Data: 2001-08-27 16:59:32
Temat: Re: ceviche
Od: Ania Nieszkowska <n...@n...fr>
Pokaż wszystkie nagłówki
Hanna Deirdre a écrit :
> On Mon, 27 Aug 2001 00:10:23 +0200, Ania Nieszkowska
> <n...@n...fr> wrote:
>
> >Dobrze, dobrze; juz na mnie nie krzyczcie... Jest bardzo prosty: jak mowi
> >wujek Jasiek (z
> >Wenezuelii): przecierz zwyczajna ryba "gotowana" w cytrynie:
> >Wytlumacze wam jak studentowi 1ego roku medycyny (jako ze ja lekarz):
> >1/Okolo 500-600 gr ryby morskiej (dorsz, halibut itp byle bylo biale rybne
> >mieso ). Koniecznie
> >swiezutki (zamrozony wychodzi za suchy, juz probowalam)
> >2/ Posiekac grosso modo w w grube kawalki ok 1-2 cm.
> Co to jest grosso mode?? Kazalam narzeczonemu tlumaczyc bo to moze po
> hiszpansku a on tyz z Wenezueli ale twierdzi ze to niczego mu nie
> przypomina. Jednak nie moge mu do konca wierzyc bo on do dzis nie zna
> (po hiszpansku bo po polsku to JA go ucze!) nazw roslin, przypraw,
> etc, bo to go nigdy nie interesowalo - ot taki wykwit epoki MTV i
> komputerow, na szczescie idzie mu coraz lepiej, jajecznice zrobi i
> sosik do spagetti. Ufff. No ale co to jest grosso modo???
> > ciach
> >8/Posypac przyprawami: we Francji znalezlismy z Jose mielona czarnuszke
> >(cumin). Juz tez wyprobowalam proszek Tex -Mex przyprawowy do robienia
> >guacamole albo posypywania mielonego miesa.
> A jakie jeszcze inne przyprawy jesli brak czarnuszki i Tex-Mex???
>
> pozdrawiam Hania
"grosso modo" znaczy dokladnie "na oko". To taki nacz slang rodzinny. Nalezy
uzywac filetow z ryby (odpowiedz dla pana Eugeniusza Debskiego)
Ceviche jest daniem glownie z Peru i Ekwadoru. Znane jest takze w Meksyku.Twoj
Wezuelczyk moze rzeczywiscie teg nie znac.
Pozdrowienia
Ania
|