| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-29 10:51:05
Temat: cebula w doniczceWitam,
Problem może banalny, ale niemniej chciałbym parę rad. Jak się domyślacie
chcę wyhodować szczypiorek.
W zeszłej zimy prócz szczypiorku miałem jeszcze jakieś małe owady, w tym
roku chciałbym tego uniknąć.
Czy i jak wsadzić cebule do wody czy ziemi?
Czym nawozić to moje małe poletko?
Jak często wymieniać cebulę?
Jak ciąć szypiorek by mieć go dużo i szybko?
Poprosze również o inne rady.
Dziękuję i pozdrawiam
Krzysiek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2003-11-29 11:07:45
Temat: Re: cebula w doniczceW wiadomości news:bq9tmm$10a$1@korweta.task.gda.pl Krzysiek
<f...@w...BEZTEGO.pl> napisał(a):
>
> chcę wyhodować szczypiorek.
> Czy i jak wsadzić cebule do wody czy ziemi?
> Czym nawozić to moje małe poletko?
> Jak często wymieniać cebulę?
> Jak ciąć szypiorek by mieć go dużo i szybko?
>
Hejka. Zacznijmy od podstaw :-)
----------------------------------------------------
------------------------
----
Szczypiorek to trwała (czyli wieloletnia) roślina z rodziny liliowatych,
powszechnie znana i hodowana. Szczypiorek wchodzi w skład podstawowych ziół
kuchennych i stanowi przyprawę o niezwykle szerokiej skali zastosowania.
Spożywa się go na surowo, drobniutko pokrojony. Pamiętać należy, że tak jak
wszystkie zioła zielone, szczypiorek /dokładnie umyty pod bieżącą wodą/
krajemy nożem ze stali nierdzewnej, bezpośrednio przed spożyciem.
Szczypiorek zawiera, obok soli mineralnych, sporo witamin i pobudzających
przemianę materii olejków eterycznych, nie mówiąc już o niewątpliwych
wartościach bakteriobójczych. Tak więc zalety zdrowotne szczypiorku są
zbliżone do tych, jakie mają jego znakomici krewniacy z rodziny
liliowatych - czosnek i cebula. Szczypiorek pobudza apetyt. Szczypiorek
dodaje potrawom pikantnego smaku oraz aromatu znacznie mniej ostrego od
czosnku i cebuli. Właściwości pobudzające apetyt znalazły wyraz w nazwie
francuskiej szczypiorku: Civette appetit. Szczypiorek jest osiągalny przez
cały rok. Przezorne gospodynie hodują go zimą na oknie kuchennym /w skrzynce
lub w doniczce/ i mają pod ręką tę cenną, zdrową przyprawę.
Cebula zwyczajna, cebula jadalna (Allium cepa), gatunek należący do rodzaju
czosnek z rodziny liliowatych. Roślina warzywna rosnąca w stanie dzikim w
zachodniej i środkowej Azji. W pierwszym roku wytwarza skrócony pęd-cebulę,
liście rurkowate, puste (szczypior). W drugim roku kwiaty zebrane w baldach,
białe lub zielonkawe. Uprawiana już w starożytności, była zalecana jako lek
na wiele schorzeń. Jest obecnie warzywem rozpowszechnionym na całym świecie.
Wyhodowano wiele odmian różniących się wielkością, kolorem i smakiem. Cebule
białe, żółte i czerwone o smaku łagodnym i ostrym. Oprócz cebuli zwyczajnej
uprawia się jej odmiany botaniczne; cebulę kartoflankę, cebulę perłową,
cebulę wielopiętrową.
Pozdrawiam cebulowo Ja...cki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2003-11-29 12:38:01
Temat: Re: cebula w doniczceW news:bq9um2$6kg$1@korweta.task.gda.pl,
Dirko napisał(a):
> Szczypiorek to trwała (czyli wieloletnia) roślina z rodziny
> liliowatych, powszechnie znana i hodowana. Szczypiorek wchodzi w
> skład podstawowych ziół kuchennych i stanowi przyprawę o niezwykle
> szerokiej skali zastosowania. Spożywa się go na surowo, drobniutko
> pokrojony. Pamiętać należy, że tak jak wszystkie zioła zielone,
> szczypiorek /dokładnie umyty pod bieżącą wodą/ krajemy nożem ze stali
> nierdzewnej, bezpośrednio przed spożyciem. Szczypiorek zawiera, obok
> soli mineralnych, sporo witamin i pobudzających przemianę materii
> olejków eterycznych, nie mówiąc już o niewątpliwych wartościach
> bakteriobójczych.
