Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!rzeszow.rmf.pl!orion
.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
From: "Herbatka" <b...@d...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: bajki o kroliku cd.
Lines: 63
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.1
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3110.3
Message-ID: <GJpJ4.4368$DB2.90054@news.tpnet.pl>
Date: Thu, 13 Apr 2000 20:02:46 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.10.64
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 955656166 212.160.10.64 (Thu, 13 Apr 2000 22:02:46 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Thu, 13 Apr 2000 22:02:46 MET DST
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:26859
Ukryj nagłówki
no to dzisiaj krolik z sosem.
Najpierw krolik po goralsku (przepis z Wloch)
1 krolik o wadze ok. 1,3 kg
5 dag boczku
1 zabek czosnku
1 cebula
1 lodyga selera naciowego
1 galazka rozmarynu
2 liscie szalwii
0,5 l czerwonego wina
1 szklanka grappy lub koniaku
8 lyzek oliwy z oliwek
sol
Krolika kroimy w kawalki. Boczek, cebule, seler, czosnek, rozmaryn i szalwie
mielimy (osobno boczek, osobno reszte). Krolika rumienimy na patelni na 5
lyzkach oliwy. Nastepie wyjmujemy,na patele wlewamy reszte oliwy i smazymy
na niej boczek. Po ok. 5 minutach dodajemy zmielone przyprawy i warzywa i
dusimy jeszcze minutke. Nastepnie wkladamy ponownie kawalki krolika,
dolewamy wino i doprawiamy sola. Dusimy przez ok. pol godziny. Pod koniec
duszenia dolewamy koniak/grappe. Wszystko dobrze mieszamy i podajemy na
goraco.
krolik z wyspy Ischia
1 krolik
2 zabki czosnku
1 galazka rozmarynu
4 pokrojone listki bazylii
pol lyzki wazowej przetartych pomidorow (troche mniej niz pol szklanki)
5 lyzek oliwy z oliwek
1 szklanka bialego wytrawnego wina
sol i pieprz
Krolika kroimy w kawalki, rumienimy na oliwie z dodatkiem calych zabkow
czosnku, doprawiamy sola i pieprzem. Zalewamy winem i czekamy, az wyparuje
ono z pichcacej sie na malym ogniu potrawy. Wtedy dodajemy pomidory i dalej
dusimy na malym ogniu przez jakies 25 minut (jak sos za bardzo wyparuje,
mozna dolac troszke wody). Na piec minut przed koncem duszenia dodajemy
galazke rozmrynu a przed samym podaniem posiekana bazylie. Mieszamy i
podajemy. Proste, prawda ?
brazylijski krolik po mysliwsku
1 krolik
4-5 marchewek
puszka zielonego groszku
lyzka masla
lyzka oleju
2-3 lyzki koncentratu pomidoroego
lyzka bialego wytrawnego wina
Marynata: 2 filizanki wody, filizanka bialego wina, cebula, lyzeczka soli,
lyzeczka cukru, pieprz w ziarnkach, 2 listki laurowe
Skladniki marynaty laczymy, zalewamy nia krolika i ladujemy go na noc do
lodowki. Nastepnego dnia wyjmujemy miesko i kroimy na kawalki. Na duzej
pateli rozpuszamy maslo i olej i obsmazamy krolika na rumiano (najpierw
dobrze jest osuszyc je z marynaty, bo inaczej sie nie zezloci). Dodajemy
koncentrat i dusimy przez ok. godzine. Nastepnie dodajemy pokrojona drobno
marchewke i osaczony gorszek. Dusimy do czasu, gdy mieso zrobi sie miekkie,
tuz przed podaniem dodajemy lyzke wina.
Smacznego
Herbatka
****************************************************
*****************
Minds are like parachutes, they must be open to work.
|