Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!newsfeeds.belnet.be!news.belnet.be!opentrans
it.net!fr.clara.net!heighliner.fr.clara.net!teaser.fr!noos!not-for-mail
From: Ania Nieszkowska <n...@n...fr>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ceviche
Date: Mon, 27 Aug 2001 18:59:32 +0200
Organization: Service Usenet NoosNet
Lines: 37
Message-ID: <3...@n...fr>
References: <3...@n...fr> <9mbie3$80g$1@news.tpi.pl>
<3...@n...fr> <m...@4...com>
NNTP-Posting-Host: 212.198.216.194
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: neon.noos.net 998931607 26443 212.198.216.194 (27 Aug 2001 17:00:07 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...fr
NNTP-Posting-Date: Mon, 27 Aug 2001 17:00:07 +0000 (UTC)
X-Mailer: Mozilla 4.78 [fr] (Win95; U)
X-Accept-Language: fr
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:64387
Ukryj nagłówki
Hanna Deirdre a écrit :
> On Mon, 27 Aug 2001 00:10:23 +0200, Ania Nieszkowska
> <n...@n...fr> wrote:
>
> >Dobrze, dobrze; juz na mnie nie krzyczcie... Jest bardzo prosty: jak mowi
> >wujek Jasiek (z
> >Wenezuelii): przecierz zwyczajna ryba "gotowana" w cytrynie:
> >Wytlumacze wam jak studentowi 1ego roku medycyny (jako ze ja lekarz):
> >1/Okolo 500-600 gr ryby morskiej (dorsz, halibut itp byle bylo biale rybne
> >mieso ). Koniecznie
> >swiezutki (zamrozony wychodzi za suchy, juz probowalam)
> >2/ Posiekac grosso modo w w grube kawalki ok 1-2 cm.
> Co to jest grosso mode?? Kazalam narzeczonemu tlumaczyc bo to moze po
> hiszpansku a on tyz z Wenezueli ale twierdzi ze to niczego mu nie
> przypomina. Jednak nie moge mu do konca wierzyc bo on do dzis nie zna
> (po hiszpansku bo po polsku to JA go ucze!) nazw roslin, przypraw,
> etc, bo to go nigdy nie interesowalo - ot taki wykwit epoki MTV i
> komputerow, na szczescie idzie mu coraz lepiej, jajecznice zrobi i
> sosik do spagetti. Ufff. No ale co to jest grosso modo???
> > ciach
> >8/Posypac przyprawami: we Francji znalezlismy z Jose mielona czarnuszke
> >(cumin). Juz tez wyprobowalam proszek Tex -Mex przyprawowy do robienia
> >guacamole albo posypywania mielonego miesa.
> A jakie jeszcze inne przyprawy jesli brak czarnuszki i Tex-Mex???
>
> pozdrawiam Hania
"grosso modo" znaczy dokladnie "na oko". To taki nacz slang rodzinny. Nalezy
uzywac filetow z ryby (odpowiedz dla pana Eugeniusza Debskiego)
Ceviche jest daniem glownie z Peru i Ekwadoru. Znane jest takze w Meksyku.Twoj
Wezuelczyk moze rzeczywiscie teg nie znac.
Pozdrowienia
Ania
|