute , po czym wlewamy cienkim strumieniem ubite wczesniej jajka
i dodajemy paste z maki. I mieszamy chwile.
Zanim podamy na dno miseczki badz talerza sypiemy sol i pieprz , nalewamy
zupe i posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego.
matka
|