--
Mniam, mniam , pychota, pokrojony szczypiorek z białym serkiem i smietanką
kwaśną i chlebkiem domowym
Pozdrawiam ciepło
Dziadek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2003-11-29 14:18:38
Temat: Re: cebula w doniczce
"Krzysiek" <f...@w...BEZTEGO.pl> wrote in message
news:bq9tmm$10a$1@korweta.task.gda.pl...
Jak się domyślacie
> chcę wyhodować szczypiorek.
> W zeszłej zimy prócz szczypiorku miałem jeszcze jakieś małe owady, w tym
> roku chciałbym tego uniknąć.
> Czy i jak wsadzić cebule do wody czy ziemi?
> Czym nawozić to moje małe poletko?
> Jak często wymieniać cebulę?
> Jak ciąć szypiorek by mieć go dużo i szybko?
1) Z nasion czy z matecznika? Najłatwiej wykopać kępkę w ogrodzie, zanurzyć
w ciepłej wodzie, posadzić do doniczcki, na parę tygodni do piwnicy
(symulując przechłodzenie zimowe) i na okno do kuchni.
2) Jeśli masz "cebule" (hm, dawno się nie przyglądałam, ale o ile pamiętam,
to szczypiorek miał raczej zbity kłąb korzeni), to oczywiście do ziemi.
3) Z dalszego tekstu wynika, że chodzi Ci nie o szczypiorek sensu stricte,
ale o szczypior gatunku cebula. No to cebulę do doniczki i niech 1/3 wystaje
ponad powierzchnię ziemi. Unikanie owadów - przesuszyć przed kolejnym
podlaniem. A, i do ziemi można dosypać czegoś, żeby była bardziej
przepuszczalna. Piasku chociażby. Żaden tam czysty torf!
4) Cebula po pewnym czasie się "wyczerpie". Myślę, że co parę dni powinieneś
wsadzać nową. Tym sposobem zastawisz oczywiście wszystkie parapety w domu,
czym dołączysz do ogrona pl-rec-maniaków:-))))
Pozdrawiam, Basia.
P.S. A szczypior można nożyczkami, nożem lub zębami od razu:-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2003-11-29 14:37:08
Temat: Re: cebula w doniczce"Dirko" <d...@w...pl> wrote in message
news:bq9um2$6kg$1@korweta.task.gda.pl...
>
> Szczypiorek to trwała (czyli wieloletnia) roślina z rodziny liliowatych,
> powszechnie znana i hodowana. Szczypiorek wchodzi w skład podstawowych ziół
> kuchennych i stanowi przyprawę o niezwykle szerokiej skali zastosowania.
> Spożywa się go na surowo, drobniutko pokrojony. Pamiętać należy, że tak jak
> wszystkie zioła zielone, szczypiorek /dokładnie umyty pod bieżącą wodą/
> krajemy nożem ze stali nierdzewnej, bezpośrednio przed spożyciem.
> Szczypiorek zawiera, obok soli mineralnych, sporo witamin i pobudzających
> przemianę materii olejków eterycznych, nie mówiąc już o niewątpliwych
> wartościach bakteriobójczych. Tak więc zalety zdrowotne szczypiorku są
> zbliżone do tych, jakie mają jego znakomici krewniacy z rodziny
> liliowatych - czosnek i cebula. Szczypiorek pobudza apetyt. Szczypiorek
> dodaje potrawom pikantnego smaku oraz aromatu znacznie mniej ostrego od
> czosnku i cebuli. Właściwości pobudzające apetyt znalazły wyraz w nazwie
> francuskiej szczypiorku: Civette appetit. Szczypiorek jest osiągalny przez
> cały rok. Przezorne gospodynie hodują go zimą na oknie kuchennym /w skrzynce
> lub w doniczce/ i mają pod ręką tę cenną, zdrową przyprawę.
Zapomniales dodac o zastosowaniu szczypiorku podczas polowania na kurdle
(o czym kiedys na grupie juz byla mowa).
