Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!n
ews.task.gda.pl!not-for-mail
From: "Dirko" <d...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.ogrody
Subject: Re: cebula w doniczce
Date: Sat, 29 Nov 2003 12:07:45 +0100
Organization: CI TASK http://www.task.gda.pl
Lines: 42
Message-ID: <bq9um2$6kg$1@korweta.task.gda.pl>
References: <bq9tmm$10a$1@korweta.task.gda.pl>
NNTP-Posting-Host: pg166.siedlce.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: korweta.task.gda.pl 1070104066 6800 80.49.142.166 (29 Nov 2003 11:07:46 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 29 Nov 2003 11:07:46 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:100139
Ukryj nagłówki
W wiadomości news:bq9tmm$10a$1@korweta.task.gda.pl Krzysiek
<f...@w...BEZTEGO.pl> napisał(a):
>
> chcę wyhodować szczypiorek.
> Czy i jak wsadzić cebule do wody czy ziemi?
> Czym nawozić to moje małe poletko?
> Jak często wymieniać cebulę?
> Jak ciąć szypiorek by mieć go dużo i szybko?
>
Hejka. Zacznijmy od podstaw :-)
----------------------------------------------------
------------------------
----
Szczypiorek to trwała (czyli wieloletnia) roślina z rodziny liliowatych,
powszechnie znana i hodowana. Szczypiorek wchodzi w skład podstawowych ziół
kuchennych i stanowi przyprawę o niezwykle szerokiej skali zastosowania.
Spożywa się go na surowo, drobniutko pokrojony. Pamiętać należy, że tak jak
wszystkie zioła zielone, szczypiorek /dokładnie umyty pod bieżącą wodą/
krajemy nożem ze stali nierdzewnej, bezpośrednio przed spożyciem.
Szczypiorek zawiera, obok soli mineralnych, sporo witamin i pobudzających
przemianę materii olejków eterycznych, nie mówiąc już o niewątpliwych
wartościach bakteriobójczych. Tak więc zalety zdrowotne szczypiorku są
zbliżone do tych, jakie mają jego znakomici krewniacy z rodziny
liliowatych - czosnek i cebula. Szczypiorek pobudza apetyt. Szczypiorek
dodaje potrawom pikantnego smaku oraz aromatu znacznie mniej ostrego od
czosnku i cebuli. Właściwości pobudzające apetyt znalazły wyraz w nazwie
francuskiej szczypiorku: Civette appetit. Szczypiorek jest osiągalny przez
cały rok. Przezorne gospodynie hodują go zimą na oknie kuchennym /w skrzynce
lub w doniczce/ i mają pod ręką tę cenną, zdrową przyprawę.
Cebula zwyczajna, cebula jadalna (Allium cepa), gatunek należący do rodzaju
czosnek z rodziny liliowatych. Roślina warzywna rosnąca w stanie dzikim w
zachodniej i środkowej Azji. W pierwszym roku wytwarza skrócony pęd-cebulę,
liście rurkowate, puste (szczypior). W drugim roku kwiaty zebrane w baldach,
białe lub zielonkawe. Uprawiana już w starożytności, była zalecana jako lek
na wiele schorzeń. Jest obecnie warzywem rozpowszechnionym na całym świecie.
Wyhodowano wiele odmian różniących się wielkością, kolorem i smakiem. Cebule
białe, żółte i czerwone o smaku łagodnym i ostrym. Oprócz cebuli zwyczajnej
uprawia się jej odmiany botaniczne; cebulę kartoflankę, cebulę perłową,
cebulę wielopiętrową.
Pozdrawiam cebulowo Ja...cki
|