Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ceviche

Grupy

Szukaj w grupach

 

ceviche

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-08-27 16:59:32

Temat: Re: ceviche
Od: Ania Nieszkowska <n...@n...fr> szukaj wiadomości tego autora



Hanna Deirdre a écrit :

> On Mon, 27 Aug 2001 00:10:23 +0200, Ania Nieszkowska
> <n...@n...fr> wrote:
>
> >Dobrze, dobrze; juz na mnie nie krzyczcie... Jest bardzo prosty: jak mowi
> >wujek Jasiek (z
> >Wenezuelii): przecierz zwyczajna ryba "gotowana" w cytrynie:
> >Wytlumacze wam jak studentowi 1ego roku medycyny (jako ze ja lekarz):
> >1/Okolo 500-600 gr ryby morskiej (dorsz, halibut itp byle bylo biale rybne
> >mieso ). Koniecznie
> >swiezutki (zamrozony wychodzi za suchy, juz probowalam)
> >2/ Posiekac grosso modo w w grube kawalki ok 1-2 cm.
> Co to jest grosso mode?? Kazalam narzeczonemu tlumaczyc bo to moze po
> hiszpansku a on tyz z Wenezueli ale twierdzi ze to niczego mu nie
> przypomina. Jednak nie moge mu do konca wierzyc bo on do dzis nie zna
> (po hiszpansku bo po polsku to JA go ucze!) nazw roslin, przypraw,
> etc, bo to go nigdy nie interesowalo - ot taki wykwit epoki MTV i
> komputerow, na szczescie idzie mu coraz lepiej, jajecznice zrobi i
> sosik do spagetti. Ufff. No ale co to jest grosso modo???
> > ciach
> >8/Posypac przyprawami: we Francji znalezlismy z Jose mielona czarnuszke
> >(cumin). Juz tez wyprobowalam proszek Tex -Mex przyprawowy do robienia
> >guacamole albo posypywania mielonego miesa.
> A jakie jeszcze inne przyprawy jesli brak czarnuszki i Tex-Mex???
>
> pozdrawiam Hania

"grosso modo" znaczy dokladnie "na oko". To taki nacz slang rodzinny. Nalezy
uzywac filetow z ryby (odpowiedz dla pana Eugeniusza Debskiego)
Ceviche jest daniem glownie z Peru i Ekwadoru. Znane jest takze w Meksyku.Twoj
Wezuelczyk moze rzeczywiscie teg nie znac.
Pozdrowienia
Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-08-27 17:39:27

Temat: Re: ceviche
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora


----- Original Message -----
From: Ania Nieszkowska <n...@n...fr>
To: <p...@n...pl>
Sent: Monday, August 27, 2001 12:10 AM
Subject: Re: ceviche


> 8/Posypac przyprawami: we Francji znalezlismy z Jose mielona czarnuszke
> (cumin).
(ciach)
> w okole dzieje sie to co z wloskim carpccio. Surowe mieso jest
przesiakniete
> cytryna ktora koaguluje
> (tak jak podczas gotowania) proteiny. Rybka wychodzi z lodowki "ugotowana"
a
> przy tym
> przesiaknieta cebulka i ziolkami. Pycha
Zgadzam sie Aniu - ceviche jest bardo dobre i w zadnym przypadku nie
"zalatuje" surowa ryba czy czyms takim - jednak im swiezsza ryba tym lepsze
ceviche. Ale mam drobna uwage - to co po angielsku i francusku nazywa sie
cumin (niemieckie Weisser Kreuzkuemmel lub Roemischer Kuemmel) to kminek
rzymski lub inaczej indyjski (lacinskie Cuminum cyminum), czarnuszka
(Nigella sativa) to nigella lub onion seed po angielsku, nigelle, poivrette
lub cheveux de Venus (za pisownie nie recze - nie znam francuskiego) po
francusku i Schwarzkuemmel po niemiecku. Tak dla porzadku ;-)
Herbatka
PS: ale smaku mi narobilas :-))


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-27 17:40:49

Temat: Re: ceviche
Od: "lukas" <l...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Irek Zablocki" <i...@w...de> wrote in message
news:9mdjve$vtk$01$1@news.t-online.com...
> Sa male, dla oka niewidoczne. Zjadasz rybke i po Tobie. Zagniezdza sie w
Twoim
> brzuchu, przebija sie do watroby, sledziony... z krwiobiegiem dotra do
mozgu.
> Bedzie robilo Ci sie nie dobrze, jakies zawroty glowy, wymioty, zaczniesz
lubic
> tesciowa, znienawidzisz zone, w wyborach zaglosujesz na SLD itd... Na
Twoim
>

Uffff.. chcialem napisac cos "z humorem" zeby utrzymac ton maila przdmowcy
:)).. ale wybaczcie ..
wyglada na to ze nawet "dam pas" jezeli chodzi o sledzie .. hmm hmm no po
prostu czlek jest niedoedukowany odpowiednio..
wiem wiem .. jakby tak zaczac uwazac na wszystko to by sie z glodu zdechlo..

nie bede zar surowzny i wiem juz co mi sie dzis bedzie w nocy snilo (film
pt. "surowa ryba" w rez. Irka Zablockiego) :)))))))

lukas
ps .. ja nawet tu spirytu nie znajde w promieniu 300 km


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-27 17:53:02

Temat: Re: ceviche
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora


----- Original Message -----
From: Irek Zablocki <i...@w...de>
To: <p...@n...pl>
Sent: Monday, August 27, 2001 10:47 AM
Subject: Re: ceviche


