Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: AgataW <a...@g...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: baklazan w ciescie podany z sosem pomidorowym (P)
Date: Thu, 16 May 2002 12:14:04 GMT
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 25
Message-ID: <ac07d6$se1$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pac87.warszawa.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1021550823 29121 217.96.222.87 (16 May 2002 12:07:03 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 16 May 2002 12:07:03 +0000 (UTC)
User-Agent: Noworyta News Reader/1.9b
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:108588
Ukryj nagłówki
6 nie najwiekszych baklazanow, 200g maki, 25 cl mleka, 1 lyzka
do zupy oliwy, 1 bialko, sol
olej do smazenia (frytura)
Baklazany pokroic w plastry grubosci 0,5 cm i posypac sola.
Odstawic do lodowki na 25 minut aby stracilo gorycz. Nastepnie
odsaczyc i delikatnie wycisnac. teraz czas na ciasto : mieszamy
make z mlekiem, dodajemy oliwe i troche soli - dobrze mieszamy i
zostawiamy na 20 minut. Podgrzewamy oliwe na glebokiej patelni.
Ubijamy bialkona sztywna piane i wmieszamy do ciasta. Maczamy
krazki baklazana w ciescie i kladziemy na olej. gdy sie
zezloca, przekrecamy na kolejne 3 minuty. A potem trzymamy w cieple
(np lekko nagrzany piekarnik) az do czasu podania...
Doskonalym dodatkiem moze byc zimny, pikantny sos ze swiezych
lub puszkowych pomidorow, doprawiony bazylia, sola, czosnkiem i
pieprzem...albo czosnkowo - śmietanowy sos ze smiatany....
przepis z netu....francuskiego
AgataW.
|