Data: 2003-11-29 11:07:45
Temat: Re: cebula w doniczce
Od: "Dirko" <d...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W wiadomości news:bq9tmm$10a$1@korweta.task.gda.pl Krzysiek
<f...@w...BEZTEGO.pl> napisał(a):
>
> chcę wyhodować szczypiorek.
> Czy i jak wsadzić cebule do wody czy ziemi?
> Czym nawozić to moje małe poletko?
> Jak często wymieniać cebulę?
> Jak ciąć szypiorek by mieć go dużo i szybko?
>
Hejka. Zacznijmy od podstaw :-)
----------------------------------------------------
------------------------
----
Szczypiorek to trwała (czyli wieloletnia) roślina z rodziny liliowatych,
powszechnie znana i hodowana. Szczypiorek wchodzi w skład podstawowych ziół
kuchennych i stanowi przyprawę o niezwykle szerokiej skali zastosowania.
Spożywa się go na surowo, drobniutko pokrojony. Pamiętać należy, że tak jak
wszystkie zioła zielone, szczypiorek /dokładnie umyty pod bieżącą wodą/
krajemy nożem ze stali nierdzewnej, bezpośrednio przed spożyciem.
Szczypiorek zawiera, obok soli mineralnych, sporo witamin i pobudzających
przemianę materii olejków eterycznych, nie mówiąc już o niewątpliwych
wartościach bakteriobójczych. Tak więc zalety zdrowotne szczypiorku są
zbliżone do tych, jakie mają jego znakomici krewniacy z rodziny
liliowatych - czosnek i cebula. Szczypiorek pobudza apetyt. Szczypiorek
dodaje potrawom pikantnego smaku oraz aromatu znacznie mniej ostrego od
czosnku i cebuli. Właściwości pobudzające apetyt znalazły wyraz w nazwie
francuskiej szczypiorku: Civette appetit. Szczypiorek jest osiągalny przez
cały rok. Przezorne gospodynie hodują go zimą na oknie kuchennym /w skrzynce
lub w doniczce/ i mają pod ręką tę cenną, zdrową przyprawę.
Cebula zwyczajna, cebula jadalna (Allium cepa), gatunek należący do rodzaju
czosnek z rodziny liliowatych. Roślina warzywna rosnąca w stanie dzikim w
zachodniej i środkowej Azji. W pierwszym roku wytwarza skrócony pęd-cebulę,
liście rurkowate, puste (szczypior). W drugim roku kwiaty zebrane w baldach,
białe lub zielonkawe. Uprawiana już w starożytności, była zalecana jako lek
na wiele schorzeń. Jest obecnie warzywem rozpowszechnionym na całym świecie.
Wyhodowano wiele odmian różniących się wielkością, kolorem i smakiem. Cebule
białe, żółte i czerwone o smaku łagodnym i ostrym. Oprócz cebuli zwyczajnej
uprawia się jej odmiany botaniczne; cebulę kartoflankę, cebulę perłową,
cebulę wielopiętrową.
Pozdrawiam cebulowo Ja...cki
|