> Nie chce popsuc apetytu, szczerze mowiac nawet sie przymierzalem do
zrobienia
> ceviche, ale co z ewentualnymi robalami. Jakby nie bylo, to ryba na surowo
i
> watpie zeby sok z cytryny i sol pomogly na larwy.
>
> Irek
Ryba powinna koniecznie byc morska - o ile wiem morskie robali nie maja.
Herbatka

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-27 17:59:56

Temat: Re: ceviche
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora


----- Original Message -----
From: Hanna Deirdre <d...@p...au.poznan.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Monday, August 27, 2001 1:38 PM
Subject: Re: ceviche


> A jakie jeszcze inne przyprawy jesli brak czarnuszki i Tex-Mex???
>
> pozdrawiam Hania
Haniu - a skad Ty piszesz ? Bo z czarnuszka w Polsce nie powinno byc
problemu - w kazdym sklepie Herbapolu dostaniesz.
Herbatka

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-27 18:06:19

Temat: Re: ceviche
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora


----- Original Message -----
From: Slavek Siegmund <s...@s...com>
To: <p...@n...pl>
Sent: Monday, August 27, 2001 3:27 PM
Subject: Re: ceviche
> Cardamon to takie okragle ziarenka ktore napewno spotkalas wo ogorkach
> konserwowych.
>
> pozdrawiam,
>
> Slav
Slav - w jakich ogorkach konserwowych ? Czy ty aby kardamonu z gorczyca nie
mylisz ? Kardamon jest slodkawy i aromatyczny - Arabowie przyprawiaja nim
kawe a w kuchni hinduskiej tez sie go chetnie uzywa.
zaintrygowana herbatka

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-27 18:09:33

Temat: Re: ceviche
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora


----- Original Message -----
From: Kaliope <k...@p...krakow.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Monday, August 27, 2001 5:07 PM
Subject: Re: ceviche
> Hejka;-)
>
> Coz za wizja apokaliptyczna, niektore objawy wybitnie mi nie podobaja, a
> spirytusu nie lubie;-((( Co ja teraz mam biedna zrobic, mam ochote na
surowa
> rybke;-))))) Zjem rybke, zapije wodka i moze przezyje, bede dalej
uwielbiac
> meza i zaglosuje tak jak trzeba w wyborach;-))))))))
>
> Pozdrawiam wszystkich amatorow surowych rybek;-)))
>
> Kaliope
>
Kaliope nie martw sie, ceviche je sie w Ameryce Poludniowej i na Karaibach
od bardzo dawna a jakos nie slyszalam, zeby populacja ludzi wyginela tam
tragicznie ;-)
Herbatka

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-27 18:13:29

Temat: Re: ceviche
Od: "Slavek Siegmund" <s...@s...com> szukaj wiadomości tego autora

Jak spirytu nie ma w promieniu 300km to gdzie Ty Lukas jestes? ... na
Antarktydzie???

pozdrawiam,

Slav

"lukas" <l...@p...onet.pl> wrote in message
news:9me0mg$rro$1@news.onet.pl...
>
> Uffff.. chcialem napisac cos "z humorem" zeby utrzymac ton maila przdmowcy
> :)).. ale wybaczcie ..
> wyglada na to ze nawet "dam pas" jezeli chodzi o sledzie .. hmm hmm no po
> prostu czlek jest niedoedukowany odpowiednio..
> wiem wiem .. jakby tak zaczac uwazac na wszystko to by sie z glodu
zdechlo..
>
> nie bede zar surowzny i wiem juz co mi sie dzis bedzie w nocy snilo (film
> pt. "surowa ryba" w rez. Irka Zablockiego) :)))))))
>
> lukas
> ps .. ja nawet tu spirytu nie znajde w promieniu 300 km
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-27 18:38:54

Temat: Re: ceviche
Od: "Slavek Siegmund" <s...@s...com> szukaj wiadomości tego autora

Ah, Ah, Masz racje popierniczyl mi sie z koriandrem.
PRZEPRASZAM,

pozdrawiam Slav

"Herbatka" <b...@d...com.pl> wrote in message
news:015101c12f22$ffd00160$0200a8c0@BeataMoryl...
>
> Slav - w jakich ogorkach konserwowych ? Czy ty aby kardamonu z gorczyca
nie
> mylisz ? Kardamon jest slodkawy i aromatyczny - Arabowie przyprawiaja nim
> kawe a w kuchni hinduskiej tez sie go chetnie uzywa.
> zaintrygowana herbatka
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-27 18:50:10

Temat: Re: ceviche
Od: "lukas" <l...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


noo to troche nie ta strona :))..ale cos w tym stylu .. prohibicja + brak
wieprza = ??
ehhh

lukas
(Q8)

"Slavek Siegmund" <s...@s...com> wrote in message
news:aTvi7.16829$Z2.212617@nnrp1.uunet.ca...
> Jak spirytu nie ma w promieniu 300km to gdzie Ty Lukas jestes? ... na
> Antarktydzie???
>
> pozdrawiam,
>
> Slav



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4 . 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pomidory a spaliny
brrr mikrofalom!!!
to i ja sie melduje
rokola-pojawila sie w wwie
Prażona cebulka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »