Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!poznan.rmf.pl!news.rmf.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "FeLicja" <x...@h...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Zupa z dyniowatych
Date: Thu, 8 Nov 2001 13:27:27 -0500
Organization: news.onet.pl
Lines: 31
Sender: x...@p...onet.pl@68-pool1.ras14.nynyc.tii-dial.net
Message-ID: <9seir5$jea$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 68-pool1.ras14.nynyc.tii-dial.net
X-Trace: news.onet.pl 1005244069 19914 206.249.64.68 (8 Nov 2001 18:27:49 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 8 Nov 2001 18:27:49 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:79911
Ukryj nagłówki
No wlasnie, z dyniowatych, bo oryginalnie potrzeba butternut squash, ale
maga byc tez rozne kabaczki, czy nawet dynia. Do przepisu rowniez potrzebne
sa plantains, ale mozna je smialo zastapic zielonymi bananami.
2 lyzki oliwy
1 duza slodka cebula, drobno pokrojona
3 lodygi selera, pokrojone
4 zabki czosnku, przecisniete przez praske
1 lyzka pudru curry
ok 70 dkg dyniowatych, obrane, pokrojone w kostke
2 zielone banany, obrane i pociete w kawalki
poltora litra wywaru lub rosolu z kury
1/2 lyzeczki oregano
1/2 lyzeczki szalwii
1/2 lyzeczki pikantnego sosu z papryczek (ja robilam bez)
sol i pieprz do smaku
szypiorek, drobno pokrojony, do ozdoby
nasiona dyni
W garnku podgrzac oliwe na srednim ogniu. Dodac cebule i selera, przykryc
garnek. Mieszac co jakis czas, az cebulka sie zeszkli, ok 8 min. Dodac
czosnek i gotowac minute dluzej. Dodac curry i dokladnie wymieszac.
Wrzucic dyniowate, banany, wywar, oregano i szalwie. Zagotowac. Zmniejszyc
ogien, gotowac, az dyniowate zrobia sie bardzo miekkie, ok 20 minut.
Przelozyc czesc zupy do miski, i rozdrobnic widelcem, na takie niejednolite
puree. Wymieszac z reszta zupy, doprawic do smaku pikantnym sosem, sola i
pieprzem. Podawac ozdobione szczypiorkiem i nasionami dyni.
Smacznego!
Kasia
|