Pozdrowienia,
Michal
--
Michal Misiurewicz
m...@m...iupui.edu
http://www.math.iupui.edu/~mmisiure
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2003-11-29 14:38:26
Temat: Re: cebula w doniczceW wiadomości news:bqaa4b$c90$1@atlantis.news.tpi.pl Basia Kulesz
<b...@i...pl> napisał(a):
>
> Najłatwiej wykopać kępkę w ogrodzie,
> zanurzyć w ciepłej wodzie, posadzić do doniczcki, na parę tygodni do
> piwnicy (symulując przechłodzenie zimowe) i na okno do kuchni.
>
Hejka. Basiu, a nie wystarczą mu te przymrozki, ktore już były w tym
roku? Nie da się pominąć parotygodniowej kwarantanny w piwnicy?
Pozdrawiam na skróty Ja...cki
P.S. Piwnice mamy ciepłą, niestety. :-(
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2003-11-29 15:28:39
Temat: Re: cebula w doniczce
Użytkownik "Dirko" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bqab41$gl3$1@nemesis.news.tpi.pl...
> W wiadomości news:bqaa4b$c90$1@atlantis.news.tpi.pl Basia Kulesz
> <b...@i...pl> napisał(a):
> >
> > Najłatwiej wykopać kępkę w ogrodzie,
> > zanurzyć w ciepłej wodzie, posadzić do doniczcki, na parę tygodni do
> > piwnicy (symulując przechłodzenie zimowe) i na okno do kuchni.
> >
> Hejka. Basiu, a nie wystarczą mu te przymrozki, ktore już były w tym
> roku? Nie da się pominąć parotygodniowej kwarantanny w piwnicy?
> Pozdrawiam na skróty Ja...cki
> P.S. Piwnice mamy ciepłą, niestety. :-(
>
U mnie jesienią wykopuje się kępkę szczypiorku i pozostawia do odleżenia na
roli. Jak już sobie dobrze pozdycha /tylko żeby nie przekroczył punktu
krytycznego/ to wsadzony do doniczki z ziemią kwiatową, podlany i
wystawiony na parapet, ze szczęścia rośnie jak szalony.
Podobnie moje Hipeastrum nie widzi piwniczki, bo ta cieplutka. Odstoi bez
podlewania na balkonie , potem przed przymrozkami dostaje nową ziemię,
stanowisko w mieszkaniu i pięknie zakwita.
--
Pozdrawiam Halina
pisząc na priv usuń nospam.
k...@n...pf.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2003-11-30 17:33:48
Temat: Re: cebula w doniczceW wiadomości news:bqa3v9.3vuc6nj.1@news.Dziadek.priv.pl Dziadek
<d...@p...onet.pl> napisał(a):
>
> Mniam, mniam , pychota, pokrojony szczypiorek z białym serkiem i
> smietanką kwaśną i chlebkiem domowym
>
Hejka. A może czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum)? Liście z ogonkami są
doskonałym dodatkiem do: białego sera oraz sosów na bazie śmietany i
jogurtu, zup. Mogą też być kiszone: solone i ubijane w beczkach.
Gęste łany podobnych do konwalii liści i silna czosnkowa woń - to
czosnek niedźwiedzi, bliski krewny cebuli i czosnku ogrodowego, który tak
jak one zawiera bogate w siarkę związki czynne. W naturze występuje dziko w
wilgotnych, żyznych lasach liściastych prawie całej Europy w miejscach do
których światło słoneczne dociera tylko przed rozwojem liści na drzewach.
Jest wieloletnią rośliną cebulową i wiosennym geofitem.
Pozdrawiam runowato Ja...cki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2003-11-30 21:35:01
Temat: Re: cebula w doniczce
Krzysiek wrote:
> Czy i jak wsadzić cebule do wody czy ziemi?
Lepiej do ziemi.
> Czym nawozić to moje małe poletko?
Po co? Nawożone masz w każdym sklepie. Jak przestanie wypuszczać nowy
szczypior, wyrzucić cebule i wsadzić nowe.
Pozdrawiam
Bea
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2003-12-01 04:38:14
Temat: Re: cebula w doniczce> Mniam, mniam , pychota, pokrojony szczypiorek z białym serkiem i smietanką
> kwaśną i chlebkiem domowym
>
> Pozdrawiam ciepło
> Dziadek
Marzenie ściętej głowy:-)
Pozdrawia z hipermarketu boletus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |