« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-05-16 12:14:04
Temat: baklazan w ciescie podany z sosem pomidorowym (P)
6 nie najwiekszych baklazanow, 200g maki, 25 cl mleka, 1 lyzka
do zupy oliwy, 1 bialko, sol
olej do smazenia (frytura)
Baklazany pokroic w plastry grubosci 0,5 cm i posypac sola.
Odstawic do lodowki na 25 minut aby stracilo gorycz. Nastepnie
odsaczyc i delikatnie wycisnac. teraz czas na ciasto : mieszamy
make z mlekiem, dodajemy oliwe i troche soli - dobrze mieszamy i
zostawiamy na 20 minut. Podgrzewamy oliwe na glebokiej patelni.
Ubijamy bialkona sztywna piane i wmieszamy do ciasta. Maczamy
krazki baklazana w ciescie i kladziemy na olej. gdy sie
zezloca, przekrecamy na kolejne 3 minuty. A potem trzymamy w cieple
(np lekko nagrzany piekarnik) az do czasu podania...
Doskonalym dodatkiem moze byc zimny, pikantny sos ze swiezych
lub puszkowych pomidorow, doprawiony bazylia, sola, czosnkiem i
pieprzem...albo czosnkowo - śmietanowy sos ze smiatany....
przepis z netu....francuskiego
AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-05-16 12:17:19
Temat: Re: baklazan w ciescie podany z sosem pomidorowym (P) AgataW napisala:
(...)
> mieszamy
> make z mlekiem, dodajemy oliwe i troche soli - dobrze mieszamy i
> zostawiamy na 20 minut.
(...)
Spróbujcie kiedys zastapić mleko maślanką - mnie takie ciasto
i do smażenia i do klusek jakoś wydaje się lepsze.
Krycha maślankowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |