Data: 2003-11-29 14:37:08
Temat: Re: cebula w doniczce
Od: "Michal Misiurewicz" <m...@m...iupui.edu>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Dirko" <d...@w...pl> wrote in message
news:bq9um2$6kg$1@korweta.task.gda.pl...
>
> Szczypiorek to trwała (czyli wieloletnia) roślina z rodziny liliowatych,
> powszechnie znana i hodowana. Szczypiorek wchodzi w skład podstawowych ziół
> kuchennych i stanowi przyprawę o niezwykle szerokiej skali zastosowania.
> Spożywa się go na surowo, drobniutko pokrojony. Pamiętać należy, że tak jak
> wszystkie zioła zielone, szczypiorek /dokładnie umyty pod bieżącą wodą/
> krajemy nożem ze stali nierdzewnej, bezpośrednio przed spożyciem.
> Szczypiorek zawiera, obok soli mineralnych, sporo witamin i pobudzających
> przemianę materii olejków eterycznych, nie mówiąc już o niewątpliwych
> wartościach bakteriobójczych. Tak więc zalety zdrowotne szczypiorku są
> zbliżone do tych, jakie mają jego znakomici krewniacy z rodziny
> liliowatych - czosnek i cebula. Szczypiorek pobudza apetyt. Szczypiorek
> dodaje potrawom pikantnego smaku oraz aromatu znacznie mniej ostrego od
> czosnku i cebuli. Właściwości pobudzające apetyt znalazły wyraz w nazwie
> francuskiej szczypiorku: Civette appetit. Szczypiorek jest osiągalny przez
> cały rok. Przezorne gospodynie hodują go zimą na oknie kuchennym /w skrzynce
> lub w doniczce/ i mają pod ręką tę cenną, zdrową przyprawę.
Zapomniales dodac o zastosowaniu szczypiorku podczas polowania na kurdle
(o czym kiedys na grupie juz byla mowa).
Pozdrowienia,
Michal
--
Michal Misiurewicz
m...@m...iupui.edu
http://www.math.iupui.edu/~mmisiure
|